Tarta z kurkami
Tarta na cieście francuskim z kurkami
Dzisiejszym przepisem przywołuję ciepłe, jesienne dni.
Pachnie w całym domu kurkami i tymiankiem…. Ach jak ja uwielbiam ten zapach.
Zapewne zdziwicie się skąd o tej porze roku mam kurki ?
Zawsze jesienią staram się robić zapasy ulubionych grzybów – suszę, mrożę – a ulubione kurki to mrożę wręcz w ilości hurtowej, bo często dodaję je do jajecznicy.
Jeśli nie macie kurek, możecie dodać pieczarki – tarta też wyjdzie pyszna 🙂
Tarta z kurkami:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 2 jajka
– 300 ml śmietany 18%
– 2 łyżki masła
– 200g kurek (u mnie mrożone)
– 1 duża cebula szalotka lub 2 mniejsze
– sól, pieprz
– 50g sera grana padano
– kilka gałązek świeżego tymianku
Kurki rozmrażamy na sicie.
Po całkowitym rozmrożeniu przekładamy grzyby na ręcznik papierowy – delikatnie dociskamy kurki, żeby pozbyć się nadmiaru wody po rozmrożeniu.
Formę do tarty o średnicy 25cm wykładamy ciastem francuskim.
Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200oC na ok. 10 – 15 min.
W międzyczasie, większe kurki kroimy na połówki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Na patelni roztapiamy masło i obsmażamy kurki, gdy grzyby odparują wodę – dorzucamy cebulę i całość smażymy jeszcze 2 min. Zestawiamy z ognia do przestudzenia.
Ser ścieramy na plastry przy pomocy obieraka do ziemniaków.
Jajka mieszamy ze śmietaną, i podsmażonymi kurkami.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Na podpieczone ciasto wykładamy połowę sera, wylewamy masę śmietanową i wierzch posypujemy resztą sera grana padano.
Tartę pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200oC ok. 30-35 min.
Smakuje pysznie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego 🙂
14 komentarzy
primipiatti_u
☺☺
Magda M.
Mam kurki! Mniam! Ale przepis, tego mi było trzeba 🙂
primipiatti_u
☺☺
Bookendorfina Izabela Pycio
Wpadam, aby potwierdzić, że przepis bardzo smaczny, danie udało się wybornie, przemyciłam do kurek jeszcze kilka prawdziwków, co w słoiczku po wcześniejszych wyczynach kulinarnych zostały, tak aby wykorzystać i uszlachetnić rozkosze podniebienia. 🙂
Bookendorfina
primipiatti_u
Fajny pomysł z grzybami w sloikach – robie tylko marynowane – moze czas spróbować troche inaczej tej jesieni ☺
Bookendorfina Izabela Pycio
Smakowitości, kuszący pomysł na kurkowe szaleństwo. Uwielbiam zbierać kurki, robić z nich przetwory, które później można w ten sposób wykorzystać. Grzybów nie zamrażam, ale dużo ich robię w słoikach z dodatkiem odrobiny soli. 🙂
Bookendorfina
primipiatti_u
☺☺ kombinacji dowolna ilośc – z suszonymi pomidorami i kurczakiem tez jest pyszna ?
primipiatti_u
Pewnie, ze sie da – w marketach sa mrożone kurki ? a jak nie znajdziesz kurek to śmiało możesz przygotować tartę z pieczarkami lub boczniakami – te drugie beda zdecydowanie smaczniejsze niz pieczarki
primipiatti_u
W ubiegłym sezonie u nas prawie w ogóle grzybów nie było ? robiłam zapasy na targu warzywnym
primipiatti_u
??
Matka-kura
No i już mam przepis na jutrzejsze śniadanie 🙂 No, może bez tych kurek tylko 🙂 Dodam oliwki 🙂
Uczesz mnie, mamo!
O losie, i jak ja teraz mam zjeść normalną kolację??? Da się jakoś załatwić teraz kurki? Bo uwielbiam i kurki i tarty (wszelkie). Pycha!
Ilona
Uwielbiam kurki, tylko rok temu ich wcale nie zebrałam. A tarta wygląda obłędnie.
bezglutenowe-bezlaktozowe
narobiłaś smaku. Kurek nie jadłam 100 lat 😉