wypieki

Szarlotka na kruchym cieście

Cała moja rodzina lubi jabłka, zaczynając od tych twardych, kwaskowych, a kończąc na bardzo słodkich i miękkich.

I dlatego też często gości na naszym stole szarlotka – taka z babcinego przepisu. Prosta w przygotowaniu, niesamowicie pachnąca masłem i jabłkami.

Dla prawdziwych łasuchów polecam spróbować jeszcze ciepłą z kulką lodów waniliowych – dosłownie czysta poezja ;).

 

szarlotka na kruchym spodzie

Szarlotka na kruchym cieście:

Ciasto:

– 2 szklanki mąki pszennej (ok.320g)

– 3/4 szklanki drobnego cukru

– 1 kostka zimnego masła ( 200g )

– 1 jajko

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

– 1 kg twardych, lekko kwaskowych jabłek

– 1/3 szklanka cukru

– 1 ulubiony kisiel ( ja dałam truskawkowy)

– cukier puder

 

Przygotowujemy ciasto:

Wszystkie składniki szybko zagniatamy, można zmiksować wszystko w melakserze. Z ciasta formujemy kulę, dzielimy ją na dwie równe części, które zawijamy w folię spożywczą, a następnie wkładamy do lodówki na min. 20min.

Dno tortownicy o średnicy 22cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smakujemy masłem. Następnie jedną częścią ciasta wylepiamy dno formy.

Nakłuwamy ciasto widelcem, tak by podczas pieczenia nie wybrzuszyło się.

Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze ok. 170oC.
W międzyczasie przygotowujemy jabłka.

Myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki.

Umieszczamy pokrojone jabłka w garnku, dodajemy cukier i ustawiamy na średniej mocy palnika.

Podsmażamy nasze jabłka ok. 2 min – do rozpuszczenia cukru. Następnie ściągamy garnek z ognia.

Do szklanki wlewamy 5 łyżek zimnej wody, dodajemy kisiel. Mieszamy do rozpuszczenia się proszku.

Następnie wlewamy kisiel do jabłek, szybko mieszamy jeszcze ciepłe jabłka.

 

Podpieczony spód wyciągamy, wylewamy na niego jabłka, dociskamy.

Drugą część ciasta wałkujemy na średnicę naszej formy (najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia, łatwiej będzie przenieść ciasto do tortownicy).

Delikatnie przenosimy ciasto, dociskamy, ponownie nakłuwamy widelcem.

Pieczemy ok. 40 min w tej samej temperaturze tj. 170oC.

 

Lekko przestudzoną posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego 🙂