wypieki

Mini serniczki z ricotty

Macie czasami tak, że trzeba w trybie natychmiastowym wykorzystać ser czy jogurt??

Staram się pilnować dat przydatności, ale raz na jakiś czas umknie mi, gdzieś w odchłani lodówkowej kubek jogurtu,  mascarpone czy ricotty – i wtedy dead line, teraz, natychmiast, już trzeba wykorzystać ( nie wiem jak Wy, ale ja nie lubię wyrzucać jedzenia ).

Tym razem został kubek ricotty i tak powstały, szybkie mini serniczki 🙂

 

ricotta

 

Mini serniczki z ricotty:

– 6 ciastek typu Oreo,

– 1 łyżka miękkiego masła

– 200g ricotty

– 3 łyżki cukru pudru

– 1 jajko (osobno żółtko i białko)

– 4 łyżki budyniu waniliowego ( proszek)

– opcjonalnie owoce: u mnie rozmrożone jagody

 

Ciastka miksujemy w blenderze z masłem, do tzw. konsystencji mokrego piasku.

Do formy na muffinki – u mnie mniejsza forma, na 12 małych muffinek – wkładamy po czubatej łyżeczce zmiksowanych ciastek. Masę dociskamy.

Ricottę mieszamy z żółtkiem, cukrem pudrem i proszkiem budyniowym. Białko ubijamy na sztywną pianę.

Ubitą pianę dodajemy do ricotty i delikatnie, drewnianą szpatułką mieszamy ze sobą masy.

Na masę ciasteczkową wykładamy po łyżce masy serowej i posypujemy jagodami.

 

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170oC ok. 30 min.

Smacznego 🙂

 

ricotta2

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *