wypieki

Rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem

Tarta orkiszowa jest pyszna.

Użycie mąki orkiszowej sprawia, że tarta nie jest tak krucha jak przy użyciu tradycyjnej białej mąki.

Tartę warto kroić dopiero po przestudzeniu, inaczej cały sok z owoców wypłynie nam z ciasta ;P

 

tarta_20150608222121

 

Rustykalna tarta orkiszowa z truskawkami i rabarbarem:

składniki na ciasto:

– 2 szklanki mąki orkiszowej (dałam orkiszową chlebową)

– 1/3 szklanki cukru trzcinowego

– 1 łyżeczka cynamonu

– szczypta kardamonu

– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/2 kostki masła

– 1/2 szklanki mleka

– 2 duże jajka

 

Dodatkowo: 

– 150g truskawek

– 300g rabarbaru

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– 2 łyżki cukru waniliowego

– 4 łyżki cukru trzcinowego

– cukier puder

– kilka listków mięty lub melisy

 

Składniki na ciasto mieszamy. Chwilę wyrabiamy na blacie podsypanym mąką (można wyrobić ciasto przy użyciu robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego). Formujemy  z ciasta kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do schłodzenia na min. 30 min do lodówki.

W międzyczasie myjemy rabarbar i truskawki. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki. Rabarbar kroimy na kawałki 1 – 1,5cm.

W misce mieszamy truskawki, rabarbar, mąkę ziemniaczaną i cukry (waniliowy i trzcinowy).

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt okręgu ( u mnie średnica ok. 30cm – rozwałkowywałam szklanką na dużej blasze, aby nie męczyć się z przenoszeniem ciasta na blachę 😉 )

Na środek ciasta wykładamy truskawki z rabarbarem. Brzegi ciasta zawijamy do środka naszej tarty – lekko dociskamy.

Pieczemy tartę w nagrzanym piekarniku do 180oC ok. 40 min.

Po przestygnięciu posypujemy tartę cukrem pudrem i listkami świeżej mięty lub melisy.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *