
Chleb z garnka, czyli chleb z chrupiącą skórką
Chleb z chrupiącą skórką
Internety zalała fala przepisów na chleb z garnka.
Na każdym forum o jedzeniu można było spotkać pytania, przepisy, zdjęcia na TEN chleb z garnka.
Pierwsza moja myśl, o co chodzi z tym chlebem, bo przecież dobry chleb domowy jest zawsze na zakwasie, a ten na drożdżach zrobił taką furorę.
A jednak myliłam się.
Przepis mam od zaprzyjaźnionej Pani Marty, która nie dawała za wygraną i dopięła swego.
Wymieniłyśmy kilkanaście maili, którymi zostałam przekonana do upieczenia chleba na drożdżach.
Samo przygotowanie owego chleba jest bardzo proste.
Trudniej jest odgonić domowników od ciepłego, pachnącego chleba, którego gruba i chrupiąca skórka zaraz po wyjęciu zalotnie strzela :).
Chleb z garnka:
– 400 g mąki pszennej – może być tortowa lub chlebowa ( 2 pełne szklanki)
– 10g świeżych drożdży lub 1/2 łyżeczki drożdży instant
– 1/2 łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka soli
– 300g wody o temp pokojowej ( ok. 1 i 1/3 szklanki – szklanka o poj. 250ml)
* opcjonalnie ulubione ziarna np. siemię lniane
Do dużej miski wsypujemy produkty suche – mąkę, cukier i sól. Mieszamy .
Do wysokiej szklanki lub niewielkiego garnuszka wkruszamy drożdże i zalewamy je 300g wody.
Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą.
Następnie wodę wlewamy do miski z mąką.
Mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką ok. 2 min – składniki suche z mokrymi mają się tylko połączyć.
Ciasto będzie klejące.
Miskę przykrywamy talerzem lub czystą ściereczką i pozostawiamy na blacie kuchennym na min 12h.
Po tym czasie, blat kuchenny lub stolnicę mocno oprószamy mąką i wykładamy ciasto z miski – można rękoma, ale mi osobiście łatwiej i sprawniej wychodzi to silikonową szpatułką.
Wyłożone ciasto składamy w kopertę tj. boki ciasta składamy do środka.
Czystą ściereczkę kuchenną mocno oprószamy mąką i przenosimy na nią ciasto złożeniem do dołu – ciasto zakrywamy bokami ściereczki.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h do wyrośnięcia.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 240st.
Do nagrzanego piekarnika wkładamy garnek żeliwny o średnicy 24cm lub naczynie żaroodporne – ganek musi dobrze się rozgrzać przez min pół godziny.
Wyciągamy garnek z piekarnika i szybkim ruchem przekładamy ciasto do garnka ( można go zsunąć ze ściereczki lub przenieś rękoma, ale UWAGA – garnek jest bardzo gorący i łatwo można się poparzyć).
Przykrywamy garnek pokrywką, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 min.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 – 20 min, aż nasz chleb ładnie się zarumieni.
Na koniec wyjmujemy garnek z upieczonym chlebem.
Wyciągamy chleb – można delikatnie przechylić garnek i chleb wyślizgnie się z niego lub podważyć nożem i wyciągnąć.
Pozostawiamy chleb na kratce do wystygnięcia – u mnie ten etap jest tylko możliwy jak nikogo nie ma w domu 😛
Smacznego 🙂
PAMIĘTAJMY – gorący garnek zawsze wyciągamy używając przy tym dobrych i grubych rękawic kuchennych, żeby uniknąć poparzenia.
chleb przed pieczeniem chleb zaraz po upieczeniu


13 komentarzy
Nina
Czy chleb wrzucić do garnka złożeniem do dołu czy odwrotnie?
Kaem
Chlebek piekłam 1 raz, muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem. Chrupiąca skórka i nie jest taki zbity jak z większości przepisów. Super, bardzo smaczny chleb. 🙂
primipiatti_u
Próbowałam zrobić taki chleb z garnka na dwa sposoby – czyli zostawić ciasto na blacie i takie z lodówki. To z lodówki jest bardziej zbite, mocniej pachnie drożdżami od samego początku, zaś to pozostawione na blacie lepiej rośnie, „nie klei” się podczas krojenia chleba ☺️
Dorota
Spotkałam się z przepisami, w których na noc (czyli na ok 12h) można włożyć ciasto do lodówki na czas wyrastania. Zastanawiam się jaka jest różnica między ciastem zostawionym na blacie, a tym włożonym do lodówki. Inaczej rośnie, czy może jest inny powód? Ogólnie chleb z jest OK, chociaż na drugi, trzeci dzień czuć mocno drożdże. Przymierzam się do chleba na zakwasie 🙂
primipiatti_u
Bardzo się cieszę, że smakuje – piekąc go po raz pierwszy tez miałam duże obawy, czy coś z tego wyjdzie – teraz podsypuje dużo mąki, lub ziaren na ściereczkę na którą wykładam ciasto i wtedy ładnie odchodzi, nic się nie przykleja ☺️
T.
Ciasto wyszło mi strasznie rzadkie, jak gęsta śmietana. Wyrósł całkiem ładnie, ale wyciąganie go z miski było bardziej jak wylewanie i ciężko było go złożyć w jakikolwiek sposób. Myślałam, że po takich perypetiach nie wyjdzie, ale jednak się udało 🙂 Jest super, nie czuć wcale drożdży, ale znika stanowczo za szybko.
Martyna
A jak postępować z drożdżami w wersji suszonej? dodać do suchych składników i wszystko zalać ciepłą wodą? 🙂
Pingback:
primipiatti_u
Nie, nie opadnie – w nagrzanym naczyniu pięknie urośnie
JUSTYNA
A jak przerzucę chleb ze ścierki do garnka to nie opadnie?
Skrytożerca
W sumie, to bardziej duża bułka niż chleb…
Bernardeta
Natura, prawdziwe i aromatyczne. Cudownie, że wracasz do tradycji.
Renata
Uwielbiam zapach świeżo upieczonego chleba:)