Na różne okazje

Churros – zamiast pączków na tłusty czwartek

Churros – zamiast pączków na tłusty czwartek

 

Churros jest to tradycyjny hiszpański przysmak, popularny również w Ameryce Łacińskiej, USA, Francji czy Portugalii.

Jest porównywany do naszych pączków, choć robiony z zupełnie innego ciasta – ciasta parzonego.

Bardzo często churros podaje się na śniadanie, mocno oprószone cukrem.

Nam smakuje najbardziej obtoczone w cukrze z cynamonem i umoczone w roztopionej czekoladzie 🙂

 

 

churros w cukrze i cynamonie

 

Churros:

(Składniki na ok. 15-18 sztuk)

– 1 szklanka wody ( szklanka o pojemności 250ml)

– 1 szklanka mąki

– 3 jajka

– 2 łyżki cukru

– 30 g masła

– szczypta soli

Dodatkowo:

– olej do smażenia ok. 1 litr

– pół szklanki drobnego cukru

– 1 czubata łyżeczka cynamonu

 

W rondelku zagotowujemy wodę z masłem, cukrem i solą.

Następnie zmniejszamy moc grzania palnika i wsypujemy mąkę – szybko i energicznie mieszamy silikonową łopatką lub drewnianą łyżką.

Mieszamy do czasu, gdy ciasto zacznie łatwo odchodzić od ścianek rondelka.

Odstawiamy na 2-3 minuty do lekkiego przestygnięcia.

Następnie dodajemy po jednym jajku i mieszamy – ja najczęściej wtedy miksuję ciasto z jajkami.

Przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki – u mnie wilton M1.

W szerokim rondlu lub patelni rozgrzewamy olej ( wrzucam kawałek skórki od chleba, jak zaczyna się smażyć to znaczy, że olej jest już wystarczająco gorący do smażenia).

Na rozgrzany olej wyciskamy paski z ciasta – u mnie to były paski ok 15cm – żeby łatwiej i sprawniej wyciskać ciasto, każdy kawałek odcinam nożyczkami.

Smażymy na złoty kolor z każdej strony.

Wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy churrosy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.

 

W płaskim i długim pojemniku mieszamy cukier z cynamonem.

Na koniec obtaczamy w mieszance cukru i cynamonu.

 

Podajemy z roztopioną czekoladą.

 

Smacznego 🙂

 

usmażone churros

8 komentarzy

  • Radosna Chata

    Miałam okazję próbować churrosów w połączeniu z nutellą. Miałam wrażenie, że dostarczyłam organizmowi kalorii na cały miesiąc 😉

  • primipiatti_u

    Ja tez wole pączka, a najlepiej jak mam w duecie i paczki i churrosy i małego ptysia ?

  • primipiatti_u

    Daj znac jak wyszły? Kiedyś robiłaś ptysie na mące kukurydzianej i nie były wcale takie zle, podejrzewam, ze na bezglutenowej tez wyjdą ☺

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *