Pierniczki lukrowane…..Czekamy na Mikołaja :)


Przepis na te pierniczki jest bardzo stary, nie wiem ile ma dokładnie lat, ale na pewno więcej niż ja 😛 Trochę zmodyfikowany, bo w oryginalnej, babcinej wersji nie było mielonego kardamonu, za to trochę więcej cynamonu. Te pierniczki robię co roku i zawsze wychodzą pyszne. Znikają w błyskawicznym tempie, ciekawe czy naszemu Mikołajowi też posmakują ?? 🙂

 

pierniczki3

 

Pierniczki :

– 2,5 szklanki mąki ( koniecznie przesianej) plus dodatkowo ok. 1 szklanki do podsypania przy wyrabianiu i wałkowaniu

– 5 łyżek płynnego miodu

– 1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej

– 1 całe jajo

– 1/2 szklanki cukru

– 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

– przyprawy:

1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu

1/3 łyżeczki mielonych goździków i kardamonu ( zamiast osobno dawać przyprawy można dać łyżkę dobrej przyprawy piernikowej).

 

Lukier:

– 1 białko

– ok. 1 szklanki cukru pudru

– kilka kropel soku z cytryny

– opcjonalnie barwniki

 

Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto.

Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części. Blat oprószamy mąką, wałek do ciasta również – tak by ciasto nie przyklejało nam się wałka.

Ciasto wałkujemy na grubość ok. pół centymetra, wycinamy dowolne kształty foremkami. Pierniki układamy na blasze w dość dużych odstępach ( trochę rosną).

Pierniczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170oC ok. 10 min. Po upieczeniu, przekładamy ciasteczka na kratkę i studzimy.

Po całkowitym wystudzeniu przenosimy pierniczki na kilka dni do metalowych puszek, aby zmiękły*.

 

Jeśli chcemy polukrować pierniki, pamiętajmy, że ciastka muszą być całkowicie wystudzone.

Przygotowujemy lukier:

Do białka dodajemy przesiany cukier puder. Mieszamy dokładnie rózgą kuchenną. Dodajemy cukier puder do pożądanej konsystencji. Na koniec dodajemy odrobinę barwnika i ponownie mieszamy.

 

* pierniczki szybciej zrobią się miękkie, jeśli do puszki włożymy ćwiartkę jabłka -należy pamiętać, aby codziennie wymieniać jabłko, żeby nie spleśniało, a po 2-3 dniach będziemy mogli cieszyć się pysznymi, miękkimi piernikami.

 

Smacznego 🙂

 

pierniczki4

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Rogaliki z 3 składników
March 15, 2017
Ciastka z wykorzystaniem żółtek
January 13, 2017
Ciastka z żurawiną i białą czekoladą
January 10, 2017
Drożdżowe ciastka z bezą i orzechami – austriackie Burgenlanderkipferl
December 23, 2016
Ciasteczka z dynią
December 23, 2016
Pierniczki dla Alergika
December 23, 2016
Ciastka z dżemem dla Alergika
December 23, 2016
Żytnie ciastka z jogurtem greckim
December 23, 2016
Palmiery z cynamonem
December 22, 2016

1 Komentarzy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe