Sernik wiedeński z solonym karmelem
Sernik wiedeński z solonym karmelem – co to jest za połączenie.
Uwielbiam ten sernik i nie dlatego, że jest pyszny, puszysty a zarazem delikatny i rozpływający się w ustach. Uwielbiam go za to, jak jest traktowany i podawany w Wiedniu. Coś niesamowitego 🙂
w sezonie zimowym podawany z ciepłym karmelem solonym, w sezonie letnim z musem owocowym i świeżymi owocami. Dzisiaj zapraszam Was na wersję zimową 🙂
Sernik wiedeński z solonym sosem karmelowym:
– 1 kg sera białego półtłustego (3 krotnie mielonego)
– 1/2 kostki masła o temp pokojowej
– 6 jajek
– 1 łyżka mąki pszennej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
Formę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia – tylko dno.
Piekarnik nastawiamy do 170oC.
Mikserem ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka, miksujemy.
Następnie dodajemy powoli po łyżce twarogu, cały czas miksując.
Do masy wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy. Mieszamy.
Całość przelewamy do przygotowanej formy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 150oC.
Pieczemy ok. 1 h i 15min. Po upieczeniu pozostawiamy nasz sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na ok. 1 godzinę.
Solony sos karmelowy:
– 1/2 szklanki cukru
– 2 łyżki wody
– 1 łyżka masła
– 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
– szczypta soli morskiej
Do niewielkiej patelni lub garnka wsypujemy cukier i dodajemy wodę. Zagotowujemy na maksymalnej mocy palnika.
Następnie zmniejszamy ogień o połowę i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Gotujemy przez następne 5-10 min aż nasz syrop zacznie zmieniać kolor na złoty – ważne – nie mieszamy go w tym czasie.
Ściągamy z palnika nasz karmel, czekamy ok. 2 min by lekko się schłodził. Następnie dodajemy śmietankę ( uwaga!! mocno się pieni), masło i sól.
Przestudzonym sosem karmelowym polewamy wierzch naszego sernika.
Smacznego 🙂