Kluski śląskie
Kluski śląskie
Kluski śląskie chyba każdy zna.
Tradycyjne kluski śląskie są bezglutenowe, przygotowane z samych ziemniaków i mąki ziemniaczanej.
Są dwie szkoły przygotowywania owych klusek
– jedna – przygotowanie masy tylko z ziemniaków i mąki ziemniaczanej
– druga – przygotowanie masy z ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jajka
Osobiście preferuję tą pierwszą szkołę – bez jajka – kluski są delikatniejsze, ale nie rozwalają się – za to rozpływają się w ustach.
Kluski śląskie:
– ugotowane ziemniaki
– mąka ziemniaczana
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.
W misce lub w talerzu ugniatamy ziemniaki.
Następnie tak przygotowane ziemniaki dzielimy na cztery części – wyciągamy jedną część.
W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną – tyle, żeby mąka była równo z ziemniakami.
Wyciągniętą wcześniej część ziemniaków dokładamy do miski i wyrabiamy ok. 5-10 minut.
Dobrze wyrobiona masa jest bez grudek – jest gładka.
Z masy odrywamy kawałek wielkości orzecha włoskiego, kulamy w dłoniach – delikatnie spłaszczamy ręką i na środku robimy dziurkę – można ją zrobić palcem, ale ja wolę patyczkiem do fondue 😉
Tak przygotowane kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody.
Gotujemy ok. 1-2 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
Ugotowane, jeszcze gorące kluski śląskie polewamy roztopionym masłem – zapobiegnie to sklejaniu.
Smacznego 🙂
Ziemniaki po przeciśnięciu przez praskę, ugniecione w misce i podzielone na cztery części – jedna część wyciągnięta – w jej miejsce zostanie wsypana mąka.
10 komentarzy
primipiatti_u
Wbrew pozorom sa bardzo proste w przygotowaniu ☺️
Magdalena
Uwielbiamy! W prawdzie do jedzenia, nigdy nie robiłam. Ale mam i ziemniaki i mąkę, dziś się przemagam!
primipiatti_u
Duzo eksperymentuje, ale kluski śląskie w mojej rodzinie to tradycja ? w końcu część rodziny mam na Śląsku. My kluski śląskie jadamy zazwyczaj z jakimś sosem i mięskiem – rolada wołowa lub poprostu gulasz, ale mój synek – wielki fan klusek – je na wiele sposobów – z sosami, z podsmażona bułka tarta i posypane cukrem, lub całkowicie na słodko np z sosem truskawkowym. Kluski śląskie dobrze, zeby miały „poślizg” – sos lub cebulkę zeszkloną na maśle, wtedy sa smaczne, nie sklejają sie i nie zapychają tak, ze człowiek nie moze złapać oddechu ☺
primipiatti_u
Zapraszam do mnie – mój synek co drugi dzien chce kluski śląskie lub rosół ?
Justyna Ck
Kluski śląskie jadłam zaledwie parę razy w życiu, ale chyba nie miałam okazji jeść DOBRZE przygotowanych, bo nie wzbudziły mojego zachwytu. Sama, mimo, że codziennie dość dużo gotuję i eksperymentuję w kuchni, bo lubię bawić się smakiem, klusek śląskich nie robiłam nigdy. Nie bardzo wiedziałam, z czym mam je podać, żeby nie było ”ubogo” i jednokolorowo na talerzu. Masz może jakieś patenty ? Skąd w ogóle u Ciebie pomysł na takie danie? Często je robisz, czy też, jak ja, eksperymentujesz z rożnymi smakami i jesteś na etapie poszukiwania swoich? 🙂 Pozdrawiam.
Joanna
Ale mi zrobiłaś smaka, mogłabym jeść takie codziennie
primipiatti_u
☺☺☺ ach te smaki dzieciństwa – ja tak mam z pierogami – ile bym nie zrobiła, to i tak wydaje mi sie, ze to nie takie jak u babci ?
Marta Marinam
Nie ważne jak bardzo bym się starała w ich przygotowaniu, najlepsze zawsze zrobi mama:)
primipiatti_u
☺☺
janielka
Uwielbiam!!!!! Musze koniecznie zrobić.;)