Zdrowe Kulki Rafaello
Zdrowe Kulki Rafaello
Te małe, białe kulki rafaello powstały z myślą o moim małym Alergiku – niestety, a może i stety tych kupnych jeść nie może, bo jest w nich mleko w proszku i mnóstwo innych, dziwnych składników, które choć są pyszne, nie do końca są dobre dla malucha.
Kuleczki powstały głównie z kaszy jaglanej i wiórek kokosowych.
Nie mają w sobie ani grama cukru, więc sprawdzą się u osób na diecie, czy dbających o linię 🙂
Kulki Rafaello ( z kaszy jaglanej):
– 3/4 szklanki kaszy jaglanej
– 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
– 1 puszka mleka kokosowego
– 1 szklanka wody
– 10 dużych daktyli lub 4 łyżki miodu
– 1/2 szklanki migdałów ( mogą być całe lub mielone)
Dodatkowo:
– niepełna szklanka wiórków kokosowych do obtoczenia kulek
Daktyle siekamy na mniejsze kawałki.
Kaszę jaglaną płuczemy zimną wodą na sicie.
Przesypujemy kaszę do niewielkiego rondelka, dodajemy mleko kokosowe, szklankę wody i posiekane daktyle (jeśli zamiast daktyli będziemy używać miodu, to miód dodajemy dopiero po ugotowaniu kaszy ) – mieszamy, a następnie doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy moc palnika o połowę.
Gotujemy kaszę jaglaną tak długo, aż wchłonie cały płyn. Pamiętajmy, że należy co jakiś czas mieszać kaszę podczas gotowania.
Odstawiamy do przestudzenia.
Następnie, do wysokiej miski przesypujemy ugotowaną kaszę z daktylami, wiórki kokosowe i migdały.
Całość miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
Masę jaglano – kokosową wkładamy na 20 minut do zamrażalnika – dzięki temu łatwiej będzie nam formować kulki.
Po tym czasie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego – można pomóc sobie dwoma łyżeczkami.
Na koniec każdą kulkę obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych.
Tak przygotowane kulki rafaello schładzamy w lodówce przez minimum godzinę – najlepiej zostawić je w lodówce na całą noc.
Smacznego 🙂
13 komentarzy
Agata
Bardzo fajne kulki;) Skoro są jaglane, to idealne na upalne dni, bo się nie rozpłyną.
Parę dni temu też zrobiłam, takie bardziej uproszczone – mascarpone + czekolada + wiórki kokosowe. Wyszły pycha;)
Uwielbiam takie kulkowe łakocie;)
primipiatti_u
Ja tez ☺
Monika Kilijańska
Uwielbiam wszystko co z kokosem!
Patrycja Czubak
Nie wiem czy wytrzymałabym całą noc bez konsumpcji 😀 Ale zapisuje sobie przepis, na pewno z niego skorzystam.
primipiatti_u
Super ☺
primipiatti_u
To prawda, sa bardzo proste w przygotowaniu ☺
primipiatti_u
Choc z wyglądu takie same, to jednak w smaku sie nieco różnią, nie sa aż tak słodkie, no i nie maja tej chrupiącej otoczki ?
primipiatti_u
☺☺
Małgosia
Pycha! Wielbię całym podniebieniem i często sobie dogadzam takimi kulkami. 🙂
Tatiana
Świetny pomysł i proste wykonanie.
alexanderkowo.pl
Wyglądają jak oryginał 🙂
piegusek
ciekawe czy by mi posmakowało? wyglądają jak oryginały:)
Magda-Lekka Zmiana Mamy
Ale świetny przepis. Bardzo podoba mi się ta alternatywa do tradycyjnych kuleczek Rafalello (sklepowych 🙂 )