placki ziemniaczane
Drugie dania

placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

 

Placki ziemniaczane – takie proste, ale…no właśnie, ale  – niby proste, choć łatwo je zepsuć.

A wtedy robią się wiotkie, nasiąknięte tłuszczem – a przecież nie o taki efekt nam chodzi.

Ten przepis jest w mojej rodzinie od wielu lat.

Pamiętam te placki z dzieciństwa – babcia często nam je robiła.

A ja razem z kuzynkami uwielbiałyśmy je jeść z kleksem śmietany i cukrem.

 

 

Placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Olej do smażenia

 

Ziemniaki obieramy I myjemy.

W większej misce ścieramy na tarce o małych oczkach ziemniaki.

Starte ziemniaki odstawiamy na 10 min – nie mieszamy – ziemniaki podejdą sokiem, który należy delikatnie odlać (można to zrobić za pomocą łyżki, lub ziemniaki przytrzymać ręką, a sok odlać).

Następnie, połówkę cebuli ścieramy na małych oczkach bezpośrednio do miski.

Wbijamy jajko, solimy I całość mieszamy łyżką, aż do połączenia się wszystkich składników.

Na dobrze rozgrzaną patelnie wlewamy olej – ok. 4-5 łyżek.

Nakładamy masę ziemniaczaną ( 1 łyżka na 1 placek) – przy pomocy łyżki delikatnie rozprowadzamy masę na boki, ale pamiętajmy, żeby nie robić za szerokich i zbyt płaskich placków.

 

Smażymy na złoty kolor z obu stron.

Usmażone placki przekładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

 

Podajemy z kleksem śmietany, cukrem lub z sosem pieczarkowym.

 

Smacznego 🙂

6 komentarzy

  • primipiatti_u

    Wbrew pozorom nie każdy miał to szczescie towarzyszyć babci w kuchni od najmłodszych lat i dla mnie taki opis jest zbędny, ale wiem, ze osobom, ktore nie gotują – dwa zdania nie wystarczą, musi byc podana kolejność co do przysłowiowego milimetra ☺

  • Maciej Wojtas

    Uwielbiam placki ziemniaczane 🙂
    A ten opis brzmi jak czysta poezja.
    Mógłbym go czytać na okrągło:

    [zaczyna się niewinnie]
    “Ziemniaki obieramy I myjemy.

    W większej misce ścieramy na tarce o małych oczkach ziemniaki.

    Starte ziemniaki odstawiamy na 10 min – nie mieszamy – ziemniaki podejdą sokiem, który należy delikatnie odlać (można to zrobić za pomocą łyżki, lub ziemniaki przytrzymać ręką, a sok odlać).

    [akcja zaczyna przyspieszać]
    Następnie, połówkę cebuli ścieramy na małych oczkach bezpośrednio do miski.

    Wbijamy jajko, solimy I całość mieszamy łyżką, aż do połączenia się wszystkich składników.

    Na dobrze rozgrzaną patelnie wlewamy olej – ok. 4-5 łyżek.

    Nakładamy masę ziemniaczaną ( 1 łyżka na 1 placek) – przy pomocy łyżki delikatnie rozprowadzamy masę na boki, ale pamiętajmy, żeby nie robić za szerokich i zbyt płaskich placków.

    [punkt kulminacyjny]
    Smażymy na złoty kolor z obu stron.

    Usmażone placki przekładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    [i wielki finał :))
    Podajemy z kleksem śmietany, cukrem lub z sosem pieczarkowym.”

  • Aleksandra

    Muszę spróbować! bo jak na razie zawsze wychodzą mi nie takie jak bym chciała!

  • Justyna

    Mniam, placki ziemniaczane to jedno z moich ulubionych dań, choć ja jadam je posypane cukrem:-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.