wypieki

Wielkanocna babka z majonezem

Wielkanocna babka z majonezem – brzmi kontrowersyjnie, ale przypominam, że majonez to głównie jajka i olej . A jaka jest ta babka?

Wilgotna, pięknie i równomiernie rośnie i przede wszystkim nie wymaga wiele czasu, aby ją przygotować.

Ku zaskoczeniu wielu osób, babka, która jest z majonezem i przy tym smakuje wyśmienicie 😉

Jeśli jesteś fanem tego typu ciast to koniecznie spróbuj jogurtowej babki .

wielkanocna babka z majonezem

Wielkanocna babka z majonezem:

– 7 łyżek ulubionego majonezu

– 6 jajek

– 1 szklanka cukru

– 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 3/4 szklanki mąki pszennej

– 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (zamiast ekstraktu można użyć 2 łyżeczek cukru waniliowego)

Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier.

Miksujemy na gładką, puszystą masę.

Następnie do masy dodajemy majonez, przesiane mąki i proszek do pieczenia.

Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Na koniec dodajemy ekstrakt/cukier waniliowy i jeszcze chwilę miksujemy.

Przelewamy do dużej formy ( u mnie duża silikonowa forma).

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170oC i pieczemy ok. 50 min lub do tzw suchego patyczka.

Mój piekarnik czasami miewa gorsze dni i tą babkę muszę piec na najniższym poziomie i po ok. 10minutach od rozpoczęcia pieczenia obniżam temperaturę do 160oC. Jeśli tego nie zrobię, babka zamienia się w wulkan wylewający gorącą lawę 😛

Smacznego 🙂

babka z majonezem

2 komentarze

  • MartieLifeStyle

    Jestem wielka fanka takich ciast. Są idealne i do codziennej kawy i na święta. Te wielkanocne smakują najlepiej w gronie najbliższych przy rozmowie 🙂 Twój przepis będzie idealny, wiec na pewno go wypróbuje, bo lubię piec różne pyszności. Dziękuje za inspiracje! 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *