Kluski śląskie 


Kluski śląskie

Kluski śląskie chyba każdy zna.

Tradycyjne kluski śląskie są bezglutenowe, przygotowane z samych ziemniaków i mąki ziemniaczanej.

Są dwie szkoły przygotowywania owych klusek

– jedna – przygotowanie masy tylko z ziemniaków i mąki ziemniaczanej

– druga – przygotowanie masy z ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jajka

Osobiście preferuję tą pierwszą szkołę – bez jajka – kluski są delikatniejsze, ale nie rozwalają się – za to rozpływają się w ustach.

 

kluski śląskie

 

 

Kluski śląskie:

– ugotowane ziemniaki

– mąka ziemniaczana

 

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.

W misce lub w talerzu ugniatamy ziemniaki.

Następnie tak przygotowane ziemniaki dzielimy na cztery części – wyciągamy jedną część.

W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną – tyle, żeby mąka była równo z ziemniakami.

Wyciągniętą wcześniej część ziemniaków dokładamy do miski i wyrabiamy ok. 5-10 minut.

Dobrze wyrobiona masa jest bez grudek – jest gładka.

Z masy odrywamy kawałek wielkości orzecha włoskiego, kulamy w dłoniach – delikatnie spłaszczamy ręką i na środku robimy dziurkę – można ją zrobić palcem, ale ja wolę patyczkiem do fondue 😉

 

Tak przygotowane kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody.

Gotujemy ok. 1-2 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię.

Ugotowane, jeszcze gorące kluski śląskie polewamy roztopionym masłem – zapobiegnie to sklejaniu.

 

Smacznego 🙂

 

przygotowanie ziemniaków

Ziemniaki po przeciśnięciu przez praskę, ugniecione w misce i podzielone na cztery części – jedna część wyciągnięta – w jej miejsce zostanie wsypana mąka.

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Kremowa zupa chrzanowa
March 26, 2018
Zupa szparagowa
June 30, 2017
Zupa brokułowa
May 22, 2017
placki ziemniaczane
March 17, 2017
Ziemniaki pieczone z tymiankiem
December 17, 2016
Zupa – krem z kalafiora
December 10, 2016

10 Komentarzy

primipiatti_u
2017-04-14

Wbrew pozorom sa bardzo proste w przygotowaniu ☺️

Magdalena
2017-04-14

Uwielbiamy! W prawdzie do jedzenia, nigdy nie robiłam. Ale mam i ziemniaki i mąkę, dziś się przemagam!

primipiatti_u
2017-03-08

Duzo eksperymentuje, ale kluski śląskie w mojej rodzinie to tradycja ? w końcu część rodziny mam na Śląsku. My kluski śląskie jadamy zazwyczaj z jakimś sosem i mięskiem - rolada wołowa lub poprostu gulasz, ale mój synek - wielki fan klusek - je na wiele sposobów - z sosami, z podsmażona bułka tarta i posypane cukrem, lub całkowicie na słodko np z sosem truskawkowym. Kluski śląskie dobrze, zeby miały "poślizg" - sos lub cebulkę zeszkloną na maśle, wtedy sa smaczne, nie sklejają sie i nie zapychają tak, ze człowiek nie moze złapać oddechu ☺

primipiatti_u
2017-03-08

Zapraszam do mnie - mój synek co drugi dzien chce kluski śląskie lub rosół ?

Justyna Ck
2017-03-08

Kluski śląskie jadłam zaledwie parę razy w życiu, ale chyba nie miałam okazji jeść DOBRZE przygotowanych, bo nie wzbudziły mojego zachwytu. Sama, mimo, że codziennie dość dużo gotuję i eksperymentuję w kuchni, bo lubię bawić się smakiem, klusek śląskich nie robiłam nigdy. Nie bardzo wiedziałam, z czym mam je podać, żeby nie było ''ubogo'' i jednokolorowo na talerzu. Masz może jakieś patenty ? Skąd w ogóle u Ciebie pomysł na takie danie? Często je robisz, czy też, jak ja, eksperymentujesz z rożnymi smakami i jesteś na etapie poszukiwania swoich? :) Pozdrawiam.

Joanna
2017-03-08

Ale mi zrobiłaś smaka, mogłabym jeść takie codziennie

primipiatti_u
2017-03-01

☺☺☺ ach te smaki dzieciństwa - ja tak mam z pierogami - ile bym nie zrobiła, to i tak wydaje mi sie, ze to nie takie jak u babci ?

Marta Marinam
2017-03-01

Nie ważne jak bardzo bym się starała w ich przygotowaniu, najlepsze zawsze zrobi mama:)

primipiatti_u
2017-03-01

☺☺

janielka
2017-03-01

Uwielbiam!!!!! Musze koniecznie zrobić.;)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe