Biszkopt bezglutenowy
Biszkopt bezglutenowy może wydawać się niezłym wyzwaniem, ale wcale nie jest taki trudny.
Wystarczy użyć dobrej jakości mąki bezglutenowej ( może być kokosowa, kukurydziana, ryżowa czy specjalny mix mąki bezglutenowej) i otrzymamy piękny, puchaty placek.
Biszkopt bezglutenowy:
– 4 duże jajka
– 3/4 szklanki drobnego cukru
– 2/3 szklanki mąki kokosowej
– 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielamy od żółtek.
W dużej misce ubijamy białka na sztywną pianę.
Następnie do ubitej piany dodajemy małymi partiami cukier – cały czas miksujemy.
Gdy masa będzie błyszcząca, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania.
Do miski przesiewamy mąkę kokosową i ziemniaczaną – NIE miksujemy – mieszamy masę drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką – delikatnie, powoli, tak by masa jak najmniej napowietrzyła się.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 st, ok . 30 min lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu nie wyciągamy biszkoptu z piekarnika – zostawiamy uchylone drzwiczki do czasu, aż biszkopt sam ostygnie.
Na koniec, wystudzony biszkopt oddzielamy nożykiem od ścianek blaszki i delikatnie wyjmujemy z formy.
Smacznego 🙂
13 komentarzy
Basia
Fi 16 i urósł aż na 3,5cm
Agata
Czy czuć w biszkopcie ten dodatek mąki kokosowej?
Anna
Zrobiłam dokładnie według proporcji. Co do przysłowiowego grama. I wyszła MASAKRA!!!!
Nie dało się niczym uratować. Konsystencja ciasta wyszła jak na ucierane. Gęsty wiór. Moim zdaniem powinno być o połowę mniej mąki kokosowej, która ma przecież do siebie to, że jest bardzo „sucha” – czyt. bardzo zabiera wilgoć.
primipiatti_u
Wszystko zależy od wielkości jajek – jeśli będą to duże jajka, to polecam dodać dodatkowo 1 czubatą łyżkę mąki kokosowej ( ta mąka bardzo mocno chłonie wilgoć)
Dorots
A jakie będą proporcje na biszkopt z 5 jajek?
primipiatti_u
Tak, miarą jest tradycyjna szklanka o pojemności 250 ml
Iwona
Jaką pojemność ma szklanka, 250 ml?
primipiatti_u
Super ☺️ bardzo się cieszę, bo wiem ile znaczy dobry i bezpieczny tort dla Alergika ☺️
Paulina
Biszkopt przecięłam na pół, nawilżyłam wodą z cytryną, przełożyłam dżemem truskawkowym i domowym kremem czekoladowo-daktylowym i mój mały alergik miał pyszny tort na pierwsze urodziny:)
primipiatti_u
Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm
Tomasz
Jak duża tortownica?
primipiatti_u
Wyjdzie, ale będzie bardzo sypki i łatwo będzie się rozpadać – cieżko też taki biszkopt pokroić, który jest bez mąki ziemniaczanej.
Agnieszka
Czy bez mąki ziemniaczanej wyjdzie? Np tylko szklanka mąki kokosowej + np. łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia?