
Rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem
Tarta orkiszowa jest pyszna.
Użycie mąki orkiszowej sprawia, że tarta nie jest tak krucha jak przy użyciu tradycyjnej białej mąki.
Tartę warto kroić dopiero po przestudzeniu, inaczej cały sok z owoców wypłynie nam z ciasta ;P
Rustykalna tarta orkiszowa z truskawkami i rabarbarem:
składniki na ciasto:
– 2 szklanki mąki orkiszowej (dałam orkiszową chlebową)
– 1/3 szklanki cukru trzcinowego
– 1 łyżeczka cynamonu
– szczypta kardamonu
– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 kostki masła
– 1/2 szklanki mleka
– 2 duże jajka
Dodatkowo:
– 150g truskawek
– 300g rabarbaru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki cukru waniliowego
– 4 łyżki cukru trzcinowego
– cukier puder
– kilka listków mięty lub melisy
Składniki na ciasto mieszamy. Chwilę wyrabiamy na blacie podsypanym mąką (można wyrobić ciasto przy użyciu robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego). Formujemy z ciasta kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do schłodzenia na min. 30 min do lodówki.
W międzyczasie myjemy rabarbar i truskawki. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki. Rabarbar kroimy na kawałki 1 – 1,5cm.
W misce mieszamy truskawki, rabarbar, mąkę ziemniaczaną i cukry (waniliowy i trzcinowy).
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt okręgu ( u mnie średnica ok. 30cm – rozwałkowywałam szklanką na dużej blasze, aby nie męczyć się z przenoszeniem ciasta na blachę 😉 )
Na środek ciasta wykładamy truskawki z rabarbarem. Brzegi ciasta zawijamy do środka naszej tarty – lekko dociskamy.
Pieczemy tartę w nagrzanym piekarniku do 180oC ok. 40 min.
Po przestygnięciu posypujemy tartę cukrem pudrem i listkami świeżej mięty lub melisy.
Smacznego 🙂

