Ciasto w 5 minut, czyli banoffee pie


Ciasto w 5 minut, czyli banoffee pie

 

Banoffee pie – klasyczne robi się trochę inaczej. Herbatniki miesza się z masłem i na taki spód wykłada się dopiero kajmak.

Tym razem pominęłam masło i powstała moja wersja banoffee pie, czyli ciasta w 5 minut.

Ciasto  robi się szybko – idealne dla zabieganych, dla mam, dla tych co nie lubią piec, za to uwielbiają zjeść coś pysznego i słodkiego. 

Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia. 

A kajmak z bananami daje niesamo9+wite połączenie smakowe.

 

kawałek ciasta na talerzyku

 

Banoffee pie, czyli ciasto w 5 minut:

– 250g herbatników (duża paczka)

– 400 g gotowej masy kajmakowej (1 puszka)

– 4 banany

– 500ml śmietanki 36%

– 2 łyżki cukru pudru

– 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

 

Herbatniki kruszymy lub mielimy na drobny pył.

Do miski wsypujemy zmielone herbatniki i masę kajmakową.

Dobrze mieszamy, do połączenia składników i przekładamy do tortownicy – tortownica o średnicy 24cm.

Dociskamy masę.

Banany obieramy i przekrajamy na połówki.

Układamy połówki bananów na około, na spodzie  z herbatników.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywna masę – należy uważać, żeby śmietanki nie przebić, bo inaczej zrobi się nam masło ;P

Ubitą kremówkę wykładamy na banany, wyrównujemy masę.

Czekoladę ścieramy na tarce na małych oczkach bezpośrednio na kremówkę.

Najlepiej ciasto wstawić na min 1 h do lodówki, ale śmiało można kroić od razu.

 

Smacznego 🙂

 

gotowe ciasto

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Ciasto z dynią i serkiem śmietankowym
September 28, 2017
Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką
August 11, 2017
Przekładane ciasto z kaszą manną – bez pieczenia
April 07, 2017
Placuszki bananowe – banana pancakes
March 24, 2017
Słodko – słone ciasto z Almette
February 17, 2017
Ciasto na pizzę – świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy
February 09, 2017
Chlebek bananowy – banana bread
February 06, 2017
Makowiec – najprostszy
December 23, 2016
Ciasto rurociąg
December 23, 2016

37 Komentarzy

Monika
2017-09-02

Hmmm..przepis czekał w zakładkach...teraz ciacho czeka w lodówce... 30minut -nie wiem czy wytrzymam :-P

Ola
2017-08-24

Wpadłam i się zakochałam. Zrobię na pewno! Połączenia kajmaku i bananów jest dla mnie absolutnie największą pokusą :)

Małgorzata
2017-05-18

Proponuję do ubitej śmetany dodać serek mascarpone. Kapitalnie usztywnia śmietanę i nie ma obawy, że dopłynie przy dłuższym staniu na stole

primipiatti_u
2017-05-06

Tak, tylko troche dłużej sie ubija ☺️

Paulina
2017-05-06

A może być smietana 30%?
Pozdrawiam

primipiatti_u
2017-04-18

Spód blachy wyłóż papierem do pieczenia lub folia spożywczą - łatwo bedzie odchodzić i przede wszystkim nie rozwarstwi sie tak jak przy samych herbatnikach 😉

Czarodziejka
2017-04-17

Przepyszne , patera wyczyszczona do ostatniego okruszka :) Tylko trochę ciężko go dzielić na porcje bo mocno się trzyma dna . Następnym razem zacznę od warstwy suchych herbatników

primipiatti_u
2017-04-14

Tak, jesli ma stać dłużej niz 30 min na stole to proponuję kremówkę wzmocnić 1 łyżeczka rozpuszczonej żelatyny ☺️

Magda
2017-04-14

czy kremowka ustoi na placku?

Dominika
2017-04-05

Składniki zapisane na kartce.jutro robię 😊 mam nadzieję że tak jak wygląda obłednie to i tak smakuje 😋

primipiatti_u
2017-04-04

Wypróbuj go koniecznie ☺☺

Magda-Lekka Zmiana Mamy
2017-04-04

Świetny przepis i do tego w 5 minut :) Zapisuję i będzie czekał na zrobienie :)) Dziękuję za przepis :)

primipiatti_u
2017-04-03

😁😁😁 ja tez

Alicja
2017-04-03

O matko! Umarłam! 5 minut i takie szaleństwo?! Jak się skończy Post... zrobię na bank!

Justyna
2017-04-03

Próbowałam tej wersji u siostry. Też fajna, trochę inna. Spód jest bardziej zwarty i gorzej go podzielić widelczykiem, mimo to nie traci w smaku :-) Faktycznie wersja do zrobienia w 5-7 minut.

primipiatti_u
2017-04-03

Spróbuj koniecznie - jest proste, słodkie i bardzzoooo uzależniające 😁

Estera
2017-04-03

Wow, to faktycznie coś dla mnie - choć takich deserów jeszcze nie robię, ale powoli się przymierzam ;)

primipiatti_u
2017-03-29

Bielecki.es
2017-03-28

Uwielbiam takie proste i szybkie przepisy - dodaję do ulubionych. ;)

primipiatti_u
2017-03-28

☺☺ i można go zrobic na wiele sposobów - zamiast bananów moga byc brzoskwinie, truskawki, prażone jabłka itd

primipiatti_u
2017-03-28

☺☺

Ewa
2017-03-28

Wygląda super smacznie i na tyle łatwo do wykonania, że może wypróbuję w przyszły weekend :)

www.misstwentysomethig.com
2017-03-28

gdybym miala wybrac tylko jedno ciasto, ktore jadlabym do konca zycia, zdecydowanie bylby to bananowiec! Ale ze mozna go zrobic w takim krotkim czasie to nie wiedzialam! Dziekuje za przepis!

Mama Migotka
2017-03-23

ok, to ciasto mnie zaciekawilo, bo lubie mase kajmakowa :)

primipiatti_u
2017-02-14

Tortownica - średnica 22-26 cm (ciasto ze zdjęcia było przygotowywane w tortownicy o średnicy 24 cm) lub tradycyjna blaszka 22/31 cm ☺

asiula
2017-02-14

A te skladniki to na duza tortownice czy jaka srednica?

primipiatti_u
2017-02-09

Do odważnych świat należy :) próbuj piec, a jak nie wyjdzie to umówimy się na wspólne pieczenie :)

primipiatti_u
2017-02-09

Wykorzystaj inne owoce, np. brzoskwinie w puszce czy już pojawiające się truskawki :) Dziękuję za miłe słowa

alexanderkowo.pl
2017-02-09

Nie potrafię piec, ale myślę, że z tym sobie poradzę. Do tego przepięknie wygląda :)

W gwiazdki
2017-02-09

Bardzo nie lubię bananów, więc pewnie przepis mi się nie przyda (choć pewnie mój chłopak by mi się oświadczył za tak smakowicie wyglądające ciasto). W poście masz bardzo ładne, przejrzyste zdjęcia ;)

primipiatti_u
2017-02-08

Spróbuj koniecznie :)

primipiatti_u
2017-02-08

:) :)

primipiatti_u
2017-02-08

Śmiało możesz dać brzoskwinie/ananasy z puszki, kiwi czy prażone jabłka :)

Ania
2017-02-07

Ciasto wygląda smakowicie, przepis rzeczywiście nieskomplikowany i szybki. A czy te banany można by też zastąpić innymi owocami - tak by co jakiś czas mieć coś dla odmiany?

Justyna
2017-02-07

Idealnie jak dla mnie :)

healthystyle
2017-02-07

Wygląda obłędnie <3 Słyszałam już wiele razy o tym jak przepyszne jest banoffee pie, ale nie miałam jakoś okazji przygotować go sama. Chyba czas to zmienić ;)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe