wypieki

Ciastka z wykorzystaniem żółtek

Ciastka z wykorzystaniem żółtek

 

Lubimy takie ciastka.

Proste, kruche i smaczne.

Pachną wanilią, a i mój mały Alergik śmiało może je jeść, ponieważ są bez mleka i białka ( tak, uczula go tylko białko kurze – żółtko już jest ok).

Samo przygotowanie trwa chwilę, zagniecenie ciasta to maksymalnie 5-7 min.

Ciasteczka są o tyle fajne, że się nie rozpływają na boki, nie rosną i można na nich odbijać różne stempelki 🙂

Wytrzymają do 3 tygodni zamknięte w pudełku lub metalowej puszce.

upieczone ciastka

 

Ciastka z wykorzystaniem żółtek:

( ok. 17 sztuk – ciastka o średnicy 7 cm)

– 2 żółtka

– pół szklanki cukru pudru

– 1 szklanka mąki

– 70 g masła – ok. 1/3 kostki (jeśli przygotowujemy dla Alergika dodajmy masło klarowane lub margarynę bezmleczną)

– 1 łyżka cukru waniliowego

 

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową – łatwiej będzie zagnieść ciasto.

Wszystkie składniki umieszczamy w misie i zagniatamy mikserem lub ręcznie do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

Ciasto rozwałkowujemy cienko, na grubość ok 3mm.

Wycinamy kółka lub dowolne kształty i odbijamy stempel lekko go dociskając do ciasta (żeby stemple nie przywierały do ciasta to pierwsze zanurzam stempel w mące lub cukrze pudrze a następnie przykładam do ciasta).

Przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 12 min w piekarniku nagrzanym do 180oC do lekkiego zrumienienia ciastek.

Studzimy na kratce.

 

Smacznego:)

11 komentarzy

  • primipiatti_u

    Oczywiście, możesz próbować z mąką kokosową. Mąka kokosowa mocno wchłania płyny, wiec trzeba jej dodawać w małych ilościach. Spokojnie zmniejsz ilość cukru, lub zamień na syrop klonowy

  • Marta

    Czy mozna upiec to ciasto w wersji bezglutenowej? Jaka wowczas make polecasz lub w jakich proporcjach zrobic mieszanke? I czy wyjdzie gdy zmniejsze ilosc cukru (chce podac niemowlakowi) albo jako slodzik uzyje syropu klonowego lub innego zdrowszego slodzidla?

  • Kaja

    Dzien dobry. Mam takie pytanie a czy można je zamrozić? Jeśli tak to czy ciasto przed pieczeniem czy już upieczone ?

  • primipiatti_u

    U nas ostatnio ta wersja ciastek z kleksem marmolady zrobiła furorę w przedszkolu – dzieciaki zajadaly się, aż miło było patrzeć ☺️

  • Agnieszka

    Pieczemy je regularnie, bo po bezie zawsze zostaja nam zoltka! Sa przepyszne, moje dzieci jedza je chetnie do mleka (ja do kawy) a smakuja zawsze rewelacyjnie, i super proste do zrobienia!

  • primipiatti_u

    One sa naprawdę pyszne, kruche, ale nie twarde jak skala i pięknie pachnące wanilia ?

  • roomrebel

    ojacie jakie pyszne… czemu ja kompletnie nie ogarniam pieczenia? 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *