wypieki

Piernik z orzechami

Pamiętacie piernik na piwie ???

Przepis podobny, tylko zamiast piwa użyta została mocna, aromatyczna kawa 🙂

Intensywny, wilgotny, trochę orzechowy.

Wypróbujcie koniecznie na Święta 🙂

 

piernik z orzechami

 

Piernik z orzechami:

– 2 szklanki mąki pszennej

– 3/4 kostki masła (150g)

– 2 jajka

– 3/4 szklanki drobnego cukru

– szklanka płynnego miodu ( miałam miód wielokwiatowy zastygnięty i dałam 7 łyżek)

– 2 łyżki przyprawy do piernika

– 1 łyżka prawdziwego kakao

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

– filiżanka mocnej kawy rozpuszczalnej ( dałam pół kubka)

– szklanka wyłuskanych orzechów włoskich

 

W garnuszku rozpuszczamy miód i masło. Nie gotujemy.

Ściągamy z ognia i dodajemy kawę, mieszamy.

Następnie w dużej misce, mikserem ucieramy jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.

Do masy dodajemy rozpuszczony miód z masłem i kawą. Miksujemy.

Do masy przesiewamy mąkę, kakao, przyprawę do pieczenia i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy ok. 2 minut.

Na koniec dodajemy wyłuskane, lekko potłuczone orzechy włoskie. Mieszamy szpatułką silikonową.

Formę keksówkę (tym razem użyłam niestandardowej tj. długość 40cm, a szerokość dna 6,5cm*) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

Masę wylewamy do keksówki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 1700C ok. 50-60 min lub do tzw. suchego patyczka.

 

*w tej formie piernik piekł się krócej tj. ok. 47-50 min, zaś w formie węższej i szerszej od dna piekłam ponad 1 godzinę.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *