
Tort truskawkowo – śmietankowy
Torty nie należą do moich ulubionych wypieków, ze względu na ich czasochłonność ( no, bo która pracująca, młoda mama na „wolny czas”???)
Są jednak takie okazje, kiedy chętnie zamykam się w kuchni na kilka godzin i tworzę 😉
Taką okazją są choćby PIERWSZE urodziny bloga 🙂 nie wiem, kiedy te 365 dni minęło. Przez ten czas powstało równo 100 wpisów, dostałam kilkadziesiąt maili z pytaniami kulinarnymi, ale też i osobistymi. Z tego miejsca, chciałabym Wam bardzo serdecznie podziękować, za to, że jesteście tu ze mną, że czekacie na kolejny wpis i nie zapominacie o mnie. Wielki BUZIAK dla Was kochani :*
A teraz zapraszam na tort truskawkowo – śmietankowy.
Tort truskawkowo – śmietankowy:
Biszkopt kakaowy:
– 4 jajka
– szczypta soli
– 3/4 szklanki drobnego cukru
– 1/2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 3 łyżki prawdziwego kakao
Oddzielamy białka od żółtek. W dużej misie ubijamy mikserem na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Następnie do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier – cały czas miksując. Dodajemy po jednym żółtku – miksujemy.
Mąki i kakao mieszamy ze sobą, przesiewamy przez drobne sito. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy drewnianą lub silikonową szpatułką – NIE mikserem, tak żeby piana nam nie opadła.
Dno tortownicy o średnicy 21-22cm wykładamy papierem do pieczenia, boki pozostawiamy suche. Wylewamy masę do formy, wyrównujemy.
Pieczemy w temperaturze 160oC ok. 30-40 min – do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmujemy gorące ciasto z piekarnika i upuszczamy je na podłogę z wysokości 40-50cm, to spowoduje nie opadanie biszkoptu (nigdy nie mogłam zrozumieć, dlaczego moja babcia zawsze „rzuca” ciastem o podłogę ;P )
Odstawiamy do wystudzenia.
Krem truskawkowy:
– 150g truskawek
– 150g serka mascarpone
– 200ml śmietanki kremówki 36%
– 3 łyżki cukru pudru
– 1 łyżeczka żelatyny
Truskawki myjemy, osuszamy i miksujemy blenderem na gładką masę.
Do wysokiej miski przekładamy schłodzony serek i śmietankę kremówkę. Ubijamy na gęsty krem. Na koniec dodajemy cukier puder i zmiksowane truskawki. Miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku. Następnie do kremu wlewamy cienką strużką rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy do połączenia się masy z żelatyną.
Krem śmietankowy:
– 250g mascarpone
– 200 ml śmietanki kremówki 36%
– 2 łyżki cukru pudru
Serek mascarpone i śmietankę ubijamy na gęsty krem. Dodajemy cukier puder. Ponownie miksujemy.
Dodatkowo:
– sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
– 5 łyżek wody
– świeże truskawki
– małe bezy
– wiórki kokosowe
Sok z cytryny i wodę mieszamy – będziemy tym nasączać blaty biszkoptowe.
Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na dwa blaty.
Pierwszy blat układamy na paterze. Nasączamy biszkopt. Następnie wykładamy krem truskawkowy.
Drugi blat nasączamy wodą z cytryną i tym blatem przykrywamy krem truskawkowy.
Boki i wierzch tortu smarujemy dokładnie kremem śmietankowym. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Wierzch dekorujemy bezikami i świeżymi truskawkami.
Smacznego 🙂

