Potrójnie czekoladowe babeczki ze śnieżynkami
Uwielbiam czekoladę, a w szczególności teraz, kiedy za oknem jest szaro, zimno. Moja miłość do czekolady nie zna granic, nie ograniczam się tylko do jednego rodzaju. Lubię odkrywać nowe smaki. Czekolada to taki mój cichy przyjaciel, który zawsze humor poprawi 🙂
A dzisiaj mam dla Was bombę czekoladową 🙂 3 różne rodzaje czekolady w jednej babeczce – sama poezja.
Potrójnie czekoladowe babeczki:
– po 50 g czekolady mlecznej i gorzkiej np. Wedel
– 1 szklanka mąki pszennej
– 3 łyżeczki prawdziwego kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 jajka
– 5 łyżek oleju
– 5 łyżek cukru
– niepełna szklanka mleka
– 100g białej czekolady np. Wedel
– 200 g śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo:
– kolorowy cukier
– śnieżynki z opłatka
Do miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i mieszamy ze sobą produkty. W drugiej misce łączymy ze sobą jajka, mleko i olej. Następnie mokre składniki z drugiej miski przelewamy do pierwszej miski z mąką i cukrem. Mieszamy ze sobą do połączenia się składników. Czekoladę mleczną i gorzką siekamy na drobne kawałki i dodajemy je do masy. Mieszamy ze sobą. Blachę do babeczek wykładamy ozdobnymi papilotkami i do każdego otworu dajemy 2-3 łyżki masy. Babeczki pieczemy w temp 170stopni ok. 30-40 min lub do tzw. suchego patyczka.
W międzyczasie, w niedużym garnku podgrzewamy śmietankę, ale nie zagotowujemy jej. Ściągamy garnek z palnika. Białą czekoladę siekamy i dodajemy do gorącej kremówki. Szybko i energicznie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Garnek przykrywamy folia spożywczą, tak by nie powstał nam kożuch i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 2 godziny, najlepiej na całą noc.
Następnie kremówkę z białą czekoladą miksujemy ok. 3 – 4 minut na wysokich obrotach, tak by powstała nam gęsta i zwarta masa. Masę przekładamy do woreczka z tylką w kształcie gwiazdki i dekorujemy nią babeczki.
Posypujemy kolorowym cukrem lub kolorowymi groszkami.
Smacznego 🙂