Desery

Przekładane ciasto z kaszą manną – bez pieczenia

Przekładane ciasto z kaszą manną – bez pieczenia

 

Ciasta bez pieczenia mają to do siebie, że ciężko jest je zepsuć. Zawsze wychodzą 🙂

Tym razem połączyłam składniki z dwóch różnych ciast i tak oto powstał pyszny, słodki przekładaniec.

Kakaowa masa z kaszy manny świetnie komponuje się z herbatnikami i orzechami.

Spróbujcie koniecznie 🙂

 

 

 

 

 

 

Ciasto z kaszą manną:

– 2 duże opakowania herbatników ( łącznie 500 g)

– 1 litr mleka 3,2%

– 1 szklanka kaszy manny

– 3/4 szklanki cukru

– 3 łyżki prawdziwego kakao

– pół kostki masła ( 100 g )

– 1 łyżka cukru waniliowego

– 1 puszka masy kajmakowej ( 400 g)

– 100 g orzechów włoskich łuskanych

– 330 ml śmietanki 36%

– 2 łyżki cukru pudru

– 1 łyżeczka żelatyny

– opcjonalnie – mięta

 

Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy kakao, cukier, kaszę mannę i cukier waniliowy – mieszamy.

Dodajemy do mleka i kaszy manny – masło i podgrzewamy na średniej mocy palnika.

Co chwilę mieszamy mleko, żeby kasza manna nie przywarła do dna garnka – gotujemy ok. 15 min, aż masa zgęstnieje.

Blachę o wymiarach 36×26 cm wykładamy folią spożywczą, a następnie układamy pierwszą warstwę herbatników.

Na tak przygotowany spód wylewamy jeszcze gorącą masę z kaszy manny i od razu na wierzch układamy kolejną warstwę herbatników – lekko dociskamy.

Orzechy włoskie siekamy na drobne kawałki.

Masę kajmakową przekładamy do małego rondelka – podgrzewamy, a na koniec wsypujemy do masy kajmakowej rozdrobnione orzechy.

Masę z orzechami dobrze mieszamy i wykładamy równomiernie na herbatniki.

Przykrywamy kolejną warstwą herbatników – dociskamy.

 

Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.

W międzyczasie śmietankę 36% miksujemy z cukrem pudrem na sztywną masę.

Gdy masa będzie już gotowa, żelatynę zalewamy 3 łyżkami wrzątku – mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, a na koniec wlewamy cienką strużką do ubitej masy śmietanowej i miksujemy .

Masę śmietanową przekładamy na herbatniki – wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny, do stężenia.

Przed podaniem dekorujemy listkami mięty lub melisy.

 

Smacznego 🙂

7 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *