Ciastka z wykorzystaniem żółtek
Ciastka z wykorzystaniem żółtek
Lubimy takie ciastka.
Proste, kruche i smaczne.
Pachną wanilią, a i mój mały Alergik śmiało może je jeść, ponieważ są bez mleka i białka ( tak, uczula go tylko białko kurze – żółtko już jest ok).
Samo przygotowanie trwa chwilę, zagniecenie ciasta to maksymalnie 5-7 min.
Ciasteczka są o tyle fajne, że się nie rozpływają na boki, nie rosną i można na nich odbijać różne stempelki 🙂
Wytrzymają do 3 tygodni zamknięte w pudełku lub metalowej puszce.
Ciastka z wykorzystaniem żółtek:
( ok. 17 sztuk – ciastka o średnicy 7 cm)
– 2 żółtka
– pół szklanki cukru pudru
– 1 szklanka mąki
– 70 g masła – ok. 1/3 kostki (jeśli przygotowujemy dla Alergika dodajmy masło klarowane lub margarynę bezmleczną)
– 1 łyżka cukru waniliowego
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową – łatwiej będzie zagnieść ciasto.
Wszystkie składniki umieszczamy w misie i zagniatamy mikserem lub ręcznie do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Ciasto rozwałkowujemy cienko, na grubość ok 3mm.
Wycinamy kółka lub dowolne kształty i odbijamy stempel lekko go dociskając do ciasta (żeby stemple nie przywierały do ciasta to pierwsze zanurzam stempel w mące lub cukrze pudrze a następnie przykładam do ciasta).
Przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 12 min w piekarniku nagrzanym do 180oC do lekkiego zrumienienia ciastek.
Studzimy na kratce.
Smacznego:)
11 komentarzy
primipiatti_u
Oczywiście, możesz próbować z mąką kokosową. Mąka kokosowa mocno wchłania płyny, wiec trzeba jej dodawać w małych ilościach. Spokojnie zmniejsz ilość cukru, lub zamień na syrop klonowy
Marta
Czy mozna upiec to ciasto w wersji bezglutenowej? Jaka wowczas make polecasz lub w jakich proporcjach zrobic mieszanke? I czy wyjdzie gdy zmniejsze ilosc cukru (chce podac niemowlakowi) albo jako slodzik uzyje syropu klonowego lub innego zdrowszego slodzidla?
Kaja
Dzien dobry. Mam takie pytanie a czy można je zamrozić? Jeśli tak to czy ciasto przed pieczeniem czy już upieczone ?
primipiatti_u
Bardzo się cieszę, ze przypadły do gustu ☺️
Kasia
Świetne dzieci je kochają i nie tylko
primipiatti_u
U nas ostatnio ta wersja ciastek z kleksem marmolady zrobiła furorę w przedszkolu – dzieciaki zajadaly się, aż miło było patrzeć ☺️
Agnieszka
Pieczemy je regularnie, bo po bezie zawsze zostaja nam zoltka! Sa przepyszne, moje dzieci jedza je chetnie do mleka (ja do kawy) a smakuja zawsze rewelacyjnie, i super proste do zrobienia!
primipiatti_u
One sa naprawdę pyszne, kruche, ale nie twarde jak skala i pięknie pachnące wanilia ?
Ilona
ale mi chęci narobiłaś, wyglądają przepysznie!
primipiatti_u
Te sa bardzo proste do zrobienia – spróbuj koniecznie ☺
roomrebel
ojacie jakie pyszne… czemu ja kompletnie nie ogarniam pieczenia? 🙂