brownie_edited
wypieki

Mocno czekoladowe brownie

Brownie jest znane i serwowane na całym świecie.

Pyszny, ciężki, czekoladowy kawałek ciasta.

Łatwe w przygotowaniu, zawsze wychodzi.

Idealny dla fanów czekolady.

Zapraszam po przepis na brownie ze śliwkami i daktylami 🙂

 

brownie ze śliwkami i daktylami

 

Brownie ze śliwkami i daktylami:

– 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g łącznie)

– 3/4 kostki masła

– 4 jajka

– 1 szklanka drobnego cukru

– 1/2 szklanki mąki

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– po 100g suszonych śliwek i daktyli

 

 

Daktyle i śliwki siekamy na mniejsze kawałki. Do miseczki wkładamy posiekane owoce i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy.

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Masło kroimy w kostkę.

Czekoladę i masło umieszczamy w misce. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( do garnka wlewamy trochę wody, zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika. Nad parujący garnek wstawiamy miskę z masłem i czekoladą i mieszamy do rozpuszczenia się składników).

Odstawiamy czekoladę do ostygnięcia.

W międzyczasie przy pomocy miksera ucieramy jajka z cukrem, na jasną, puszystą masę.

Następnie, cały czas miksując, wlewamy powoli rozpuszczoną czekoladę.

Do masy czekoladowej dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką, do połączenia się składników.

Przecedzamy śliwki z daktylami i dodajemy je do masy czekoladowej.

Mieszamy.

Blachę o wymiarach 22cm x 30cm wykładamy papierem do pieczenia.

Następnie, do przygotowanej blachy wylewamy masę czekoladową.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170oC ok. 20-25 min.

 

Smacznego 🙂

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.