Piernik z orzechami
Pamiętacie piernik na piwie ???
Przepis podobny, tylko zamiast piwa użyta została mocna, aromatyczna kawa 🙂
Intensywny, wilgotny, trochę orzechowy.
Wypróbujcie koniecznie na Święta 🙂
Piernik z orzechami:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 3/4 kostki masła (150g)
– 2 jajka
– 3/4 szklanki drobnego cukru
– szklanka płynnego miodu ( miałam miód wielokwiatowy zastygnięty i dałam 7 łyżek)
– 2 łyżki przyprawy do piernika
– 1 łyżka prawdziwego kakao
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– filiżanka mocnej kawy rozpuszczalnej ( dałam pół kubka)
– szklanka wyłuskanych orzechów włoskich
W garnuszku rozpuszczamy miód i masło. Nie gotujemy.
Ściągamy z ognia i dodajemy kawę, mieszamy.
Następnie w dużej misce, mikserem ucieramy jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.
Do masy dodajemy rozpuszczony miód z masłem i kawą. Miksujemy.
Do masy przesiewamy mąkę, kakao, przyprawę do pieczenia i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy ok. 2 minut.
Na koniec dodajemy wyłuskane, lekko potłuczone orzechy włoskie. Mieszamy szpatułką silikonową.
Formę keksówkę (tym razem użyłam niestandardowej tj. długość 40cm, a szerokość dna 6,5cm*) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Masę wylewamy do keksówki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 1700C ok. 50-60 min lub do tzw. suchego patyczka.
*w tej formie piernik piekł się krócej tj. ok. 47-50 min, zaś w formie węższej i szerszej od dna piekłam ponad 1 godzinę.
Smacznego 🙂