Rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem
Rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem na mące orkiszowej jest pyszna.
Użycie tej mąki sprawia, że tarta nie jest tak krucha jak przy użyciu tradycyjnej białej mąki.
Tartę warto kroić dopiero po przestudzeniu, inaczej cały sok z owoców wypłynie nam z ciasta.
Rustykalna tarta orkiszowa z truskawkami i rabarbarem:
składniki na ciasto:
– 2 szklanki mąki orkiszowej (dałam orkiszową chlebową)
– 1/3 szklanki cukru trzcinowego
– 1 łyżeczka cynamonu
– szczypta kardamonu
– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 kostki masła
– 1/2 szklanki mleka
– 2 duże jajka
Dodatkowo:
– 150g truskawek
– 300g rabarbaru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki cukru waniliowego
– 4 łyżki cukru trzcinowego
– cukier puder
– kilka listków mięty lub melisy
Składniki na ciasto wymieszaj.
Chwilę zagnieć na blacie podsypanym mąką (możesz wyrobić ciasto przy użyciu robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego).
Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do schłodzenia na min. 30 min do lodówki.
W międzyczasie umyj rabarbar i truskawki i osusz.
Truskawki oczyść z szypułek i pokrój na połówki, a rabarbar pokrój na kawałki 1 – 1,5cm.
W misce wymieszaj truskawki, rabarbar, mąkę ziemniaczaną i cukry (waniliowy i trzcinowy).
Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt okręgu ( u mnie średnica ok. 30cm – rozwałkowywałam szklanką na dużej blasze, aby nie męczyć się z przenoszeniem ciasta na blachę 😉 )
Na środek ciasta wyłóż owoce, zaś brzegi ciasta zawiń do środka tarty – lekko dociśnij.
Piecz tartę w nagrzanym piekarniku do 180oC ok. 40 min.
Po przestygnięciu posyp ciasto cukrem pudrem i listkami świeżej mięty lub melisy.
Smacznego 🙂