wypieki

Tort truskawkowo – śmietankowy

Torty nie należą do moich ulubionych wypieków, ze względu na ich czasochłonność ( no, bo która pracująca, młoda mama na „wolny czas”???)

Są jednak takie okazje,  kiedy chętnie zamykam się w kuchni na kilka godzin i tworzę 😉

Taką okazją są choćby PIERWSZE urodziny bloga 🙂 nie wiem, kiedy te 365 dni minęło. Przez ten czas powstało równo 100 wpisów, dostałam kilkadziesiąt maili z pytaniami kulinarnymi, ale też i osobistymi. Z tego miejsca, chciałabym Wam bardzo serdecznie podziękować, za to, że jesteście tu ze mną, że czekacie na kolejny wpis i nie zapominacie o mnie. Wielki BUZIAK dla Was kochani :*

A teraz zapraszam na tort truskawkowo – śmietankowy.

 

tort

 

Tort truskawkowo – śmietankowy:

Biszkopt kakaowy:

– 4 jajka

– szczypta soli

– 3/4 szklanki drobnego cukru

– 1/2 szklanki mąki pszennej

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– 3 łyżki prawdziwego kakao

 

Oddzielamy białka od żółtek. W dużej misie ubijamy mikserem na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Następnie do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier – cały czas miksując. Dodajemy po jednym żółtku – miksujemy.

Mąki i kakao mieszamy ze sobą, przesiewamy przez drobne sito. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy drewnianą lub silikonową szpatułką – NIE mikserem, tak żeby piana nam nie opadła.

Dno tortownicy o średnicy 21-22cm wykładamy papierem do pieczenia, boki pozostawiamy suche. Wylewamy masę do formy, wyrównujemy.

Pieczemy w temperaturze 160oC ok. 30-40 min – do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu  wyjmujemy gorące ciasto z piekarnika i upuszczamy je na podłogę z wysokości 40-50cm, to spowoduje nie opadanie biszkoptu (nigdy nie mogłam zrozumieć, dlaczego moja babcia zawsze „rzuca” ciastem o podłogę ;P )

Odstawiamy do wystudzenia.

 

Krem truskawkowy:

– 150g truskawek

– 150g serka mascarpone

– 200ml śmietanki kremówki 36%

– 3 łyżki cukru pudru

– 1 łyżeczka żelatyny

Truskawki myjemy, osuszamy i miksujemy blenderem na gładką masę.

Do wysokiej miski przekładamy schłodzony serek i śmietankę kremówkę. Ubijamy na gęsty krem. Na koniec dodajemy cukier puder i zmiksowane truskawki. Miksujemy.

Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku. Następnie do kremu wlewamy cienką strużką rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy do połączenia się masy z żelatyną.

 

Krem śmietankowy:

– 250g mascarpone

– 200 ml śmietanki kremówki 36%

– 2 łyżki cukru pudru

Serek mascarpone i śmietankę ubijamy na gęsty krem. Dodajemy cukier puder. Ponownie miksujemy.

 

Dodatkowo:

– sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

– 5 łyżek wody

– świeże truskawki

– małe bezy

– wiórki kokosowe

 

Sok z cytryny i wodę mieszamy – będziemy tym nasączać blaty biszkoptowe.

Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na dwa blaty.

Pierwszy blat układamy na paterze. Nasączamy biszkopt. Następnie wykładamy krem truskawkowy.

Drugi blat nasączamy wodą z cytryną i tym blatem przykrywamy krem truskawkowy.

Boki i wierzch tortu smarujemy dokładnie kremem śmietankowym. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Wierzch dekorujemy bezikami i świeżymi truskawkami.

 

Smacznego 🙂

 

tort_4

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *