Chlebek bananowy – banana bread


Chlebek bananowy – banana bread

 

Zdarza się Wam wyrzucać banany, które mają czarną skórkę?

Mi zdarzało się to często, dopóki nie spróbowałam bananowego chlebka.

Pisząc chleb nie do końca mam na myśli chleb jakiego używamy do zrobienia kanapek.

Ten chleb to raczej mokra forma babki.

Jest słodki, wilgotny.

Podany przepis jest przepisem podstawowym i można go przygotować z różnymi dodatkami np. orzechami, suszonymi owocami.

Zanim wyrzucicie kolejne “czarne” banany spróbujcie przygotować taki chlebek, a ja obiecuję Wam, że już nigdy nie wyrzucicie bananów 🙂

 

pokrojony chlebek bananowy

Chlebek bananowy:

– 3 dojrzałe banany 

– 1/3 kostki masła ( ok 70g)

– 1/2 szklanki drobnego cukru

– 1 jajko 

– 1 i 1/2 szklanki mąki 

– 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 

– 1 łyżka domowego cukru waniliowego 

 

 

Masło roztapiamy w niedużym rondelku. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 

Banany obieramy. Umieszczamy w misce i rozgniatamy. 

Dodajemy jajko i mieszamy. 

Następnie, do masy dodajemy roztopione masło – mieszamy. 

Mąkę i sodę oczyszczoną przesiewamy i dodajemy do masy bananowej.

Na koniec dodajemy cukier, cukier waniliowy – mieszamy do połączenia się składników. 

Blachę keksówkę o wymiarach 26x11cm  smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką – nadmiar mąki wytrzepujemy z blaszki. 

Ciasto przelewamy do przygotowanej formy. 

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170oC ok 60 min lub do suchego patyczka.

 

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Ciasto marchewkowe z czekoladą
September 13, 2019
Szybkie racuchy z jabłkami
August 18, 2019
Muffinki na maślance z malinami
July 24, 2019
Koktajl bananowo – truskawkowy z lodami
July 14, 2019
Drożdżówki z serem i truskawkami
June 26, 2019
Pancakes
June 16, 2019
Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim
May 12, 2019
Marchewki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną
April 19, 2019
Babka ucierana
April 15, 2019

11 Komentarzy

primipiatti_u
2019-06-22

Czy chlebek został po upieczeniu szybko wyciągnięty z formy?? ( często przy zbyt szybkim wyciągnięciu z formy lub krojeniu - bez wcześniejszego ostygnięcia powoduje, ze z chlebka robi się zakalec )

Magda
2019-06-22

Chlebek bananowy robię od prawie 10lat. Spróbowałam ten przepis i niestety nie wyszedł :(

primipiatti_u
2017-03-08

☺ oj ja bardzo lubie mieszać z dodatkami, ale synek alergik niektórych produktów nie moze, a niektórych nie lubi i dla niego chlebek bananowy najprostszy jest najlepszy ☺

Małgosia
2017-03-08

Uwielbiam taki chlebek bananowy, w ogóle za każdym razem, jak piekę chleb dodaję inne dodatki i zawsze wychodzi super. :)

primipiatti_u
2017-02-17

Tak, robie bardzo podobnie w wersji dla mnie i dla meza - duzo orzechów i czekolady ☺

Domi w kuchni
2017-02-17

Uwielbiam chlebek bananowy!~Zwykle robię go tak po prostu, ale czasami dodaję podprażone orzechy włoskie lub pekan albo groszki czekoladowe. A najlepsze jest to, że można go posmarować masłem i wziąć do pracy zamiast kanapek <3

primipiatti_u
2017-02-14

Spróbuj koniecznie ☺☺

youcancallmeann
2017-02-14

Ekstra! Teraz żałuję każdego wyrzuconego banana :( Ale przynajmniej spróbuję nowego przepisu :) Pozdrawiam!

primipiatti_u
2017-02-14

Tez często robie lody, ale synek oststnio ma parcie na ten chlebek i średnio raz w tygodniu taki robie ☺

Anonim
2017-02-14

Tak wiele słyszałam o tych chlebkach bananowych, że aż żal nie wypróbować - szczególnie, że banany to moje ulubione owoce i zdarza mi się kupić za dużo ( te bardzo dojrzałe blenduję - robię lody i shaki). Czas na krok do przodu i upieczenie chlebka :D

Justyna
2017-02-08

Chlebek wygląda przepysznie :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe