wypieki

Sernik wiedeński z solonym karmelem

Sernik wiedeński z solonym karmelem – co to jest za połączenie.

Uwielbiam ten sernik i nie dlatego, że jest pyszny, puszysty a zarazem delikatny i rozpływający się w ustach. Uwielbiam go za to, jak jest traktowany i podawany w Wiedniu. Coś niesamowitego 🙂

w sezonie zimowym podawany z ciepłym karmelem solonym, w sezonie letnim z musem owocowym i świeżymi owocami. Dzisiaj zapraszam Was na wersję zimową 🙂

sernik_20150103180824

Sernik wiedeński z solonym sosem karmelowym:

– 1 kg sera białego półtłustego (3 krotnie mielonego)

– 1/2 kostki masła o temp pokojowej

– 6 jajek

– 1 łyżka mąki pszennej

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego

– 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

Formę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia –  tylko dno.

Piekarnik nastawiamy do 170oC.

Mikserem ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka, miksujemy.

Następnie dodajemy powoli po łyżce twarogu, cały czas miksując.

Do masy wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy. Mieszamy.

Całość przelewamy do przygotowanej formy,  wkładamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 150oC.

Pieczemy ok. 1 h i 15min. Po upieczeniu pozostawiamy nasz sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na ok. 1 godzinę.

Solony sos karmelowy:

– 1/2 szklanki cukru

– 2 łyżki wody

– 1 łyżka masła

– 4 łyżki śmietanki  kremówki 30%

– szczypta soli morskiej

Do niewielkiej patelni lub garnka wsypujemy cukier i dodajemy wodę. Zagotowujemy na maksymalnej mocy palnika.

Następnie zmniejszamy ogień o połowę i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Gotujemy przez następne 5-10 min aż nasz syrop zacznie zmieniać kolor na złoty – ważne – nie mieszamy go w tym czasie.

Ściągamy z palnika nasz karmel, czekamy ok. 2 min by lekko się schłodził. Następnie dodajemy śmietankę ( uwaga!! mocno się pieni), masło i sól.

Przestudzonym sosem karmelowym polewamy wierzch naszego sernika.

Smacznego 🙂

sernik2_20150103180911

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *