Biszkopt bezglutenowy


Biszkopt bezglutenowy może wydawać się niezłym wyzwaniem, ale wcale nie jest taki trudny.

Wystarczy użyć dobrej jakości mąki bezglutenowej ( może być kokosowa, kukurydziana, ryżowa czy specjalny mix mąki bezglutenowej) i otrzymamy piękny, puchaty placek.

 

biszkopt bezglutenowy

Biszkopt bezglutenowy:

– 4 duże jajka

– 3/4 szklanki drobnego cukru

– 2/3 szklanki mąki kokosowej

– 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Białka oddzielamy od żółtek.

W dużej misce ubijamy białka na sztywną pianę.

Następnie do ubitej piany dodajemy małymi partiami cukier – cały czas miksujemy.

Gdy masa będzie błyszcząca, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania.

Do miski przesiewamy mąkę kokosową i ziemniaczaną – NIE miksujemy – mieszamy masę drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką – delikatnie, powoli, tak by masa jak najmniej napowietrzyła się.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 st, ok . 30 min lub do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu nie wyciągamy biszkoptu z piekarnika – zostawiamy uchylone drzwiczki do czasu, aż biszkopt sam ostygnie.

Na koniec, wystudzony biszkopt oddzielamy nożykiem od ścianek blaszki i delikatnie wyjmujemy z formy.

 

Smacznego 🙂

 

 

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Pomysł na prezent – beziki piernikowe
December 14, 2017
Keks
December 11, 2017
Ciastka maślane, czyli słodkie misie z migdałami
December 08, 2017
Wilgotny piernik z powidłami
December 05, 2017
Proste i szybkie ciasto kokosowe
November 21, 2017
Ciasto z dynią i serkiem śmietankowym
September 28, 2017
Szakszuka
August 31, 2017
Jogurtowa babka z wiśniami
August 21, 2017
Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką
August 11, 2017

4 Komentarzy

primipiatti_u
2017-06-07

Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm

Tomasz
2017-06-06

Jak duża tortownica?

primipiatti_u
2017-06-06

Wyjdzie, ale będzie bardzo sypki i łatwo będzie się rozpadać - cieżko też taki biszkopt pokroić, który jest bez mąki ziemniaczanej.

Agnieszka
2017-06-06

Czy bez mąki ziemniaczanej wyjdzie? Np tylko szklanka mąki kokosowej + np. łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia?

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe