Wielkanocna babka z majonezem
Wielkanocna babka z majonezem – brzmi kontrowersyjnie, ale przypominam, że majonez to głównie jajka i olej . A jaka jest ta babka?
Wilgotna, pięknie i równomiernie rośnie i przede wszystkim nie wymaga wiele czasu, aby ją przygotować.
Ku zaskoczeniu wielu osób, babka, która jest z majonezem i przy tym smakuje wyśmienicie 😉
Jeśli jesteś fanem tego typu ciast to koniecznie spróbuj jogurtowej babki .
Wielkanocna babka z majonezem:
– 7 łyżek ulubionego majonezu
– 6 jajek
– 1 szklanka cukru
– 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (zamiast ekstraktu można użyć 2 łyżeczek cukru waniliowego)
Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier.
Miksujemy na gładką, puszystą masę.
Następnie do masy dodajemy majonez, przesiane mąki i proszek do pieczenia.
Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na koniec dodajemy ekstrakt/cukier waniliowy i jeszcze chwilę miksujemy.
Przelewamy do dużej formy ( u mnie duża silikonowa forma).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170oC i pieczemy ok. 50 min lub do tzw suchego patyczka.
Mój piekarnik czasami miewa gorsze dni i tą babkę muszę piec na najniższym poziomie i po ok. 10minutach od rozpoczęcia pieczenia obniżam temperaturę do 160oC. Jeśli tego nie zrobię, babka zamienia się w wulkan wylewający gorącą lawę 😛
Smacznego 🙂
2 komentarze
Marta
Wygląda przepięknie 🙂
MartieLifeStyle
Jestem wielka fanka takich ciast. Są idealne i do codziennej kawy i na święta. Te wielkanocne smakują najlepiej w gronie najbliższych przy rozmowie 🙂 Twój przepis będzie idealny, wiec na pewno go wypróbuje, bo lubię piec różne pyszności. Dziękuje za inspiracje! 🙂