Mocno czekoladowe brownie
Brownie jest znane i serwowane na całym świecie.
Pyszny, ciężki, czekoladowy kawałek ciasta.
Łatwe w przygotowaniu, zawsze wychodzi.
Idealny dla fanów czekolady.
Zapraszam po przepis na brownie ze śliwkami i daktylami 🙂
Brownie ze śliwkami i daktylami:
– 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g łącznie)
– 3/4 kostki masła
– 4 jajka
– 1 szklanka drobnego cukru
– 1/2 szklanki mąki
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– po 100g suszonych śliwek i daktyli
Daktyle i śliwki siekamy na mniejsze kawałki. Do miseczki wkładamy posiekane owoce i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Masło kroimy w kostkę.
Czekoladę i masło umieszczamy w misce. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( do garnka wlewamy trochę wody, zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika. Nad parujący garnek wstawiamy miskę z masłem i czekoladą i mieszamy do rozpuszczenia się składników).
Odstawiamy czekoladę do ostygnięcia.
W międzyczasie przy pomocy miksera ucieramy jajka z cukrem, na jasną, puszystą masę.
Następnie, cały czas miksując, wlewamy powoli rozpuszczoną czekoladę.
Do masy czekoladowej dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką, do połączenia się składników.
Przecedzamy śliwki z daktylami i dodajemy je do masy czekoladowej.
Mieszamy.
Blachę o wymiarach 22cm x 30cm wykładamy papierem do pieczenia.
Następnie, do przygotowanej blachy wylewamy masę czekoladową.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170oC ok. 20-25 min.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
primipiatti_u
☺️☺️
primipiatti_u
O internetowej nie myslalam ?
Agata
Uwielbiam brownie! Przepis na pewno wypróbuję 🙂
Maciej Wojtas
Nie myślałaś czasem o otwarciu internetowej cukierni? 🙂
primipiatti_u
Spróbuj koniecznie ☺☺
Bielecki.es
Uwielbiam takie słodkości i nie omieszkam sprawdzić Twojego przepisu. 😉