Mini serniczki z ricotty
Macie czasami tak, że trzeba w trybie natychmiastowym wykorzystać ser czy jogurt??
Staram się pilnować dat przydatności, ale raz na jakiś czas umknie mi, gdzieś w odchłani lodówkowej kubek jogurtu, mascarpone czy ricotty – i wtedy dead line, teraz, natychmiast, już trzeba wykorzystać ( nie wiem jak Wy, ale ja nie lubię wyrzucać jedzenia ).
Tym razem został kubek ricotty i tak powstały, szybkie mini serniczki 🙂
Mini serniczki z ricotty:
– 6 ciastek typu Oreo,
– 1 łyżka miękkiego masła
– 200g ricotty
– 3 łyżki cukru pudru
– 1 jajko (osobno żółtko i białko)
– 4 łyżki budyniu waniliowego ( proszek)
– opcjonalnie owoce: u mnie rozmrożone jagody
Ciastka miksujemy w blenderze z masłem, do tzw. konsystencji mokrego piasku.
Do formy na muffinki – u mnie mniejsza forma, na 12 małych muffinek – wkładamy po czubatej łyżeczce zmiksowanych ciastek. Masę dociskamy.
Ricottę mieszamy z żółtkiem, cukrem pudrem i proszkiem budyniowym. Białko ubijamy na sztywną pianę.
Ubitą pianę dodajemy do ricotty i delikatnie, drewnianą szpatułką mieszamy ze sobą masy.
Na masę ciasteczkową wykładamy po łyżce masy serowej i posypujemy jagodami.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170oC ok. 30 min.
Smacznego 🙂