
Churros – zamiast pączków na tłusty czwartek
Churros – zamiast pączków na tłusty czwartek
Churros jest to tradycyjny hiszpański przysmak, popularny również w Ameryce Łacińskiej, USA, Francji czy Portugalii.
Jest porównywany do naszych pączków, choć robiony z zupełnie innego ciasta – ciasta parzonego.
Bardzo często churros podaje się na śniadanie, mocno oprószone cukrem.
Nam smakuje najbardziej obtoczone w cukrze z cynamonem i umoczone w roztopionej czekoladzie 🙂
Churros:
(Składniki na ok. 15-18 sztuk)
– 1 szklanka wody ( szklanka o pojemności 250ml)
– 1 szklanka mąki
– 3 jajka
– 2 łyżki cukru
– 30 g masła
– szczypta soli
Dodatkowo:
– olej do smażenia ok. 1 litr
– pół szklanki drobnego cukru
– 1 czubata łyżeczka cynamonu
W rondelku zagotowujemy wodę z masłem, cukrem i solą.
Następnie zmniejszamy moc grzania palnika i wsypujemy mąkę – szybko i energicznie mieszamy silikonową łopatką lub drewnianą łyżką.
Mieszamy do czasu, gdy ciasto zacznie łatwo odchodzić od ścianek rondelka.
Odstawiamy na 2-3 minuty do lekkiego przestygnięcia.
Następnie dodajemy po jednym jajku i mieszamy – ja najczęściej wtedy miksuję ciasto z jajkami.
Przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki – u mnie wilton M1.
W szerokim rondlu lub patelni rozgrzewamy olej ( wrzucam kawałek skórki od chleba, jak zaczyna się smażyć to znaczy, że olej jest już wystarczająco gorący do smażenia).
Na rozgrzany olej wyciskamy paski z ciasta – u mnie to były paski ok 15cm – żeby łatwiej i sprawniej wyciskać ciasto, każdy kawałek odcinam nożyczkami.
Smażymy na złoty kolor z każdej strony.
Wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy churrosy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.
W płaskim i długim pojemniku mieszamy cukier z cynamonem.
Na koniec obtaczamy w mieszance cukru i cynamonu.
Podajemy z roztopioną czekoladą.
Smacznego 🙂


8 komentarzy
primipiatti_u
??? ale jakie radosne, pyszne i szczęśliwe te kalorie ?
Radosna Chata
Miałam okazję próbować churrosów w połączeniu z nutellą. Miałam wrażenie, że dostarczyłam organizmowi kalorii na cały miesiąc 😉
primipiatti_u
Ja tez wole pączka, a najlepiej jak mam w duecie i paczki i churrosy i małego ptysia ?
justa
churros są przepyszne, ale chyba i tak preferuję naszego pączka 😀
primipiatti_u
Daj znac jak wyszły? Kiedyś robiłaś ptysie na mące kukurydzianej i nie były wcale takie zle, podejrzewam, ze na bezglutenowej tez wyjdą ☺
primipiatti_u
Koniecznie daj znac czy smakowały ☺
Matka-kura
Wypróbuję !!!
Bezglutenowe-Bezlaktozowe
Ciekawy przepis . Spróbuję z mąką bezglutenową:)