wypieki

Murzynek

Murzynek – ulubione ciasto mojego męża.

Wilgotne, bez zbędnych dodatków, oprószone obficie cukrem pudrem.

Dla bardziej wymagających – można ciasto przełożyć dżemem.

murzynek

Murzynek :

– 1 kostka masła

– 1 szklanka cukru

– 4 łyżki ciemnego kakao

– 1/2 szklanki mleka

– 3 jajka ( osobno żółtka i białka)

– szczypta soli

– 1 i 1/2 szklanki mąki

– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

– cukier puder

W rondelku zagotowujemy masło, cukier, kakao i mleko cały czas mieszając, tak by pozbyć się grudek. Masę studzimy do temperatury pokojowej.

W międzyczasie, do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Przestudzoną masę kakaową wlewamy do miski z mąką. Dodajemy żółtka i mieszamy ze sobą do pozbycia się grudek.

Następnie dodajemy pianę z białek i drewnianą łyżką delikatnie mieszamy aż do połączenia się mas.

Masę przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170oC ok. 40 -45min lub do tzw. suchego patyczka.

Smacznego 🙂

murzynek_2

5 komentarzy

  • Bookendorfina Izabela Pycio

    U mnie też murzynek cieszy się sporym wzięciem, tylko zamiast cukru pudru, preferują polewę czekoladową. Czasem przekładam go masą orzechową. 🙂
    Bookendorfina

  • primipiatti_u

    I często tak robię, ale przekładam tylko pół ciasta, bo drugie pół jest dla męża, który murzynka bez dodatkow ?

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *