
Piernik z orzechami
Pami臋tacie piernik na piwie ???
Przepis podobny, tylko zamiast piwa u偶yta zosta艂a mocna, aromatyczna kawa 馃檪
Intensywny, wilgotny, troch臋 orzechowy.
Wypr贸bujcie koniecznie na 艢wi臋ta 馃檪
Piernik z orzechami:
– 2 szklanki m膮ki pszennej
– 3/4 kostki mas艂a (150g)
– 2 jajka
– 3/4 szklanki drobnego cukru
– szklanka p艂ynnego miodu ( mia艂am mi贸d wielokwiatowy zastygni臋ty i da艂am 7 艂y偶ek)
– 2 艂y偶ki przyprawy do piernika
– 1 艂y偶ka prawdziwego kakao
– 2 p艂askie 艂y偶eczki proszku do pieczenia
– fili偶anka mocnej kawy rozpuszczalnej ( da艂am p贸艂 kubka)
– szklanka wy艂uskanych orzech贸w w艂oskich
W garnuszku rozpuszczamy mi贸d i mas艂o. Nie gotujemy.
艢ci膮gamy z ognia i dodajemy kaw臋, mieszamy.
Nast臋pnie w du偶ej misce, mikserem ucieramy jajka z cukrem na jasn膮, puszyst膮 mas臋.
Do masy dodajemy rozpuszczony mi贸d z mas艂em i kaw膮. Miksujemy.
Do masy przesiewamy m膮k臋, kakao, przypraw臋 do pieczenia i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy ok. 2 minut.
Na koniec dodajemy wy艂uskane, lekko pot艂uczone orzechy w艂oskie. Mieszamy szpatu艂k膮 silikonow膮.
Form臋 keks贸wk臋 (tym razem u偶y艂am niestandardowej tj. d艂ugo艣膰 40cm, a szeroko艣膰 dna 6,5cm*) smarujemy mas艂em i posypujemy bu艂k膮 tart膮.
Mas臋 wylewamy do keks贸wki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 1700C ok. 50-60 min lub do tzw. suchego patyczka.
*w tej formie piernik piek艂 si臋 kr贸cej tj. ok. 47-50 min, za艣 w formie w臋偶szej i szerszej od dna piek艂am ponad 1 godzin臋.
Smacznego 馃檪

