Desery,  wypieki

Ciasto w 5 minut, czyli banoffee pie

Ciasto w 5 minut, czyli banoffee pie

 

Banoffee pie – klasyczne robi się trochę inaczej. Herbatniki miesza się z masłem i na taki spód wykłada się dopiero kajmak.

Tym razem pominęłam masło i powstała moja wersja banoffee pie, czyli ciasta w 5 minut.

Ciasto  robi się szybko – idealne dla zabieganych, dla mam, dla tych co nie lubią piec, za to uwielbiają zjeść coś pysznego i słodkiego. 

Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia. 

A kajmak z bananami daje niesamo9+wite połączenie smakowe.

 

kawałek ciasta na talerzyku

 

Banoffee pie, czyli ciasto w 5 minut:

– 250g herbatników (duża paczka)

– 400 g gotowej masy kajmakowej (1 puszka)

– 4 banany

– 500ml śmietanki 36%

– 2 łyżki cukru pudru

– 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

 

Herbatniki kruszymy lub mielimy na drobny pył.

Do miski wsypujemy zmielone herbatniki i masę kajmakową.

Dobrze mieszamy, do połączenia składników i przekładamy do tortownicy – tortownica o średnicy 24cm.

Dociskamy masę.

Banany obieramy i przekrajamy na połówki.

Układamy połówki bananów na około, na spodzie  z herbatników.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywna masę – należy uważać, żeby śmietanki nie przebić, bo inaczej zrobi się nam masło ;P

Ubitą kremówkę wykładamy na banany, wyrównujemy masę.

Czekoladę ścieramy na tarce na małych oczkach bezpośrednio na kremówkę.

Najlepiej ciasto wstawić na min 1 h do lodówki, ale śmiało można kroić od razu.

 

Smacznego 🙂

 

gotowe ciasto

48 komentarzy

  • primipiatti_u

    Dużo zależy od herbatników – jeśli są tylko pszenne to masa będzie bardziej kleista. Polecam zmieszać herbatniki z ciastkami owsianymi albo herbatnikami pełnoziarnistymi ☺️

  • Ja

    Niestety przez zmieszanie herbatników z masą kajmakową spód wychodzi strasznie kleisty i klei się do formy i noża przez co nie jest możliwe wyjęcie kawałka na talerz, musiałam pomagać sobie palcami przez co ciasto wyglądało na talerzu strasznie brzydko. Lepiej herbatniki wymieszać z roztopionym masłem żeby miały konsystencje mokrego piasku, wyłożyć na formę, dać do lodówki aż będzie twardsze i dopiero na to wylać masę kajmakową wcześniej podgrzana w kąpieli wodnej żeby była rzadsza.

  • primipiatti_u

    Jeśli chce Pani robić tylko na śmietance, to polecam dodać trochę żelatyny. Jak dla mnie opcja z dodatkiem mascarpone jest lepsza – masa jest cięższa, ale bardziej zwarta.

  • Nicola

    Ciasto wytrzyma mi jeśli zrobie go dzień wcześniej? Czy lepiej zrobić z mascarpone i śmietaną masę?

  • primipiatti_u

    Można użyć creme fraiche, ale i sam serek mascarpone się nada – ciasto będzie stabilniejsze ☺️

  • Karolina

    Witam 🙂 Mieszkam we Włoszech i nie natknęłam się tu na typową śmietankę 30 %, czym mogłabym ją zastąpić? Czy sam serek mascarpone by się nadał? :)Pozdrawiam 🙂

  • Martyna

    Długo odkladałam ten przepis aż nadarzyła się okazja i zrobiłam. Wiecie co wyszło i to wyszło pyszne. Wszyscy jedli aż im się uszy trzesły. Polecam jest przepyszne 🙂 A owoce można zmieniać aby się nie znudziło

  • Martyna

    Długo odkladałam ten przepis aż nadarzyła się okazja i zrobiłam. Wiecie co wyszło i to wyszło pyszne. Wszyscy jedli aż im się uszy trzesły. Polecam jest przepyszne 🙂

  • primipiatti_u

    W takim razie polecam do ciastek dodać pół masy kajmakowej i to wyłożyć na blaszkę, a drugą połową masy posmarować wierzch spodu ☺️

  • Magda

    Zrobiłam je! 🙂 Oczywiście wyszło przepyszne, jednak z jednym małym „ale”… Spód przykleił się do blaszki (wyłożonej papierem) i miał konsystencję ciągnącej się krówki, przez trudno było nałożyć i na talerzu wyglądało mało apetycznie :/ Co zrobić, żeby spód się nie przykleił do blaszki?

  • Monika

    Hmmm..przepis czekał w zakładkach…teraz ciacho czeka w lodówce… 30minut -nie wiem czy wytrzymam 😛

  • Ola

    Wpadłam i się zakochałam. Zrobię na pewno! Połączenia kajmaku i bananów jest dla mnie absolutnie największą pokusą 🙂

  • Małgorzata

    Proponuję do ubitej śmetany dodać serek mascarpone. Kapitalnie usztywnia śmietanę i nie ma obawy, że dopłynie przy dłuższym staniu na stole

  • primipiatti_u

    Spód blachy wyłóż papierem do pieczenia lub folia spożywczą – łatwo bedzie odchodzić i przede wszystkim nie rozwarstwi sie tak jak przy samych herbatnikach ?

  • Czarodziejka

    Przepyszne , patera wyczyszczona do ostatniego okruszka 🙂 Tylko trochę ciężko go dzielić na porcje bo mocno się trzyma dna . Następnym razem zacznę od warstwy suchych herbatników

  • primipiatti_u

    Tak, jesli ma stać dłużej niz 30 min na stole to proponuję kremówkę wzmocnić 1 łyżeczka rozpuszczonej żelatyny ☺️

  • Dominika

    Składniki zapisane na kartce.jutro robię ? mam nadzieję że tak jak wygląda obłednie to i tak smakuje ?

  • Magda-Lekka Zmiana Mamy

    Świetny przepis i do tego w 5 minut 🙂 Zapisuję i będzie czekał na zrobienie :)) Dziękuję za przepis 🙂

  • Alicja

    O matko! Umarłam! 5 minut i takie szaleństwo?! Jak się skończy Post… zrobię na bank!

  • Justyna

    Próbowałam tej wersji u siostry. Też fajna, trochę inna. Spód jest bardziej zwarty i gorzej go podzielić widelczykiem, mimo to nie traci w smaku 🙂 Faktycznie wersja do zrobienia w 5-7 minut.

  • primipiatti_u

    Spróbuj koniecznie – jest proste, słodkie i bardzzoooo uzależniające ?

  • Estera

    Wow, to faktycznie coś dla mnie – choć takich deserów jeszcze nie robię, ale powoli się przymierzam 😉

  • Bielecki.es

    Uwielbiam takie proste i szybkie przepisy – dodaję do ulubionych. 😉

  • primipiatti_u

    ☺☺ i można go zrobic na wiele sposobów – zamiast bananów moga byc brzoskwinie, truskawki, prażone jabłka itd

  • Ewa

    Wygląda super smacznie i na tyle łatwo do wykonania, że może wypróbuję w przyszły weekend 🙂

  • www.misstwentysomethig.com

    gdybym miala wybrac tylko jedno ciasto, ktore jadlabym do konca zycia, zdecydowanie bylby to bananowiec! Ale ze mozna go zrobic w takim krotkim czasie to nie wiedzialam! Dziekuje za przepis!

  • primipiatti_u

    Tortownica – średnica 22-26 cm (ciasto ze zdjęcia było przygotowywane w tortownicy o średnicy 24 cm) lub tradycyjna blaszka 22/31 cm ☺

  • primipiatti_u

    Do odważnych świat należy 🙂 próbuj piec, a jak nie wyjdzie to umówimy się na wspólne pieczenie 🙂

  • primipiatti_u

    Wykorzystaj inne owoce, np. brzoskwinie w puszce czy już pojawiające się truskawki 🙂 Dziękuję za miłe słowa

  • alexanderkowo.pl

    Nie potrafię piec, ale myślę, że z tym sobie poradzę. Do tego przepięknie wygląda 🙂

  • W gwiazdki

    Bardzo nie lubię bananów, więc pewnie przepis mi się nie przyda (choć pewnie mój chłopak by mi się oświadczył za tak smakowicie wyglądające ciasto). W poście masz bardzo ładne, przejrzyste zdjęcia 😉

  • primipiatti_u

    Śmiało możesz dać brzoskwinie/ananasy z puszki, kiwi czy prażone jabłka 🙂

  • Ania

    Ciasto wygląda smakowicie, przepis rzeczywiście nieskomplikowany i szybki. A czy te banany można by też zastąpić innymi owocami – tak by co jakiś czas mieć coś dla odmiany?

  • healthystyle

    Wygląda obłędnie <3 Słyszałam już wiele razy o tym jak przepyszne jest banoffee pie, ale nie miałam jakoś okazji przygotować go sama. Chyba czas to zmienić 😉

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *