
Ciasto w 5 minut, czyli banoffee pie
Ciasto w 5 minut, czyli banoffee pie
Banoffee pie – klasyczne robi się trochę inaczej. Herbatniki miesza się z masłem i na taki spód wykłada się dopiero kajmak.
Tym razem pominęłam masło i powstała moja wersja banoffee pie, czyli ciasta w 5 minut.
Ciasto robi się szybko – idealne dla zabieganych, dla mam, dla tych co nie lubią piec, za to uwielbiają zjeść coś pysznego i słodkiego.
Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia.
A kajmak z bananami daje niesamo9+wite połączenie smakowe.
Banoffee pie, czyli ciasto w 5 minut:
– 250g herbatników (duża paczka)
– 400 g gotowej masy kajmakowej (1 puszka)
– 4 banany
– 500ml śmietanki 36%
– 2 łyżki cukru pudru
– 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
Herbatniki kruszymy lub mielimy na drobny pył.
Do miski wsypujemy zmielone herbatniki i masę kajmakową.
Dobrze mieszamy, do połączenia składników i przekładamy do tortownicy – tortownica o średnicy 24cm.
Dociskamy masę.
Banany obieramy i przekrajamy na połówki.
Układamy połówki bananów na około, na spodzie z herbatników.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywna masę – należy uważać, żeby śmietanki nie przebić, bo inaczej zrobi się nam masło ;P
Ubitą kremówkę wykładamy na banany, wyrównujemy masę.
Czekoladę ścieramy na tarce na małych oczkach bezpośrednio na kremówkę.
Najlepiej ciasto wstawić na min 1 h do lodówki, ale śmiało można kroić od razu.
Smacznego 🙂


48 komentarzy
primipiatti_u
Dużo zależy od herbatników – jeśli są tylko pszenne to masa będzie bardziej kleista. Polecam zmieszać herbatniki z ciastkami owsianymi albo herbatnikami pełnoziarnistymi ☺️
Ja
Niestety przez zmieszanie herbatników z masą kajmakową spód wychodzi strasznie kleisty i klei się do formy i noża przez co nie jest możliwe wyjęcie kawałka na talerz, musiałam pomagać sobie palcami przez co ciasto wyglądało na talerzu strasznie brzydko. Lepiej herbatniki wymieszać z roztopionym masłem żeby miały konsystencje mokrego piasku, wyłożyć na formę, dać do lodówki aż będzie twardsze i dopiero na to wylać masę kajmakową wcześniej podgrzana w kąpieli wodnej żeby była rzadsza.
primipiatti_u
Jeśli chce Pani robić tylko na śmietance, to polecam dodać trochę żelatyny. Jak dla mnie opcja z dodatkiem mascarpone jest lepsza – masa jest cięższa, ale bardziej zwarta.
Nicola
Ciasto wytrzyma mi jeśli zrobie go dzień wcześniej? Czy lepiej zrobić z mascarpone i śmietaną masę?
primipiatti_u
Można użyć creme fraiche, ale i sam serek mascarpone się nada – ciasto będzie stabilniejsze ☺️
Karolina
Witam 🙂 Mieszkam we Włoszech i nie natknęłam się tu na typową śmietankę 30 %, czym mogłabym ją zastąpić? Czy sam serek mascarpone by się nadał? :)Pozdrawiam 🙂
Martyna
Długo odkladałam ten przepis aż nadarzyła się okazja i zrobiłam. Wiecie co wyszło i to wyszło pyszne. Wszyscy jedli aż im się uszy trzesły. Polecam jest przepyszne 🙂 A owoce można zmieniać aby się nie znudziło
Martyna
Długo odkladałam ten przepis aż nadarzyła się okazja i zrobiłam. Wiecie co wyszło i to wyszło pyszne. Wszyscy jedli aż im się uszy trzesły. Polecam jest przepyszne 🙂
primipiatti_u
W takim razie polecam do ciastek dodać pół masy kajmakowej i to wyłożyć na blaszkę, a drugą połową masy posmarować wierzch spodu ☺️
Magda
Zrobiłam je! 🙂 Oczywiście wyszło przepyszne, jednak z jednym małym „ale”… Spód przykleił się do blaszki (wyłożonej papierem) i miał konsystencję ciągnącej się krówki, przez trudno było nałożyć i na talerzu wyglądało mało apetycznie :/ Co zrobić, żeby spód się nie przykleił do blaszki?
Pingback:
Monika
Hmmm..przepis czekał w zakładkach…teraz ciacho czeka w lodówce… 30minut -nie wiem czy wytrzymam 😛
Ola
Wpadłam i się zakochałam. Zrobię na pewno! Połączenia kajmaku i bananów jest dla mnie absolutnie największą pokusą 🙂
Pingback:
Małgorzata
Proponuję do ubitej śmetany dodać serek mascarpone. Kapitalnie usztywnia śmietanę i nie ma obawy, że dopłynie przy dłuższym staniu na stole
primipiatti_u
Tak, tylko troche dłużej sie ubija ☺️
Paulina
A może być smietana 30%?
Pozdrawiam
primipiatti_u
Spód blachy wyłóż papierem do pieczenia lub folia spożywczą – łatwo bedzie odchodzić i przede wszystkim nie rozwarstwi sie tak jak przy samych herbatnikach ?
Czarodziejka
Przepyszne , patera wyczyszczona do ostatniego okruszka 🙂 Tylko trochę ciężko go dzielić na porcje bo mocno się trzyma dna . Następnym razem zacznę od warstwy suchych herbatników
primipiatti_u
Tak, jesli ma stać dłużej niz 30 min na stole to proponuję kremówkę wzmocnić 1 łyżeczka rozpuszczonej żelatyny ☺️
Magda
czy kremowka ustoi na placku?
Dominika
Składniki zapisane na kartce.jutro robię ? mam nadzieję że tak jak wygląda obłednie to i tak smakuje ?
primipiatti_u
Wypróbuj go koniecznie ☺☺
Magda-Lekka Zmiana Mamy
Świetny przepis i do tego w 5 minut 🙂 Zapisuję i będzie czekał na zrobienie :)) Dziękuję za przepis 🙂
primipiatti_u
??? ja tez
Alicja
O matko! Umarłam! 5 minut i takie szaleństwo?! Jak się skończy Post… zrobię na bank!
Justyna
Próbowałam tej wersji u siostry. Też fajna, trochę inna. Spód jest bardziej zwarty i gorzej go podzielić widelczykiem, mimo to nie traci w smaku 🙂 Faktycznie wersja do zrobienia w 5-7 minut.
primipiatti_u
Spróbuj koniecznie – jest proste, słodkie i bardzzoooo uzależniające ?
Estera
Wow, to faktycznie coś dla mnie – choć takich deserów jeszcze nie robię, ale powoli się przymierzam 😉
primipiatti_u
☺
Bielecki.es
Uwielbiam takie proste i szybkie przepisy – dodaję do ulubionych. 😉
primipiatti_u
☺☺ i można go zrobic na wiele sposobów – zamiast bananów moga byc brzoskwinie, truskawki, prażone jabłka itd
primipiatti_u
☺☺
Ewa
Wygląda super smacznie i na tyle łatwo do wykonania, że może wypróbuję w przyszły weekend 🙂
www.misstwentysomethig.com
gdybym miala wybrac tylko jedno ciasto, ktore jadlabym do konca zycia, zdecydowanie bylby to bananowiec! Ale ze mozna go zrobic w takim krotkim czasie to nie wiedzialam! Dziekuje za przepis!
Mama Migotka
ok, to ciasto mnie zaciekawilo, bo lubie mase kajmakowa 🙂
primipiatti_u
Tortownica – średnica 22-26 cm (ciasto ze zdjęcia było przygotowywane w tortownicy o średnicy 24 cm) lub tradycyjna blaszka 22/31 cm ☺
asiula
A te skladniki to na duza tortownice czy jaka srednica?
primipiatti_u
Do odważnych świat należy 🙂 próbuj piec, a jak nie wyjdzie to umówimy się na wspólne pieczenie 🙂
primipiatti_u
Wykorzystaj inne owoce, np. brzoskwinie w puszce czy już pojawiające się truskawki 🙂 Dziękuję za miłe słowa
alexanderkowo.pl
Nie potrafię piec, ale myślę, że z tym sobie poradzę. Do tego przepięknie wygląda 🙂
W gwiazdki
Bardzo nie lubię bananów, więc pewnie przepis mi się nie przyda (choć pewnie mój chłopak by mi się oświadczył za tak smakowicie wyglądające ciasto). W poście masz bardzo ładne, przejrzyste zdjęcia 😉
primipiatti_u
Spróbuj koniecznie 🙂
primipiatti_u
🙂 🙂
primipiatti_u
Śmiało możesz dać brzoskwinie/ananasy z puszki, kiwi czy prażone jabłka 🙂
Ania
Ciasto wygląda smakowicie, przepis rzeczywiście nieskomplikowany i szybki. A czy te banany można by też zastąpić innymi owocami – tak by co jakiś czas mieć coś dla odmiany?
Justyna
Idealnie jak dla mnie 🙂
healthystyle
Wygląda obłędnie <3 Słyszałam już wiele razy o tym jak przepyszne jest banoffee pie, ale nie miałam jakoś okazji przygotować go sama. Chyba czas to zmienić 😉