Desery,  wypieki

Ciasto w 5 minut, czyli banoffee pie

Ciasto w 5 minut, czyli banoffee pie

Ciasto w 5 minut ?

To możliwe, zrób banoffee pie.

Herbatniki miesza się z masłem i na taki spód wykłada się dopiero kajmak.

Tym razem pominęłam masło i powstała moja wersja banoffee pie, czyli ciasta w 5 minut.

Ciasto  robi się szybko – idealne dla zabieganych, dla mam, dla tych co nie lubią piec, za to uwielbiają zjeść coś pysznego i słodkiego. 

Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia. 

A kajmak z bananami daje niesamowite połączenie smakowe.

kawałek ciasta na talerzyku

Banoffee pie, czyli ciasto w 5 minut:

  • 250g herbatników (duża paczka)
  • 400 g gotowej masy kajmakowej (1 puszka)
  • 4 banany
  •  500ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

Herbatniki pokrusz lub zmiel blenderem na drobny pył.

Do miski wsyp zmielone herbatniki i dodaj masę kajmakową.

Dobrze wymieszaj całość –  do połączenia składników i przełóż do tortownicy – potrzebujesz tortownicy o średnicy 24cm.

Dobrze dociśnij masę.

Banany obierz i przekrój na połówki.

Na spodzie  z herbatników ułóż ciasno połówki bananów.

Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywna masę – musisz uważać, żeby śmietanki nie przebić, bo inaczej zrobisz masło ;P

Ubitą kremówkę wyłóż na banany, wyrównaj masę.

Czekoladę zetrzyj na tarce na małych oczkach bezpośrednio na kremówkę.

Możesz śmiało ciasto kroić od razu, ale polecam włożyć je do lodówki na minimum 1 h, a najlepiej na całą noc – wtedy będzie sztywne i zwarte.

gotowe ciasto

49 komentarzy

  • Anonim

    Ja osobiście polecam zmielić herbatniki i wymieszać z masłem, ostudzić w lodówce i potem bez problemu można rozkładać kajmak. Banany polecam lekko skropić cytryną wówczas banany nie ciemnieją. Można zrobić dzień wcześniej bo chłodzone najlepiej smakuję

  • primipiatti_u

    Dużo zależy od herbatników – jeśli są tylko pszenne to masa będzie bardziej kleista. Polecam zmieszać herbatniki z ciastkami owsianymi albo herbatnikami pełnoziarnistymi ☺️

  • Ja

    Niestety przez zmieszanie herbatników z masą kajmakową spód wychodzi strasznie kleisty i klei się do formy i noża przez co nie jest możliwe wyjęcie kawałka na talerz, musiałam pomagać sobie palcami przez co ciasto wyglądało na talerzu strasznie brzydko. Lepiej herbatniki wymieszać z roztopionym masłem żeby miały konsystencje mokrego piasku, wyłożyć na formę, dać do lodówki aż będzie twardsze i dopiero na to wylać masę kajmakową wcześniej podgrzana w kąpieli wodnej żeby była rzadsza.

  • primipiatti_u

    Jeśli chce Pani robić tylko na śmietance, to polecam dodać trochę żelatyny. Jak dla mnie opcja z dodatkiem mascarpone jest lepsza – masa jest cięższa, ale bardziej zwarta.

  • Nicola

    Ciasto wytrzyma mi jeśli zrobie go dzień wcześniej? Czy lepiej zrobić z mascarpone i śmietaną masę?

  • primipiatti_u

    Można użyć creme fraiche, ale i sam serek mascarpone się nada – ciasto będzie stabilniejsze ☺️

  • Karolina

    Witam 🙂 Mieszkam we Włoszech i nie natknęłam się tu na typową śmietankę 30 %, czym mogłabym ją zastąpić? Czy sam serek mascarpone by się nadał? :)Pozdrawiam 🙂

  • Martyna

    Długo odkladałam ten przepis aż nadarzyła się okazja i zrobiłam. Wiecie co wyszło i to wyszło pyszne. Wszyscy jedli aż im się uszy trzesły. Polecam jest przepyszne 🙂 A owoce można zmieniać aby się nie znudziło

  • Martyna

    Długo odkladałam ten przepis aż nadarzyła się okazja i zrobiłam. Wiecie co wyszło i to wyszło pyszne. Wszyscy jedli aż im się uszy trzesły. Polecam jest przepyszne 🙂

  • primipiatti_u

    W takim razie polecam do ciastek dodać pół masy kajmakowej i to wyłożyć na blaszkę, a drugą połową masy posmarować wierzch spodu ☺️

  • Magda

    Zrobiłam je! 🙂 Oczywiście wyszło przepyszne, jednak z jednym małym „ale”… Spód przykleił się do blaszki (wyłożonej papierem) i miał konsystencję ciągnącej się krówki, przez trudno było nałożyć i na talerzu wyglądało mało apetycznie :/ Co zrobić, żeby spód się nie przykleił do blaszki?

  • Monika

    Hmmm..przepis czekał w zakładkach…teraz ciacho czeka w lodówce… 30minut -nie wiem czy wytrzymam 😛

  • Ola

    Wpadłam i się zakochałam. Zrobię na pewno! Połączenia kajmaku i bananów jest dla mnie absolutnie największą pokusą 🙂

  • Małgorzata

    Proponuję do ubitej śmetany dodać serek mascarpone. Kapitalnie usztywnia śmietanę i nie ma obawy, że dopłynie przy dłuższym staniu na stole

  • primipiatti_u

    Spód blachy wyłóż papierem do pieczenia lub folia spożywczą – łatwo bedzie odchodzić i przede wszystkim nie rozwarstwi sie tak jak przy samych herbatnikach ?

  • Czarodziejka

    Przepyszne , patera wyczyszczona do ostatniego okruszka 🙂 Tylko trochę ciężko go dzielić na porcje bo mocno się trzyma dna . Następnym razem zacznę od warstwy suchych herbatników

  • primipiatti_u

    Tak, jesli ma stać dłużej niz 30 min na stole to proponuję kremówkę wzmocnić 1 łyżeczka rozpuszczonej żelatyny ☺️

  • Dominika

    Składniki zapisane na kartce.jutro robię ? mam nadzieję że tak jak wygląda obłednie to i tak smakuje ?

  • Magda-Lekka Zmiana Mamy

    Świetny przepis i do tego w 5 minut 🙂 Zapisuję i będzie czekał na zrobienie :)) Dziękuję za przepis 🙂

  • Alicja

    O matko! Umarłam! 5 minut i takie szaleństwo?! Jak się skończy Post… zrobię na bank!

  • Justyna

    Próbowałam tej wersji u siostry. Też fajna, trochę inna. Spód jest bardziej zwarty i gorzej go podzielić widelczykiem, mimo to nie traci w smaku 🙂 Faktycznie wersja do zrobienia w 5-7 minut.

  • primipiatti_u

    Spróbuj koniecznie – jest proste, słodkie i bardzzoooo uzależniające ?

  • Estera

    Wow, to faktycznie coś dla mnie – choć takich deserów jeszcze nie robię, ale powoli się przymierzam 😉

  • Bielecki.es

    Uwielbiam takie proste i szybkie przepisy – dodaję do ulubionych. 😉

  • primipiatti_u

    ☺☺ i można go zrobic na wiele sposobów – zamiast bananów moga byc brzoskwinie, truskawki, prażone jabłka itd

  • Ewa

    Wygląda super smacznie i na tyle łatwo do wykonania, że może wypróbuję w przyszły weekend 🙂

  • www.misstwentysomethig.com

    gdybym miala wybrac tylko jedno ciasto, ktore jadlabym do konca zycia, zdecydowanie bylby to bananowiec! Ale ze mozna go zrobic w takim krotkim czasie to nie wiedzialam! Dziekuje za przepis!

  • primipiatti_u

    Tortownica – średnica 22-26 cm (ciasto ze zdjęcia było przygotowywane w tortownicy o średnicy 24 cm) lub tradycyjna blaszka 22/31 cm ☺

  • primipiatti_u

    Do odważnych świat należy 🙂 próbuj piec, a jak nie wyjdzie to umówimy się na wspólne pieczenie 🙂

  • primipiatti_u

    Wykorzystaj inne owoce, np. brzoskwinie w puszce czy już pojawiające się truskawki 🙂 Dziękuję za miłe słowa

  • alexanderkowo.pl

    Nie potrafię piec, ale myślę, że z tym sobie poradzę. Do tego przepięknie wygląda 🙂

  • W gwiazdki

    Bardzo nie lubię bananów, więc pewnie przepis mi się nie przyda (choć pewnie mój chłopak by mi się oświadczył za tak smakowicie wyglądające ciasto). W poście masz bardzo ładne, przejrzyste zdjęcia 😉

  • primipiatti_u

    Śmiało możesz dać brzoskwinie/ananasy z puszki, kiwi czy prażone jabłka 🙂

  • Ania

    Ciasto wygląda smakowicie, przepis rzeczywiście nieskomplikowany i szybki. A czy te banany można by też zastąpić innymi owocami – tak by co jakiś czas mieć coś dla odmiany?

  • healthystyle

    Wygląda obłędnie <3 Słyszałam już wiele razy o tym jak przepyszne jest banoffee pie, ale nie miałam jakoś okazji przygotować go sama. Chyba czas to zmienić 😉

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *