wypieki

Babeczki czekoladowe z kremem waniliowym 

Babeczki czekoladowe z kremem waniliowym

 

Pamiętacie przepis na wilgotną babkę budyniową??

Te babeczki są właśnie z tego przepisu.

Trochę zmieniłam – dałam mniej mąki, a więcej proszku budyniowego ( w pierwszej wersji miało być jedno opakowanie budyniu i łyżka kakao, ale o 8 rano w niedzielę nikomu nie chciało iść się do sklepu po kakao :P).

Babeczki wyszły miękkie, puszyste, pachnące.

Idealne z kremem waniliowym.

 

babeczki czekoladowe z kremem waniliowym

 

Mufinki/babeczki czekoladowe z kremem waniliowym:

– 1 i 1/2 szklanki mąki

– 3/4 szklanki drobnego cukru

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 opakowania budyniu czekoladowego lub 1 opakowanie budyniu i 1 czubata łyżka kakao

– szczypta soli

– 1 szklanka mleka

– 2 jajka

– 1/2 szklanki oleju

Krem waniliowy:

– 250 ml śmietanki 36%

– 1 łyżka cukru pudru

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:

– kolorowe czekoladowe jajeczka do dekoracji

 

 

Mleko i jajka powinny mieć temperaturę pokojową – jeśli trzymaliście te produkty w lodówce, mleko podgrzejcie w mikrofali lub w małym rondelku, a jajka zanurzcie na 4 minuty w ciepłej wodzie.

 

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia.

Dodajemy budyń w proszku, cukier i sól – mieszamy rózgą, aż składniki dokładnie się połączą.

Do drugiej miski wlewamy mleko, olej i dodajemy jajka i znowu mieszamy, aż wszystkie produkty dokładnie się połączą.

Następnie wlewamy mokre składniki do suchych.

Mieszamy silikonową szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników – długie mieszanie lub miksowanie spowoduje napowietrzenie masy, z której łatwo zrobi się zakalec.

Masę przelewamy do formy do babeczek.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 st około 20-25 min.

 

W międzyczasie przygotowujemy krem.

Dobrze schłodzoną śmietankę 36% umieszczamy w wysokiej misce.

Dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy/cukier waniliowy.

Miksujemy na wysokich obrotach ok. 2-3 min lub do momentu, aż śmietanka zgęstnieje i powstanie zbity i gęsty krem.

Krem schładzamy w lodówce.

 

Przed podaniem dekorujemy babeczki kremem.

Do worka cukierniczego lub woreczka foliowego strunowego wkładamy dowolną tylkę ( u mnie Wilton 1M).

Wyciskamy krem na babeczki tworząc gniazdko.

Dekorujemy czekoladowymi jajeczkami.

 

Jeśli babeczki będą transportowane lub będą stać na stole ponad pół godziny polecam krem waniliowy wzmocnić rozpuszczoną żelatyną.

 

Smacznego 🙂

 

13 komentarzy

  • Maciej Wojtas

    Już miałem zapytać, jak zrobić taki niebieskawy kolorek w jajkach, ale widzę, że to produkt gotowy.

    Podoba mi się każde słowo tytułu tego wpisu 🙂 Od babeczek po wanilię 😉

  • primipiatti_u

    Super ☺️ ja juz sie nie moge doczekać kiedy moja bedzie ze mna w kuchni tworzyć ?

  • Anonim

    Moja córka będzie zachwycona kolejnym przepisem na babeczki, ostatnio opanowała ją mania ich przyrządzania, wdraża się do przygotowywania słodkich smakołyków. 🙂
    Bookendorfina

  • primipiatti_u

    To prawda – w większości mufinki to suche piękne babeczki, których nikt nie rusza ?

  • primipiatti_u

    Bardzo mi miło ? mój aparat to staruszek canon 550d i obiektywy – podstawowy 18-55, lub 300 – sporo zdjec robie tez telefonem ? bo łatwiej, szybciej i nie trzeba statywu ?

  • Magdalena

    Wyglądają wspaniale! Fajnie że są mokre, zwykle mi się kojarzą takie desery z suchością.

  • Magda

    Mniam, coś dla mnie! Zresztą ja chciałabym spróbować każdego Twojego dania czy deseru. Uwielbiam Twoje przepisy i przepiękne zdjęcia. To mój ulubiony ostatnio blog kulinarny 🙂 p.s. zdradzisz z jakim aparatem pracujesz?

  • primipiatti_u

    Zrob Banoffee pie – bez piekarnika – chwila roboty – ono jest przepyszne ☺️

  • Sabina Pietraszek

    Mmmm pyszne. Szkoda, że narazie cierpię na brak piekarnika i muszę obejść się smakiem 🙁

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *