wypieki

Powroty bywają ciężkie…i coś słodkiego – drożdżowe ciasto bez mleka i jajka

Długoooo mnie tutaj nie było….

Od maja sporo rzeczy wydarzyło się w moim życiu – co weekend wizyty na patologii ciąży, bo malutka chciała wyjść za szybko, potem poród i wariacje z bilirubiną i hemoglobiną.

Na szczęście wszystko mamy jakoś ogarnięte.

Z małą Julką poznajemy się każdego dnia i każdego dnia ta mała istota zadziwia mnie coraz bardziej.

A starszak okazał się najkochańszym starszym bratem. Wpatrzony w siostrę jak w obrazek.

Długo by tak opowiadać i rozpływać się o dzieciach, ale wracam do kuchni 🙂

Trochę z ograniczeniami, bo nadal karmię piersią.

Nie mogę za bardzo nabiału, co w niczym nie przeszkadza, by jeść smacznie i zdrowo.

 

Na dobry początek mam dla Was przepis na coś słodkiego 🙂

Idealne ciasto drożdżowe bez mleka i jajek – smakuje tak samo dobrze jak to tradycyjne – spróbujcie koniecznie.

 

ciasto drożdżowe bez mleka i jajek

 

Ciasto drożdżowe z owocami – bez mleka i jajka:

Zaczyn:

-20g świeżych drożdży

-3 łyżeczki cukru

– 3 łyżki ciepłej wody

 

Ciasto:

– 6 łyżek oleju

– 4 łyżki cukru (daję 2 łyżki cukru waniliowego i 2 łyżki cukru białego)

– szczypta soli

– pół szklanki ciepłej ( nie gorącej!) wody

– 1 i 1/3 szklanki przesianej mąki

– garść mrożonych borówek lub innych ulubionych owoców

– cukier puder

 

Przygotowujemy zaczyn:

W miseczce mieszamy drożdże z cukrem i wodą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min.

 

Następnie zaczyn przelewamy do dużej miski i dodajemy składniki w kolejności olej, cukier, sól, woda i mąka.

Wszystko mieszamy mikserem na średnich obrotach lub silikonową szpatułką.

Ciasto mieszamy do połączenia się składników, będzie gęste, ale nie tak zwarte jak tradycyjne drożdżowe.

Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 h.

 

Po tym czasie ciasto przekładamy do oprószonej mąką keksówki ( u mnie o wymiarach 23 cm na 11 cm).

Na wierzch układamy ulubione owoce – mogą być mrożone.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180oC ok 40-50 min.

Gdy ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego:)

6 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *