Żytnie ciastka z jogurtem greckim
Pożywne, smaczne i na dodatek zdrowe – takie są te ciastka 🙂
Z jednej porcji wychodzi ok 35-40 ciastek, które można przechowywać do 5 dni w szczelnie zamkniętym pudełku.
Sprawdzą się jako szybkie drugie śniadanie, albo ciastko do kawy, dla tych co są aktualnie na diecie 🙂
Żytnie ciastka z jogurtem greckim:
– 400g jogurtu greckiego o temperaturze pokojowej
– 1 szklanka płatków żytnich ( możecie użyć zamiennie płatków owsianych)
– 3/4 szklanki cukru brązowego
– 1 i 1/3 szklanki mąki
– niepełna szklanka mielonych migdałów
– 1/2 szklanki rodzynek
– 3 łyżki skórki pomarańczowej
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 3 łyżki oleju
Rodzynki siekamy na mniejsze kawałki. W dużej misce miksujemy wszystkie składniki ok. 2 min.
Zwilżamy dłonie i formujemy kulki, wielkości orzecha włoskiego. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciastka układamy w odstępach, lekko spłaszczamy zwilżoną dłonią lub widelcem.
Pieczemy 12-15min w piekarniku nagrzanym do 190oC.
Studzimy na kratce.
Smacznego 🙂