Oponki
Oponki
Oponki – kolejna propozycja na Tłusty Czwartek.
Moja Babcia bardzo często nam takie robiła – z prawdziwym twarogiem.
Wyjątkowo szybko się je robi.
Są mięciutkie i pulchne.
Oponki z białym serem:
(ok. 20 sztuk)
– kostka sera białego półtłustego (200g)
– 1 jajko
– 1 i 1/2 szklanki mąki
– 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżka domowego cukru waniliowego
– cukier puder
Z podanych składników zagniatamy ciasto – nie powinno kleić się do rąk lub wałka*.
Blat na którym będziemy rozwałkowywać ciasto, oprószamy mąką.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość 5mm.
Wykrawamy kółka o średnicy 7 cm, a środek najlepiej wykrawać kieliszkiem.
Smażymy na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor** – jak już rozgrzeję olej to zmniejszam do minimum moc palnika i dopiero wtedy zaczynam smażyć.
Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
* mąkę najlepiej dosypywać stopniowo, ponieważ niektóre sery będą wymagały mniejszej ilości mąki, zaś inne tej mąki „zabiorą” więcej.
** najlepiej sprawdzić czy olej jest już wystarczająco nagrzany – wystarczy wrzucić kawałeczek skórki od chleba, jeśli zacznie się smażyć to znak, że olej jest wystarczająco rozgrzany.
5 komentarzy
Jola
ślinka aż sama napływa do ust !
z checią bym taką oponkę zjadła 😀
primipiatti_u
Ooo my tez pościmy z mezem – nie jemy słodkiego – przezwyciężamy swoje słabości, bo ja to istny czekoholik ? przepis na cukier waniliowy jest na blogu ☺
https://primipiatti.pl/2016/12/14/domowy-cukier-waniliowy/
Aneta
no już co prawda się post zaczął, ale to przepis bez cukru, z twarogu, więc trzeba spróbować 🙂
A masz może gdzieś przepis na domowy cukier waniliowy?
primipiatti_u
☺☺
rr
Blog b.ciekawy – dobry wis!-dodaje do ulubionych!