wypieki

Chlebek bananowy – banana bread

Chlebek bananowy – banana bread

 

Zdarza się Wam wyrzucać banany, które mają czarną skórkę?

Mi zdarzało się to często, dopóki nie spróbowałam bananowego chlebka.

Pisząc chleb nie do końca mam na myśli chleb jakiego używamy do zrobienia kanapek.

Ten chleb to raczej mokra forma babki.

Jest słodki, wilgotny.

Podany przepis jest przepisem podstawowym i można go przygotować z różnymi dodatkami np. orzechami, suszonymi owocami.

Zanim wyrzucicie kolejne „czarne” banany spróbujcie przygotować taki chlebek, a ja obiecuję Wam, że już nigdy nie wyrzucicie bananów 🙂

 

pokrojony chlebek bananowy

Chlebek bananowy:

– 3 dojrzałe banany 

– 1/3 kostki masła ( ok 70g)

– 1/2 szklanki drobnego cukru

– 1 jajko 

– 1 i 1/2 szklanki mąki 

– 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 

– 1 łyżka domowego cukru waniliowego 

 

 

Masło roztapiamy w niedużym rondelku. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 

Banany obieramy. Umieszczamy w misce i rozgniatamy. 

Dodajemy jajko i mieszamy. 

Następnie, do masy dodajemy roztopione masło – mieszamy. 

Mąkę i sodę oczyszczoną przesiewamy i dodajemy do masy bananowej.

Na koniec dodajemy cukier, cukier waniliowy – mieszamy do połączenia się składników. 

Blachę keksówkę o wymiarach 26x11cm  smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką – nadmiar mąki wytrzepujemy z blaszki. 

Ciasto przelewamy do przygotowanej formy. 

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170oC ok 60 min lub do suchego patyczka.

 

Smacznego 🙂

13 komentarzy

  • primipiatti_u

    Bardzo dziękuje za komentarz ☺️ i cieszę się, że ciasto smakuje

  • Anonim

    Ciasto jest przepyszne 🙂 Jeśli ktoś się wacha warto spróbować 🙂 proste a ten smak mmm ! Robiłam raz z innego przepisu i w ogóle nie wyszło… A to jest super !

  • primipiatti_u

    Czy chlebek został po upieczeniu szybko wyciągnięty z formy?? ( często przy zbyt szybkim wyciągnięciu z formy lub krojeniu – bez wcześniejszego ostygnięcia powoduje, ze z chlebka robi się zakalec )

  • Magda

    Chlebek bananowy robię od prawie 10lat. Spróbowałam ten przepis i niestety nie wyszedł 🙁

  • primipiatti_u

    ☺ oj ja bardzo lubie mieszać z dodatkami, ale synek alergik niektórych produktów nie moze, a niektórych nie lubi i dla niego chlebek bananowy najprostszy jest najlepszy ☺

  • Małgosia

    Uwielbiam taki chlebek bananowy, w ogóle za każdym razem, jak piekę chleb dodaję inne dodatki i zawsze wychodzi super. 🙂

  • primipiatti_u

    Tak, robie bardzo podobnie w wersji dla mnie i dla meza – duzo orzechów i czekolady ☺

  • Domi w kuchni

    Uwielbiam chlebek bananowy!~Zwykle robię go tak po prostu, ale czasami dodaję podprażone orzechy włoskie lub pekan albo groszki czekoladowe. A najlepsze jest to, że można go posmarować masłem i wziąć do pracy zamiast kanapek <3

  • youcancallmeann

    Ekstra! Teraz żałuję każdego wyrzuconego banana 🙁 Ale przynajmniej spróbuję nowego przepisu 🙂 Pozdrawiam!

  • primipiatti_u

    Tez często robie lody, ale synek oststnio ma parcie na ten chlebek i średnio raz w tygodniu taki robie ☺

  • Anonim

    Tak wiele słyszałam o tych chlebkach bananowych, że aż żal nie wypróbować – szczególnie, że banany to moje ulubione owoce i zdarza mi się kupić za dużo ( te bardzo dojrzałe blenduję – robię lody i shaki). Czas na krok do przodu i upieczenie chlebka 😀

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *