kluski śląskie
Drugie dania

Kluski śląskie 

Kluski śląskie

Kluski śląskie chyba każdy zna.

Tradycyjne kluski śląskie są bezglutenowe, przygotowane z samych ziemniaków i mąki ziemniaczanej.

Są dwie szkoły przygotowywania owych klusek

– jedna – przygotowanie masy tylko z ziemniaków i mąki ziemniaczanej

– druga – przygotowanie masy z ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jajka

Osobiście preferuję tą pierwszą szkołę – bez jajka – kluski są delikatniejsze, ale nie rozwalają się – za to rozpływają się w ustach.

 

kluski śląskie

 

 

Kluski śląskie:

– ugotowane ziemniaki

– mąka ziemniaczana

 

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.

W misce lub w talerzu ugniatamy ziemniaki.

Następnie tak przygotowane ziemniaki dzielimy na cztery części – wyciągamy jedną część.

W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną – tyle, żeby mąka była równo z ziemniakami.

Wyciągniętą wcześniej część ziemniaków dokładamy do miski i wyrabiamy ok. 5-10 minut.

Dobrze wyrobiona masa jest bez grudek – jest gładka.

Z masy odrywamy kawałek wielkości orzecha włoskiego, kulamy w dłoniach – delikatnie spłaszczamy ręką i na środku robimy dziurkę – można ją zrobić palcem, ale ja wolę patyczkiem do fondue 😉

 

Tak przygotowane kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody.

Gotujemy ok. 1-2 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię.

Ugotowane, jeszcze gorące kluski śląskie polewamy roztopionym masłem – zapobiegnie to sklejaniu.

 

Smacznego 🙂

 

przygotowanie ziemniaków

Ziemniaki po przeciśnięciu przez praskę, ugniecione w misce i podzielone na cztery części – jedna część wyciągnięta – w jej miejsce zostanie wsypana mąka.

10 komentarzy

  • Magdalena

    Uwielbiamy! W prawdzie do jedzenia, nigdy nie robiłam. Ale mam i ziemniaki i mąkę, dziś się przemagam!

  • primipiatti_u

    Duzo eksperymentuje, ale kluski śląskie w mojej rodzinie to tradycja ? w końcu część rodziny mam na Śląsku. My kluski śląskie jadamy zazwyczaj z jakimś sosem i mięskiem – rolada wołowa lub poprostu gulasz, ale mój synek – wielki fan klusek – je na wiele sposobów – z sosami, z podsmażona bułka tarta i posypane cukrem, lub całkowicie na słodko np z sosem truskawkowym. Kluski śląskie dobrze, zeby miały “poślizg” – sos lub cebulkę zeszkloną na maśle, wtedy sa smaczne, nie sklejają sie i nie zapychają tak, ze człowiek nie moze złapać oddechu ☺

  • primipiatti_u

    Zapraszam do mnie – mój synek co drugi dzien chce kluski śląskie lub rosół ?

  • Justyna Ck

    Kluski śląskie jadłam zaledwie parę razy w życiu, ale chyba nie miałam okazji jeść DOBRZE przygotowanych, bo nie wzbudziły mojego zachwytu. Sama, mimo, że codziennie dość dużo gotuję i eksperymentuję w kuchni, bo lubię bawić się smakiem, klusek śląskich nie robiłam nigdy. Nie bardzo wiedziałam, z czym mam je podać, żeby nie było ”ubogo” i jednokolorowo na talerzu. Masz może jakieś patenty ? Skąd w ogóle u Ciebie pomysł na takie danie? Często je robisz, czy też, jak ja, eksperymentujesz z rożnymi smakami i jesteś na etapie poszukiwania swoich? 🙂 Pozdrawiam.

  • primipiatti_u

    ☺☺☺ ach te smaki dzieciństwa – ja tak mam z pierogami – ile bym nie zrobiła, to i tak wydaje mi sie, ze to nie takie jak u babci ?

  • Marta Marinam

    Nie ważne jak bardzo bym się starała w ich przygotowaniu, najlepsze zawsze zrobi mama:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.