placki ziemniaczane


Placki ziemniaczane

 

Placki ziemniaczane – takie proste, ale…no właśnie, ale  – niby proste, choć łatwo je zepsuć.

A wtedy robią się wiotkie, nasiąknięte tłuszczem – a przecież nie o taki efekt nam chodzi.

Ten przepis jest w mojej rodzinie od wielu lat.

Pamiętam te placki z dzieciństwa – babcia często nam je robiła.

A ja razem z kuzynkami uwielbiałyśmy je jeść z kleksem śmietany i cukrem.

 

 

Placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Olej do smażenia

 

Ziemniaki obieramy I myjemy.

W większej misce ścieramy na tarce o małych oczkach ziemniaki.

Starte ziemniaki odstawiamy na 10 min – nie mieszamy – ziemniaki podejdą sokiem, który należy delikatnie odlać (można to zrobić za pomocą łyżki, lub ziemniaki przytrzymać ręką, a sok odlać).

Następnie, połówkę cebuli ścieramy na małych oczkach bezpośrednio do miski.

Wbijamy jajko, solimy I całość mieszamy łyżką, aż do połączenia się wszystkich składników.

Na dobrze rozgrzaną patelnie wlewamy olej – ok. 4-5 łyżek.

Nakładamy masę ziemniaczaną ( 1 łyżka na 1 placek) – przy pomocy łyżki delikatnie rozprowadzamy masę na boki, ale pamiętajmy, żeby nie robić za szerokich i zbyt płaskich placków.

 

Smażymy na złoty kolor z obu stron.

Usmażone placki przekładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

 

Podajemy z kleksem śmietany, cukrem lub z sosem pieczarkowym.

 

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką
September 18, 2018
Zupa krem z białych warzyw
August 23, 2018
Zdrowe muffiny z masłem orzechowym
July 19, 2018
Omlet z zielonymi szparagami
June 30, 2018
Jagodzianki
June 21, 2018
Proste ciasto z rabarbarem
May 18, 2018
Wiener Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarza Franciszka
April 19, 2018
Mazurek kajmakowy – najprostszy
March 30, 2018
Kremowa zupa chrzanowa
March 26, 2018

6 Komentarzy

primipiatti_u
2017-03-27

Wbrew pozorom nie każdy miał to szczescie towarzyszyć babci w kuchni od najmłodszych lat i dla mnie taki opis jest zbędny, ale wiem, ze osobom, ktore nie gotują - dwa zdania nie wystarczą, musi byc podana kolejność co do przysłowiowego milimetra ☺

Maciej Wojtas
2017-03-27

Uwielbiam placki ziemniaczane :)
A ten opis brzmi jak czysta poezja.
Mógłbym go czytać na okrągło:

[zaczyna się niewinnie]
"Ziemniaki obieramy I myjemy.

W większej misce ścieramy na tarce o małych oczkach ziemniaki.

Starte ziemniaki odstawiamy na 10 min – nie mieszamy – ziemniaki podejdą sokiem, który należy delikatnie odlać (można to zrobić za pomocą łyżki, lub ziemniaki przytrzymać ręką, a sok odlać).

[akcja zaczyna przyspieszać]
Następnie, połówkę cebuli ścieramy na małych oczkach bezpośrednio do miski.

Wbijamy jajko, solimy I całość mieszamy łyżką, aż do połączenia się wszystkich składników.

Na dobrze rozgrzaną patelnie wlewamy olej – ok. 4-5 łyżek.

Nakładamy masę ziemniaczaną ( 1 łyżka na 1 placek) – przy pomocy łyżki delikatnie rozprowadzamy masę na boki, ale pamiętajmy, żeby nie robić za szerokich i zbyt płaskich placków.

[punkt kulminacyjny]
Smażymy na złoty kolor z obu stron.

Usmażone placki przekładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

[i wielki finał :))
Podajemy z kleksem śmietany, cukrem lub z sosem pieczarkowym."

Panna Kwiatkowska
2017-03-20

Placki ziemniaczane mogłabym jeść na kilogramy ?

Aleksandra
2017-03-20

Muszę spróbować! bo jak na razie zawsze wychodzą mi nie takie jak bym chciała!

Justyna
2017-03-20

Mniam, placki ziemniaczane to jedno z moich ulubionych dań, choć ja jadam je posypane cukrem:-)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe