Śledzie z cytryną
Śledzie z cytryną
Lubię śledzie – pod każdą postacią.
Marynowane, smażone, na ostro, na słodko – każde.
Dlatego nie boję się z nimi eksperymentować 😉
Dzisiaj mam dla Was przepis na śledzie marynowane sokiem cytrynowym i dodatkowo przełożone cytrynami.
Śledzie z cytryną:
– 1 kg śledzi
– 1 kg cytryn
– liście laurowe – po 3 do każdego słoika
– ziele angielskie – do każdego słoika daję ok 10 ziaren
– olej – po łyżce do każdego słoika
Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez min 6 godzin – ja śledzie zostawiam w zimnej wodzie na noc.
Śledzie kroimy na mniejsze kawałki ok. 3 cm.
Cytryny szorujemy, sparzamy wrzątkiem.
Dwie cytryny kroimy na plasterki.
Z pozostałych cytryn wyciskamy sok.
Do wyparzonych słoików ( u mnie były to cztery słoiki po 300ml ) układamy warstwowo: śledzie, plasterek cytryny, liść laurowy, śledzie, plasterek cytryny, liść laurowy itd. na wierzch wrzucamy ziele angielskie.
Tak przygotowany słoik ze śledziami zalewamy sokiem z cytryny i na wierzch wlewamy jedną łyżkę oleju.
Postępujemy w ten sam sposób z resztą śledzi i cytryn.
Słoiki odstawiamy w zimne miejsce – lodówka lub balkon 😉 na minimum 4 dni.
Smacznego 🙂