Szarlotka na kruchym cieście


Cała moja rodzina lubi jabłka, zaczynając od tych twardych, kwaskowych, a kończąc na bardzo słodkich i miękkich.

I dlatego też często gości na naszym stole szarlotka – taka z babcinego przepisu. Prosta w przygotowaniu, niesamowicie pachnąca masłem i jabłkami.

Dla prawdziwych łasuchów polecam spróbować jeszcze ciepłą z kulką lodów waniliowych – dosłownie czysta poezja ;).

 

szarlotka na kruchym spodzie

Szarlotka na kruchym cieście:

Ciasto:

– 2 szklanki mąki pszennej (ok.320g)

– 3/4 szklanki drobnego cukru

– 1 kostka zimnego masła ( 200g )

– 1 jajko

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

– 1 kg twardych, lekko kwaskowych jabłek

– 1/3 szklanka cukru

– 1 ulubiony kisiel ( ja dałam truskawkowy)

– cukier puder

 

Przygotowujemy ciasto:

Wszystkie składniki szybko zagniatamy, można zmiksować wszystko w melakserze. Z ciasta formujemy kulę, dzielimy ją na dwie równe części, które zawijamy w folię spożywczą, a następnie wkładamy do lodówki na min. 20min.

Dno tortownicy o średnicy 22cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smakujemy masłem. Następnie jedną częścią ciasta wylepiamy dno formy.

Nakłuwamy ciasto widelcem, tak by podczas pieczenia nie wybrzuszyło się.

Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze ok. 170oC.
W międzyczasie przygotowujemy jabłka.

Myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki.

Umieszczamy pokrojone jabłka w garnku, dodajemy cukier i ustawiamy na średniej mocy palnika.

Podsmażamy nasze jabłka ok. 2 min – do rozpuszczenia cukru. Następnie ściągamy garnek z ognia.

Do szklanki wlewamy 5 łyżek zimnej wody, dodajemy kisiel. Mieszamy do rozpuszczenia się proszku.

Następnie wlewamy kisiel do jabłek, szybko mieszamy jeszcze ciepłe jabłka.

 

Podpieczony spód wyciągamy, wylewamy na niego jabłka, dociskamy.

Drugą część ciasta wałkujemy na średnicę naszej formy (najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia, łatwiej będzie przenieść ciasto do tortownicy).

Delikatnie przenosimy ciasto, dociskamy, ponownie nakłuwamy widelcem.

Pieczemy ok. 40 min w tej samej temperaturze tj. 170oC.

 

Lekko przestudzoną posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Mus jabłkowy
October 09, 2017
Ciasto z agrestem
July 21, 2017
Ciasto biszkoptowe z truskawkami
June 27, 2017
Rogaliki z 3 składników
March 15, 2017
Chlebek bananowy – banana bread
February 06, 2017
Zupa – krem z dyni z orzechami i gorgonzolą
January 30, 2017
Makowiec – najprostszy
December 23, 2016
Piernik dla Alergika – bez mleka, bez jajek
December 23, 2016
Czekoladowe babeczki z kremem maślanym
December 22, 2016