ciastka-z-zurawina
wypieki

Ciastka z żurawiną i białą czekoladą

Ciastka z żurawiną i białą czekoladą

 

Żurawina – te małe, czerwone kuleczki o lekko kwaskowym smaku nadają się nie tylko jako dodatek do mięs.

Są bogatym źródłem błonnika, witaminy C, B2, czy też wapnia, wspomagają pracę układu moczowego i nerek.

Idealnie współgrają ze słodkimi wypiekami, dając balans słodkościom.

Takie ciastka śmiało można przechowywać przez 3 tygodnie w puszce, o ile wcześniej nie zostaną zjedzone 😉

 

ciastka na kratce

 

Ciastka z żurawiną i białą czekoladą:

– pół kostki masła (100g) o temperaturze pokojowej – jeśli pieczecie dla Alergika zamiast masła możecie dać masło klarowane lub margarynę

– pół szklanki cukru pudru

– pół szklanki mąki

– 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej

– 4 łyżki płatków owsianych

– pół łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka cukru waniliowego

– szczypta soli

– pół tabliczki białej czekolady ( 50 g)

– garść żurawiny – może być świeża, mrożona lub suszona – moczona pół godziny wcześniej w ciepłej wodzie

 

Masło ucieramy  mikserem z cukrem pudrem na jasny puch – ok. 2-3 minut.

Następnie do utartego masła dodajemy przesianą mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i całość zagniatamy.

Białą czekoladę siekamy na drobne kawałeczki.

Jeśli używamy suszonej żurawiny, to ją odcedzamy i czekamy jeszcze 2 minuty aż ocieknie z nadmiaru wody.

Do ciasta dodajemy płatki owsiane, czekoladę i żurawinę.

Zagniatamy ciasto, formując wałek o grubości ok 8-9 cm.

Zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę – ciasto można przygotować wieczorem, zostawić na noc do leżakowania, a rano upiec ciastka.

 

Piekarnik nagrzewamy do 180oC.

Ciasto kroimy w plastry o grubości ok 1 cm.

Przekładamy na blachę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 14 min – do lekkiego zrumienienia.

Ciastka zostawiamy do przestygnięcia .

 

Smacznego 🙂

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.