Ciastka z żurawiną i białą czekoladą
Ciastka z żurawiną i białą czekoladą
Żurawina – te małe, czerwone kuleczki o lekko kwaskowym smaku nadają się nie tylko jako dodatek do mięs.
Są bogatym źródłem błonnika, witaminy C, B2, czy też wapnia, wspomagają pracę układu moczowego i nerek.
Idealnie współgrają ze słodkimi wypiekami, dając balans słodkościom.
Takie ciastka śmiało można przechowywać przez 3 tygodnie w puszce, o ile wcześniej nie zostaną zjedzone 😉
Ciastka z żurawiną i białą czekoladą:
– pół kostki masła (100g) o temperaturze pokojowej – jeśli pieczecie dla Alergika zamiast masła możecie dać masło klarowane lub margarynę
– pół szklanki cukru pudru
– pół szklanki mąki
– 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
– 4 łyżki płatków owsianych
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– szczypta soli
– pół tabliczki białej czekolady ( 50 g)
– garść żurawiny – może być świeża, mrożona lub suszona – moczona pół godziny wcześniej w ciepłej wodzie
Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem na jasny puch – ok. 2-3 minut.
Następnie do utartego masła dodajemy przesianą mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i całość zagniatamy.
Białą czekoladę siekamy na drobne kawałeczki.
Jeśli używamy suszonej żurawiny, to ją odcedzamy i czekamy jeszcze 2 minuty aż ocieknie z nadmiaru wody.
Do ciasta dodajemy płatki owsiane, czekoladę i żurawinę.
Zagniatamy ciasto, formując wałek o grubości ok 8-9 cm.
Zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę – ciasto można przygotować wieczorem, zostawić na noc do leżakowania, a rano upiec ciastka.
Piekarnik nagrzewamy do 180oC.
Ciasto kroimy w plastry o grubości ok 1 cm.
Przekładamy na blachę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 14 min – do lekkiego zrumienienia.
Ciastka zostawiamy do przestygnięcia .
Smacznego 🙂
10 komentarzy
primipiatti_u
Nie jest konieczna, ale dzięki niej ciastka są delikatniejsze i bardziej kruche niż na mące pszennej ☺️
Sylwia
Mam wielką nadzieję na to, że mi pani odpowie. Czy mąka kukurydziana jest konieczna w tym przepisie? Nie używam jej i nie chcę specjalnie kupować żeby później stała.
primipiatti_u
☺☺ chleb z zurawina tez jest pyszny
Małgosia
Uwielbiam ciasteczka z żurawiną. I chleb również. 🙂
primipiatti_u
☺☺☺ daj znac czy Ci smakowały ☺
primipiatti_u
Spróbuj koniecznie ☺ sa pyszne i proste w wykonaniu
tedi
Przekonałas mnie. Idę kupić czekoladę ?
Joanna
Omomom… Właśnie piję kawę i czegoś mi do niej brakuje. Super przepis, proste wykonanie. Hmmm, może sama je przygotuję 🙂
primipiatti_u
:):)
Filip
Świetne ciasteczka 🙂