Ciasto na pizzę – świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy


Ciasto na pizzę

 

Tak – to dzisiaj jest ten dzień.

Dzień kiedy powinniśmy celebrować i delektować się pizzą 🙂

Międzynarodowy Dzień Pizzy.

Macie w planach pizzę?

A może sami ją przygotujecie?

U mnie dzisiaj obowiązkowo pizza, ale nie dlatego, że kalendarz tego wymaga – po prostu Synek sobie zażyczył 🙂

A ja zapraszam Was po przepis – Ciasto na pizzę, dzięki któremu przekonacie się, że zrobienie domowej pizzy wcale nie jest takie trudne.

 

wyrobione ciasto

 

Ciasto na pizzę:

– 2 i 1/2 szklanki mąki ( u mnie typ 480, ale bardzo często mieszam pół na pół tą mąkę z mąką typ 00)

– 30 g świeżych drożdży lub 15g suchych

– 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej)

– 1 łyżeczka cukru

– 1 łyżka oliwy z oliwek

– 3 łyżeczki soli

 

W misce kruszymy drożdże, posypujemy cukrem. Mieszamy łyżką – zaczną pracować w połączeniu z cukrem.

Następnie dodajemy 3 łyżki ciepłej wody i 1 łyżkę mąki.

Mieszamy rózgą do czasu, aż drożdże się rozpuszczą.

Tak przygotowany zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na minimum 20 min w ciepłe miejsce ( u mnie jest to podłoga w łazience ;P)

Po tym czasie, do miski dodajemy mąkę, oliwę, sól  i ciepłą wodę.

Wyrabiamy ciasto (jak dodaję do siebie składniki to zaczynam mieszać ciasto w misce, dopiero potem jak trochę połączą się woda z mąką przekładam ciasto na blat i zaczynam wyrabiać).

Jeśli jest taka konieczność to podsypujemy ciasto niewielką ilością mąki.

Dobrze wyrobione ciasto potrzebuje czasu, siły i cierpliwości – u mnie średnio od połączenia składników do dobrze wyrobionego ciasta trwa to około 20-25 min – ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Wyrobione ciasto przekładamy do miski, wierzch ciasta “głaszczemy” zwilżoną dłonią. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części.

Każdą część rozciągamy lub rozwałkowujemy (średnio wychodzi mi rozciąganie, dlatego ciasto przeważnie wałkuję).

Smarujemy sosem pomidorowym, dajemy ulubione dodatki – ser/szynka/ananas/kukurydza itd

Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 10 min w temperaturze 230oC.

Z podanego przepisu wychodzą 2 pizze na cienkim cieście o średnicy 30 c.

Smacznego 🙂

ciasto na pizzę przed wyrośnięciem     ciasto na pizzę po wyrośnięciu

Po lewej: wyrobione ciasto przed wyrastaniem

Po prawej: ciasto po wyrośnięciu

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Ciasto z dynią i serkiem śmietankowym
September 28, 2017
Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką
August 11, 2017
Chleb z garnka, czyli chleb z chrupiącą skórką
March 10, 2017
Ciasto w 5 minut, czyli banoffee pie
February 03, 2017
Makowiec – najprostszy
December 23, 2016
Ciasto rurociąg
December 23, 2016
Ciasto kinder bueno
December 23, 2016
Ciasto fale – z serem
December 23, 2016
Mocno czekoladowe brownie
December 23, 2016

4 Komentarzy

primipiatti_u
2017-04-21

Spróbuj koniecznie - jest proste i pyszne, a z mąka 00 to juz w ogóle rewelacja ☺️

Bielecki.es
2017-04-21

A ja tyle razy szukałem przepisu na dobre i proste ciasto. ;)

Matka-kura
2017-02-10

Hmmm. Bez mleka? Mam inny zupełnie przepis, ale ten zapisuję i jeszcze dzisiaj wypróbuję :)

Joanna
2017-02-10

ooo jutro będzie pizza. Co prawda już nie będzie to dzień pizzy ale trudno

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe