Bosko – Włosko, czyli o miłości do Włoch i najlepszej oliwie


Większość z Was wie, że mam słabość do Włoch, kuchni włoskiej i wszystkim co związane z Włochami – nazwa bloga też jest włoska, dlatego dzisiejszym wpisem chcę Wam przybliżyć ten piękny kraj.

A to wszystko za sprawą miłej i przesympatycznej Marty z Bosko – Włosko.

Rozsiądźcie się wygodnie w fotelu z kubkiem kawy i poznajcie historię Bosko – Włosko.

 

 

bosko wlosko

 

Dlaczego właśnie bosko “włosko”??

Włochy kocham od zawsze!

Tak po prostu, bez przyczyny, od pierwszej wizyty 20 lat temu.

Włochy dla mnie to sposób bycia i życia – bezpretensjonalny, swobodny, niewymuszony.

Równocześnie kocham gotować, to naturalnym było, że zajęłam się kuchnią włoską.

Bosko–Włosko narodziło się dwa lata temu.

Najpierw w mojej głowie, w rozmowach z rodziną i znajomymi, a potem, po pół roku na świat przyszedł blog i sklep internetowy.
Zanim zaczął się tzw. twórczy chaos organizacyjny, poznałam kilka bardzo znaczących dla początków firmy osób, które dały mi mnóstwo siły, pomysłów i wsparcia.

Zawodowo pracuję w zupełnie innej branży więc wszystkiego, co związane z firmą musiałam się dopiero nauczyć.

 

Skąd bierzesz produkty, które są dostępne w Twoim sklepie?

Podjęłam współpracę z bardzo dobrym producentem włoskiej oliwy z oliwek z mało znanego regionu Molise.

Tenute Fierro – rodzinne gospodarstwo, dostarcza mi nie tylko genialną oliwę z oliwek extravergine, ale także mąkę idealną do pizzy, makaronu, focacci, piadin, panini i innych dań kuchni włoskiej.

Te produkty, które traktuję jako bazę i najważniejsze perełki w swoim sklepie, z czasem zostały uzupełnione o inną świetną, loklaną oliwę z regionu Toskania – Valle del Sole oraz o makarony, pomidory, oliwki, pesto, kawy z lokalnych palarni.

półki z oliwa

oliwa

 

Jak to wszystko się zaczęło?


Swoją działalność rozpoczęliśmy od pokazu kulinarnego dla najbliższego grona znajomych w moim domu.

Poprowadził go świetny szef kuchni w katowickiej restauracji – Edoardo Mallozzi.

Od tego momentu gotowanie “na żywo” tak mi się spodobało, że zaczęłam organizować warsztaty kuchni włoskiej w Katowicach już regularnie.

Te nasze mini-kursy kulinarne są organizowane w zaprzyjaźnionym studiu kulinarnym w Katowicach, mniej więcej raz-dwa razy w miesiącu.

 

Do jakiej grupy odbiorców skierowane są Wasze warsztaty kulinarne?

 Skierowane są do amatorów – nie trzeba znać się na gotowaniu, żeby w nich uczestniczyć.

Prowadzi je prawie zawsze ktoś inny – współpracujemy z szefami kuchni, blogerami, pasjonatami włoskiej kultury i kulinariów.

Są to zarówno Włosi, jak i Polacy.

Łączy ich miłość do Włoch, kuchni śródziemnomorskiej, zdrowych produktów najwyższej jakości.

Warsztaty dla nas poprowadził już wspomniany Edoardo Mallozzi z restauracji Len Arte.

A także min. Cesare Candido – szkoleniowiec z Krakowa, Roberto Scarpino – pizzaiolo z Neapolu, Kasia Zaniat i Valerio Cusmai – polsko–włoskie małżeństwo, Karolina Lenart – szefowa kuchni w Toskanii, Tomasz Sienickie – szef kuchni w restauracji La Fontana w Tychach.

Mnie także zdarzyło się poprowadzić warsztaty.

warsztaty dla dorosłych

 

Ile trwają takie warsztaty??


Warsztaty trwają około 3 godzin podczas których gotujemy, degustujemy, opowiadamy o włoskich zwyczajach i tradycji, słuchamy włoskiej muzyki i sączymy włoskie wino.

 

Czy prowadzicie też warsztaty dla dzieci??

Tak, ostatnio zaczęliśmy organizować również warsztaty dla dzieci, na które zapraszamy najmłodszych w wieku od 4-5 do 12-13 lat.

To świetne uczucie widzieć jak dzieci ciekawe są nowych smaków!

Naszą misją jest też popularyzowanie nie tylko prawdziwej kuchni włoskiej, ale zdrowej żywności, wysokiej jakości składników i gotowanie w wersji “slow”.
W najbliższym czasie planujemy ruszyć z warsztatami integracyjnymi dla firm. Z degustacjami win włoskich i z moją ostatnia “zajawką” – Tygodniem kulinarnym w Toskanii, który połączy pasję do gotowania z relaksem w pięknej, rustykalnej willi w Lukce.


Kuchnia włoska jest pełna nieodkrytych zagadnień, stereotypów – my chcemy z tymi ostatnimi walczyć i pokazywać to, co ma w sobie najlepszego – świetne produkty, pasję i miłość 🙂

 

 

Tworzysz coś niesamowitego, co zbliża ludzi.

Życzę samych sukcesów i dziękuję za rozmowę 🙂

5 Komentarzy

primipiatti_u
2017-05-30

☺️☺️

Małgosia | Dobre Zielsko
2017-05-30

Niedawno wróciłam z Włoch... ponownie zakochana we włoskiej kuchni. Lecę na http://bosko-wlosko.pl/!

Margareta
2017-05-19

Cudny pomysł z tymi warsztatami. Nigdy nie brałam udziału w czymś takim, ale myślę, że to musi byś świetne przeżycie.

primipiatti_u
2017-05-19

Proste smaki sa najlepsze ☺️

ania
2017-05-19

Bagietka z oliwą to jest mega pycha :) a wczoraj jadłam spagetti z pietruszką i czosnkiem podlanę najprawdziwszą oliwą i było to nieziemskie doswiadczenie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe