Drugie dania,  przystawki

Tarta z kurkami

Tarta na cieście francuskim z kurkami

 

Dzisiejszym przepisem przywołuję ciepłe, jesienne dni.

Pachnie w całym domu kurkami i tymiankiem…. Ach jak ja uwielbiam ten zapach.

Zapewne zdziwicie się skąd o tej porze roku mam kurki ?

Zawsze jesienią staram się robić zapasy ulubionych grzybów – suszę, mrożę – a ulubione kurki to mrożę wręcz w ilości hurtowej, bo często dodaję je do jajecznicy.

Jeśli nie macie kurek, możecie dodać pieczarki – tarta też wyjdzie pyszna 🙂

 

upieczona tarta z kurkami

 

 

Tarta z kurkami:

– 1 opakowanie ciasta francuskiego

– 2 jajka

– 300 ml śmietany 18%

– 2 łyżki masła

– 200g kurek (u mnie mrożone)

– 1 duża cebula szalotka lub 2 mniejsze

– sól, pieprz

– 50g sera grana padano

– kilka gałązek świeżego tymianku

 

Kurki rozmrażamy na sicie.

Po całkowitym rozmrożeniu przekładamy grzyby na ręcznik papierowy – delikatnie dociskamy kurki, żeby pozbyć się nadmiaru wody po rozmrożeniu.

Formę do tarty o średnicy 25cm wykładamy ciastem francuskim.

Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200oC na ok. 10 – 15 min.

W międzyczasie, większe kurki kroimy na połówki.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

Na patelni roztapiamy masło i obsmażamy kurki, gdy grzyby odparują wodę –  dorzucamy cebulę i całość smażymy jeszcze 2 min. Zestawiamy z ognia do przestudzenia.

Ser ścieramy na plastry przy pomocy obieraka do ziemniaków.

Jajka mieszamy ze śmietaną, i podsmażonymi kurkami.

Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Na podpieczone ciasto wykładamy połowę sera, wylewamy masę śmietanową i wierzch posypujemy resztą sera grana padano.

Tartę pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200oC ok. 30-35 min.

Smakuje pysznie zarówno na ciepło jak i na zimno.

 

Smacznego 🙂

14 komentarzy

  • Bookendorfina Izabela Pycio

    Wpadam, aby potwierdzić, że przepis bardzo smaczny, danie udało się wybornie, przemyciłam do kurek jeszcze kilka prawdziwków, co w słoiczku po wcześniejszych wyczynach kulinarnych zostały, tak aby wykorzystać i uszlachetnić rozkosze podniebienia. 🙂
    Bookendorfina

  • primipiatti_u

    Fajny pomysł z grzybami w sloikach – robie tylko marynowane – moze czas spróbować troche inaczej tej jesieni ☺

  • Bookendorfina Izabela Pycio

    Smakowitości, kuszący pomysł na kurkowe szaleństwo. Uwielbiam zbierać kurki, robić z nich przetwory, które później można w ten sposób wykorzystać. Grzybów nie zamrażam, ale dużo ich robię w słoikach z dodatkiem odrobiny soli. 🙂
    Bookendorfina

  • primipiatti_u

    ☺☺ kombinacji dowolna ilośc – z suszonymi pomidorami i kurczakiem tez jest pyszna ?

  • primipiatti_u

    Pewnie, ze sie da – w marketach sa mrożone kurki ? a jak nie znajdziesz kurek to śmiało możesz przygotować tartę z pieczarkami lub boczniakami – te drugie beda zdecydowanie smaczniejsze niz pieczarki

  • primipiatti_u

    W ubiegłym sezonie u nas prawie w ogóle grzybów nie było ? robiłam zapasy na targu warzywnym

  • Matka-kura

    No i już mam przepis na jutrzejsze śniadanie 🙂 No, może bez tych kurek tylko 🙂 Dodam oliwki 🙂

  • Uczesz mnie, mamo!

    O losie, i jak ja teraz mam zjeść normalną kolację??? Da się jakoś załatwić teraz kurki? Bo uwielbiam i kurki i tarty (wszelkie). Pycha!

  • Ilona

    Uwielbiam kurki, tylko rok temu ich wcale nie zebrałam. A tarta wygląda obłędnie.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *