Babeczki czekoladowe z kremem waniliowym 


Babeczki czekoladowe z kremem waniliowym

 

Pamiętacie przepis na wilgotną babkę budyniową??

Te babeczki są właśnie z tego przepisu.

Trochę zmieniłam – dałam mniej mąki, a więcej proszku budyniowego ( w pierwszej wersji miało być jedno opakowanie budyniu i łyżka kakao, ale o 8 rano w niedzielę nikomu nie chciało iść się do sklepu po kakao :P).

Babeczki wyszły miękkie, puszyste, pachnące.

Idealne z kremem waniliowym.

 

babeczki czekoladowe z kremem waniliowym

 

Mufinki/babeczki czekoladowe z kremem waniliowym:

– 1 i 1/2 szklanki mąki

– 3/4 szklanki drobnego cukru

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 opakowania budyniu czekoladowego lub 1 opakowanie budyniu i 1 czubata łyżka kakao

– szczypta soli

– 1 szklanka mleka

– 2 jajka

– 1/2 szklanki oleju

Krem waniliowy:

– 250 ml śmietanki 36%

– 1 łyżka cukru pudru

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:

– kolorowe czekoladowe jajeczka do dekoracji

 

 

Mleko i jajka powinny mieć temperaturę pokojową – jeśli trzymaliście te produkty w lodówce, mleko podgrzejcie w mikrofali lub w małym rondelku, a jajka zanurzcie na 4 minuty w ciepłej wodzie.

 

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia.

Dodajemy budyń w proszku, cukier i sól – mieszamy rózgą, aż składniki dokładnie się połączą.

Do drugiej miski wlewamy mleko, olej i dodajemy jajka i znowu mieszamy, aż wszystkie produkty dokładnie się połączą.

Następnie wlewamy mokre składniki do suchych.

Mieszamy silikonową szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników – długie mieszanie lub miksowanie spowoduje napowietrzenie masy, z której łatwo zrobi się zakalec.

Masę przelewamy do formy do babeczek.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 st około 20-25 min.

 

W międzyczasie przygotowujemy krem.

Dobrze schłodzoną śmietankę 36% umieszczamy w wysokiej misce.

Dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy/cukier waniliowy.

Miksujemy na wysokich obrotach ok. 2-3 min lub do momentu, aż śmietanka zgęstnieje i powstanie zbity i gęsty krem.

Krem schładzamy w lodówce.

 

Przed podaniem dekorujemy babeczki kremem.

Do worka cukierniczego lub woreczka foliowego strunowego wkładamy dowolną tylkę ( u mnie Wilton 1M).

Wyciskamy krem na babeczki tworząc gniazdko.

Dekorujemy czekoladowymi jajeczkami.

 

Jeśli babeczki będą transportowane lub będą stać na stole ponad pół godziny polecam krem waniliowy wzmocnić rozpuszczoną żelatyną.

 

Smacznego 🙂

 

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Keks
December 11, 2017
Ciastka maślane, czyli słodkie misie z migdałami
December 08, 2017
Wilgotny piernik z powidłami
December 05, 2017
Proste i szybkie ciasto kokosowe
November 21, 2017
Ciasto z dynią i serkiem śmietankowym
September 28, 2017
Szakszuka
August 31, 2017
Jogurtowa babka z wiśniami
August 21, 2017
Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką
August 11, 2017
Ciasto biszkoptowe z truskawkami
June 27, 2017

11 Komentarzy

primipiatti_u
2017-04-14

☺️☺️

Maciej Wojtas
2017-04-14

Już miałem zapytać, jak zrobić taki niebieskawy kolorek w jajkach, ale widzę, że to produkt gotowy.

Podoba mi się każde słowo tytułu tego wpisu :) Od babeczek po wanilię ;)

primipiatti_u
2017-04-12

Super ☺️ ja juz sie nie moge doczekać kiedy moja bedzie ze mna w kuchni tworzyć 😉

Anonim
2017-04-12

Moja córka będzie zachwycona kolejnym przepisem na babeczki, ostatnio opanowała ją mania ich przyrządzania, wdraża się do przygotowywania słodkich smakołyków. :)
Bookendorfina

primipiatti_u
2017-04-12

To prawda - w większości mufinki to suche piękne babeczki, których nikt nie rusza 😜

primipiatti_u
2017-04-12

Bardzo mi miło 😘 mój aparat to staruszek canon 550d i obiektywy - podstawowy 18-55, lub 300 - sporo zdjec robie tez telefonem 😉 bo łatwiej, szybciej i nie trzeba statywu 😜

Tedi
2017-04-12

Uwielbiam takie babeczki ☺

Magdalena
2017-04-12

Wyglądają wspaniale! Fajnie że są mokre, zwykle mi się kojarzą takie desery z suchością.

Magda
2017-04-11

Mniam, coś dla mnie! Zresztą ja chciałabym spróbować każdego Twojego dania czy deseru. Uwielbiam Twoje przepisy i przepiękne zdjęcia. To mój ulubiony ostatnio blog kulinarny :) p.s. zdradzisz z jakim aparatem pracujesz?

primipiatti_u
2017-04-11

Zrob Banoffee pie - bez piekarnika - chwila roboty - ono jest przepyszne ☺️

Sabina Pietraszek
2017-04-11

Mmmm pyszne. Szkoda, że narazie cierpię na brak piekarnika i muszę obejść się smakiem :(

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe