wypieki

Piernik z orzechami

Pami臋tacie piernik na piwie ???

Przepis podobny, tylko zamiast piwa u偶yta zosta艂a mocna, aromatyczna kawa 馃檪

Intensywny, wilgotny, troch臋 orzechowy.

Wypr贸bujcie koniecznie na 艢wi臋ta 馃檪

 

piernik z orzechami

 

Piernik z orzechami:

– 2 szklanki m膮ki pszennej

– 3/4 kostki mas艂a (150g)

– 2 jajka

– 3/4 szklanki drobnego cukru

– szklanka p艂ynnego miodu ( mia艂am mi贸d wielokwiatowy zastygni臋ty i da艂am 7 艂y偶ek)

– 2 艂y偶ki przyprawy do piernika

– 1 艂y偶ka prawdziwego kakao

– 2 p艂askie 艂y偶eczki proszku do pieczenia

– fili偶anka mocnej kawy rozpuszczalnej ( da艂am p贸艂 kubka)

– szklanka wy艂uskanych orzech贸w w艂oskich

 

W garnuszku rozpuszczamy mi贸d i mas艂o. Nie gotujemy.

艢ci膮gamy z ognia i dodajemy kaw臋, mieszamy.

Nast臋pnie w du偶ej misce, mikserem ucieramy jajka z cukrem na jasn膮, puszyst膮 mas臋.

Do masy dodajemy rozpuszczony mi贸d z mas艂em i kaw膮. Miksujemy.

Do masy przesiewamy m膮k臋, kakao, przypraw臋 do pieczenia i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy ok. 2 minut.

Na koniec dodajemy wy艂uskane, lekko pot艂uczone orzechy w艂oskie. Mieszamy szpatu艂k膮 silikonow膮.

Form臋 keks贸wk臋 (tym razem u偶y艂am niestandardowej tj. d艂ugo艣膰 40cm, a szeroko艣膰 dna 6,5cm*) smarujemy mas艂em i posypujemy bu艂k膮 tart膮.

Mas臋 wylewamy do keks贸wki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 1700C ok. 50-60 min lub do tzw. suchego patyczka.

 

*w tej formie piernik piek艂 si臋 kr贸cej tj. ok. 47-50 min, za艣 w formie w臋偶szej i szerszej od dna piek艂am ponad 1 godzin臋.

 

Smacznego 馃檪

Leave a Reply

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *