
Piernik na piwie
Piernik na piwie jest wilgotny, nie wymaga przełożenia.
Oczywiście jeśli lubicie i chcecie, możecie przełożyć go powidłami, posypać cukrem pudrem czy też oblać polewą czekoladową.
My lubimy taki bez dodatków – do popołudniowej kawy – idealny 🙂
Piernik na piwie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
– 4 jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka)
– 1 szklanka cukru
– 3 szklanki mąki
– 5 łyżek miodu
– 1 i 1/2 szklanki oleju
– 1 i 1/2 szklanki piwa ( użyłam piwa jasnego z miodem)
– 1 łyżeczka sody
– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki przyprawy do piernika
– 2 łyżki ciemnego kakao
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170oC.
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Miksujemy ok. 2 min do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( może być tzw. keksówka lub tradycyjna blacha 22 cm x 31cm).
Pieczemy ok. 50 min. do tzw. suchego patyczka.
Smacznego 🙂


One Comment
Pingback: