sledzie_z_cytryna
przystawki

Śledzie z cytryną

Śledzie z cytryną

 

Lubię śledzie – pod każdą postacią.

Marynowane, smażone, na ostro, na słodko – każde.

Dlatego nie boję się z nimi eksperymentować 😉

 

Dzisiaj mam dla Was przepis na śledzie marynowane sokiem cytrynowym i dodatkowo przełożone cytrynami.

 

sledzie z cytrynami

 

Śledzie z cytryną:

– 1 kg śledzi

– 1 kg cytryn

– liście laurowe – po 3 do każdego słoika

– ziele angielskie – do każdego słoika daję ok 10 ziaren

– olej – po łyżce do każdego słoika

 

Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez min 6 godzin – ja śledzie zostawiam w zimnej wodzie na noc.

Śledzie kroimy na mniejsze kawałki ok. 3 cm.

Cytryny szorujemy, sparzamy wrzątkiem.

Dwie cytryny kroimy na plasterki.

Z pozostałych cytryn wyciskamy sok.

Do wyparzonych słoików ( u mnie były to cztery słoiki po 300ml ) układamy warstwowo: śledzie, plasterek cytryny, liść laurowy, śledzie, plasterek cytryny, liść laurowy itd. na wierzch wrzucamy ziele angielskie.

Tak przygotowany słoik ze śledziami zalewamy sokiem z cytryny i na wierzch wlewamy jedną łyżkę oleju.

Postępujemy w ten sam sposób z resztą śledzi i cytryn.

 

Słoiki odstawiamy w zimne miejsce – lodówka lub balkon 😉 na minimum 4 dni.

 

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.