Desery,  fit

Zdrowe Kulki Rafaello

Zdrowe Kulki Rafaello

 

Te małe, białe  kulki rafaello powstały z myślą o moim małym Alergiku – niestety, a może i stety tych kupnych jeść nie może, bo jest w nich mleko w proszku i mnóstwo innych, dziwnych składników, które choć są pyszne, nie do końca są dobre dla malucha.

Kuleczki powstały głównie z kaszy jaglanej i wiórek kokosowych.

Nie mają w sobie ani grama cukru, więc sprawdzą się u osób na diecie, czy dbających o linię 🙂

 

dwie kulki rafaello

 

Kulki Rafaello ( z kaszy jaglanej):

– 3/4 szklanki kaszy jaglanej

– 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych

– 1 puszka mleka kokosowego

– 1 szklanka wody

– 10 dużych daktyli lub 4 łyżki miodu

– 1/2 szklanki migdałów ( mogą być całe lub mielone)

Dodatkowo:

– niepełna szklanka wiórków kokosowych do obtoczenia kulek

 

Daktyle siekamy na mniejsze kawałki.

Kaszę jaglaną płuczemy zimną wodą na sicie.

Przesypujemy kaszę do niewielkiego rondelka, dodajemy mleko kokosowe, szklankę wody i posiekane daktyle (jeśli zamiast daktyli będziemy używać miodu, to miód dodajemy dopiero po ugotowaniu kaszy ) – mieszamy, a następnie doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy moc palnika o połowę.

Gotujemy kaszę jaglaną tak długo, aż wchłonie cały płyn. Pamiętajmy, że należy co jakiś czas mieszać kaszę podczas gotowania.

Odstawiamy do przestudzenia.

Następnie, do wysokiej miski przesypujemy ugotowaną kaszę z daktylami, wiórki kokosowe i migdały.

Całość miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.

Masę jaglano – kokosową wkładamy na 20 minut do zamrażalnika – dzięki temu łatwiej będzie nam formować kulki.

Po tym czasie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego – można pomóc sobie dwoma łyżeczkami.

Na koniec każdą kulkę obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych.

Tak przygotowane kulki rafaello schładzamy w lodówce przez minimum godzinę – najlepiej zostawić je w lodówce na całą noc.

 

Smacznego 🙂

 

gotowe kulki z wiórkami kokosowymi

13 komentarzy

  • Agata

    Bardzo fajne kulki;) Skoro są jaglane, to idealne na upalne dni, bo się nie rozpłyną.
    Parę dni temu też zrobiłam, takie bardziej uproszczone – mascarpone + czekolada + wiórki kokosowe. Wyszły pycha;)
    Uwielbiam takie kulkowe łakocie;)

  • Patrycja Czubak

    Nie wiem czy wytrzymałabym całą noc bez konsumpcji 😀 Ale zapisuje sobie przepis, na pewno z niego skorzystam.

  • primipiatti_u

    Choc z wyglądu takie same, to jednak w smaku sie nieco różnią, nie sa aż tak słodkie, no i nie maja tej chrupiącej otoczki ?

  • Małgosia

    Pycha! Wielbię całym podniebieniem i często sobie dogadzam takimi kulkami. 🙂

  • Magda-Lekka Zmiana Mamy

    Ale świetny przepis. Bardzo podoba mi się ta alternatywa do tradycyjnych kuleczek Rafalello (sklepowych 🙂 )

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *