placki ziemniaczane


Placki ziemniaczane

 

Placki ziemniaczane – takie proste, ale…no właśnie, ale  – niby proste, choć łatwo je zepsuć.

A wtedy robią się wiotkie, nasiąknięte tłuszczem – a przecież nie o taki efekt nam chodzi.

Ten przepis jest w mojej rodzinie od wielu lat.

Pamiętam te placki z dzieciństwa – babcia często nam je robiła.

A ja razem z kuzynkami uwielbiałyśmy je jeść z kleksem śmietany i cukrem.

 

 

Placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Olej do smażenia

 

Ziemniaki obieramy I myjemy.

W większej misce ścieramy na tarce o małych oczkach ziemniaki.

Starte ziemniaki odstawiamy na 10 min – nie mieszamy – ziemniaki podejdą sokiem, który należy delikatnie odlać (można to zrobić za pomocą łyżki, lub ziemniaki przytrzymać ręką, a sok odlać).

Następnie, połówkę cebuli ścieramy na małych oczkach bezpośrednio do miski.

Wbijamy jajko, solimy I całość mieszamy łyżką, aż do połączenia się wszystkich składników.

Na dobrze rozgrzaną patelnie wlewamy olej – ok. 4-5 łyżek.

Nakładamy masę ziemniaczaną ( 1 łyżka na 1 placek) – przy pomocy łyżki delikatnie rozprowadzamy masę na boki, ale pamiętajmy, żeby nie robić za szerokich i zbyt płaskich placków.

 

Smażymy na złoty kolor z obu stron.

Usmażone placki przekładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

 

Podajemy z kleksem śmietany, cukrem lub z sosem pieczarkowym.

 

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Ciasto z dynią i serkiem śmietankowym
September 28, 2017
Szakszuka
August 31, 2017
Jogurtowa babka z wiśniami
August 21, 2017
Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką
August 11, 2017
Zupa szparagowa
June 30, 2017
Ciasto biszkoptowe z truskawkami
June 27, 2017
Babeczki z truskawkami i białą czekoladą
June 14, 2017
Makaron z kalafiorem i suszonymi pomidorami
June 11, 2017
Biszkopt bezglutenowy
June 06, 2017

6 Komentarzy

primipiatti_u
2017-03-27

Wbrew pozorom nie każdy miał to szczescie towarzyszyć babci w kuchni od najmłodszych lat i dla mnie taki opis jest zbędny, ale wiem, ze osobom, ktore nie gotują - dwa zdania nie wystarczą, musi byc podana kolejność co do przysłowiowego milimetra ☺

Maciej Wojtas
2017-03-27

Uwielbiam placki ziemniaczane :)
A ten opis brzmi jak czysta poezja.
Mógłbym go czytać na okrągło:

[zaczyna się niewinnie]
"Ziemniaki obieramy I myjemy.

W większej misce ścieramy na tarce o małych oczkach ziemniaki.

Starte ziemniaki odstawiamy na 10 min – nie mieszamy – ziemniaki podejdą sokiem, który należy delikatnie odlać (można to zrobić za pomocą łyżki, lub ziemniaki przytrzymać ręką, a sok odlać).

[akcja zaczyna przyspieszać]
Następnie, połówkę cebuli ścieramy na małych oczkach bezpośrednio do miski.

Wbijamy jajko, solimy I całość mieszamy łyżką, aż do połączenia się wszystkich składników.

Na dobrze rozgrzaną patelnie wlewamy olej – ok. 4-5 łyżek.

Nakładamy masę ziemniaczaną ( 1 łyżka na 1 placek) – przy pomocy łyżki delikatnie rozprowadzamy masę na boki, ale pamiętajmy, żeby nie robić za szerokich i zbyt płaskich placków.

[punkt kulminacyjny]
Smażymy na złoty kolor z obu stron.

Usmażone placki przekładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

[i wielki finał :))
Podajemy z kleksem śmietany, cukrem lub z sosem pieczarkowym."

Panna Kwiatkowska
2017-03-20

Placki ziemniaczane mogłabym jeść na kilogramy 😊

Aleksandra
2017-03-20

Muszę spróbować! bo jak na razie zawsze wychodzą mi nie takie jak bym chciała!

Justyna
2017-03-20

Mniam, placki ziemniaczane to jedno z moich ulubionych dań, choć ja jadam je posypane cukrem:-)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe