Piernik na piwie


Wiem, wiem, już dawno jest po Świętach, ale ten przepis na piernik zalicza się do takich, które można i chce (!) się jeść bez względu na czas czy porę roku 😉

Piernik jest wilgotny, nie wymaga przełożenia. Oczywiście jeśli lubicie i chcecie, możecie przełożyć go powidłami, posypać cukrem pudrem czy też oblać polewą czekoladową. My lubimy taki bez dodatków – do popołudniowej kawy – idealny 🙂

 

piernik2

 

Piernik na piwie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

– 4 jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka)

– 1 szklanka cukru

– 3 szklanki mąki

– 5 łyżek miodu

– 1 i 1/2 szklanki oleju

– 1 i 1/2 szklanki piwa ( użyłam piwa jasnego z miodem)

– 1 łyżeczka sody

– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 łyżki przyprawy do piernika

– 2 łyżki ciemnego kakao

 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170oC.

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Miksujemy ok. 2 min do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( może być tzw. keksówka lub tradycyjna blacha 22 cm x 31cm).

Pieczemy ok. 50 min. do tzw. suchego patyczka.

Smacznego 🙂

 

piernik

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Piernik dla Alergika – bez mleka, bez jajek
December 23, 2016
Piernik z orzechami
December 23, 2016

1 Komentarzy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe