Pierniczki dla Alergika


Zbliża się “magiczny” czas, czas Świąt, pachnącej choinki, domowych wypieków, kolęd, unoszącego się zapachu cynamonu i pomarańczy, a przede wszystkim rodzinnej atmosfery i spotkań w gronie najbliższych.

Jest coś, co sprawia, że grudzień od pierwszego dnia nastraja nas na ten “magiczny” czas – jest to pieczenie pierniczków.

Pamiętacie przepis na te pierniczki ??? Pieczemy je co roku, w kilku turach i zawsze schodzą do ostatniego okruszka.

W tym roku była pierwsza próba pieczenia pierniczków dla Alergika i nieskromnie przyznam, że wyszły bardzo smaczne 🙂

Jeśli macie w domu/rodzinie czy wśród znajomych Alergika nie czekajcie – pieczcie, a na pewno zobaczycie nie jeden uśmiech na twarzy.

 

pierniczki dla alergika bez jajek i mleka

 

Pierniczki dla Alergika:

– 800g mąki pszennej

– 200g masła klarowanego lub dozwolonej margaryny

– szklanka miodu ( u nas był to miód akacjowy, ale jeśli Was miód uczula, możecie użyć miodu sztucznego)

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 3 czubate łyżki przyprawy do piernika (użyłam Kotanyi – ma dobry skład tj. nie ma w nim mąki i kakao, ale za to są same przyprawy)

 

Masło rozpuszczamy razem z miodem, ale nie zagotowujemy. Zestawiamy z ognia do przestudzenia.

Następnie rozpuszczone masło z miodem przelewamy do dużej miski lub garnka i dodajemy w pierwszej kolejności przyprawę do piernika. Miksujemy mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.

 

Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Zmieszaną mąkę dodajemy partiami do naszej masy, cały czas miksując.

Miksujemy ok. 3-4 minut, tak by mąka idealnie połączyła się z pozostałymi składnikami.

Masa jest dość rzadka, dlatego wstawiamy ją na 24godziny do lodówki.

Po tym czasie, nie przeraźcie się, że masa będzie twarda – ja swoją wykładałam małymi partiami łyżką 😉

Blat lub stolnicę podsypujemy mąką, wałkujemy na grubość 3-5 mm i wykrawamy dowolne kształty.

Pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.

Studzimy na kratce, a następnie przekładamy do metalowej puszki.

 

*jeśli chcemy, aby pierniczki następnego dnia były miękkie – do puszki należy włożyć kawałek jabłka 🙂

 

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Pomysł na prezent – beziki piernikowe
December 14, 2017
Keks
December 11, 2017
Ciastka maślane, czyli słodkie misie z migdałami
December 08, 2017
Wilgotny piernik z powidłami
December 05, 2017
Przyprawa do piernika
December 01, 2017
Ciasto czekoladowe z burakiem
October 24, 2017
Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką
August 11, 2017
Lody truskawkowo – arbuzowe z 3 składników 
July 14, 2017
Zdrowe Kulki Rafaello
March 21, 2017