
Ciasto na pizzę – świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy
Ciasto na pizzę
Tak – to dzisiaj jest ten dzień.
Dzień kiedy powinniśmy celebrować i delektować się pizzą 🙂
Międzynarodowy Dzień Pizzy.
Macie w planach pizzę?
A może sami ją przygotujecie?
U mnie dzisiaj obowiązkowo pizza, ale nie dlatego, że kalendarz tego wymaga – po prostu Synek sobie zażyczył 🙂
A ja zapraszam Was po przepis – Ciasto na pizzę, dzięki któremu przekonacie się, że zrobienie domowej pizzy wcale nie jest takie trudne.
Ciasto na pizzę:
– 2 i 1/2 szklanki mąki ( u mnie typ 480, ale bardzo często mieszam pół na pół tą mąkę z mąką typ 00)
– 15 g świeżych drożdży lub 7g suchych
– 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej)
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 3 łyżeczki soli
W misce kruszymy drożdże, posypujemy cukrem. Mieszamy łyżką – zaczną pracować w połączeniu z cukrem.
Następnie dodajemy 3 łyżki ciepłej wody i 1 łyżkę mąki.
Mieszamy rózgą do czasu, aż drożdże się rozpuszczą.
Tak przygotowany zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na minimum 20 min w ciepłe miejsce ( u mnie jest to podłoga w łazience ;P)
Po tym czasie, do miski dodajemy mąkę, oliwę, sól i ciepłą wodę.
Wyrabiamy ciasto (jak dodaję do siebie składniki to zaczynam mieszać ciasto w misce, dopiero potem jak trochę połączą się woda z mąką przekładam ciasto na blat i zaczynam wyrabiać).
Jeśli jest taka konieczność to podsypujemy ciasto niewielką ilością mąki.
Dobrze wyrobione ciasto potrzebuje czasu, siły i cierpliwości – u mnie średnio od połączenia składników do dobrze wyrobionego ciasta trwa to około 20-25 min – ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, wierzch ciasta „głaszczemy” zwilżoną dłonią. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części.
Każdą część rozciągamy lub rozwałkowujemy (średnio wychodzi mi rozciąganie, dlatego ciasto przeważnie wałkuję).
Smarujemy sosem pomidorowym, dajemy ulubione dodatki – ser/szynka/ananas/kukurydza itd
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 10 min w temperaturze 230oC.
Z podanego przepisu wychodzą 2 pizze na cienkim cieście o średnicy 30 c.
Smacznego 🙂
Po lewej: wyrobione ciasto przed wyrastaniem
Po prawej: ciasto po wyrośnięciu


5 komentarzy
Marianna
Aż tyle soli ?
primipiatti_u
Spróbuj koniecznie – jest proste i pyszne, a z mąka 00 to juz w ogóle rewelacja ☺️
Bielecki.es
A ja tyle razy szukałem przepisu na dobre i proste ciasto. 😉
Matka-kura
Hmmm. Bez mleka? Mam inny zupełnie przepis, ale ten zapisuję i jeszcze dzisiaj wypróbuję 🙂
Joanna
ooo jutro będzie pizza. Co prawda już nie będzie to dzień pizzy ale trudno