babka
wypieki

Babka Cytrynowa. Próbowaliście już?

Babka Cytrynowa

 

Babka cytrynowa jest jedną z wielu obowiązkowych pozycji u mnie w domu na Wielkanoc.

Jest pyszna, puszysta, lekko wilgotna i przede wszystkim pięknie pachnie cytryną.

Skusicie się???

 

 

pokrojona babka cytrynowa

 

Babka Cytrynowa:

– 1 kostka masła (200 g)

– 1 1/2 szklanki drobnego cukru

– sok z 1 cytryny

– skórka otarta z 1 cytryny

– 6 jajek

– 2 szklanki mąki tortowej

– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 kubek gęstego jogurtu greckiego (250g)

 

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C.

Blaszkę lub formę silikonową do babki natłuszczamy i oprószamy mąką – Nadmiar mąki wytrzepujemy.

Do wysokiej miski dajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i cukier – ucieramy przy pomocy miksera na gładki, jasny puch.

Następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny – cały czas miksujemy.

Do masy dodajemy jajka, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i jogurt – miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji ok. 2 minut.

Masę przelewamy do przygotowanej formy.

Pieczemy ok. 1 godziny – po upływie 50 minut najlepiej sprawdzić przy pomocy patyczka do szaszłyków czy ciasto już jest gotowe – jeśli patyczek będzie suchy, oznacza to, że nasza babka jest już gotowa.

Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w formie do wystudzenia.

Na koniec ostudzone ciasto wyciągamy z formy i posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego 🙂

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.