wypieki

Biszkopt bezglutenowy

Biszkopt bezglutenowy może wydawać się niezłym wyzwaniem, ale wcale nie jest taki trudny.

Wystarczy użyć dobrej jakości mąki bezglutenowej ( może być kokosowa, kukurydziana, ryżowa czy specjalny mix mąki bezglutenowej) i otrzymamy piękny, puchaty placek.

 

biszkopt bezglutenowy

Biszkopt bezglutenowy:

– 4 duże jajka

– 3/4 szklanki drobnego cukru

– 2/3 szklanki mąki kokosowej

– 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Białka oddzielamy od żółtek.

W dużej misce ubijamy białka na sztywną pianę.

Następnie do ubitej piany dodajemy małymi partiami cukier – cały czas miksujemy.

Gdy masa będzie błyszcząca, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania.

Do miski przesiewamy mąkę kokosową i ziemniaczaną – NIE miksujemy – mieszamy masę drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką – delikatnie, powoli, tak by masa jak najmniej napowietrzyła się.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 st, ok . 30 min lub do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu nie wyciągamy biszkoptu z piekarnika – zostawiamy uchylone drzwiczki do czasu, aż biszkopt sam ostygnie.

Na koniec, wystudzony biszkopt oddzielamy nożykiem od ścianek blaszki i delikatnie wyjmujemy z formy.

 

Smacznego 🙂

 

 

13 komentarzy

  • Anna

    Zrobiłam dokładnie według proporcji. Co do przysłowiowego grama. I wyszła MASAKRA!!!!
    Nie dało się niczym uratować. Konsystencja ciasta wyszła jak na ucierane. Gęsty wiór. Moim zdaniem powinno być o połowę mniej mąki kokosowej, która ma przecież do siebie to, że jest bardzo „sucha” – czyt. bardzo zabiera wilgoć.

  • primipiatti_u

    Wszystko zależy od wielkości jajek – jeśli będą to duże jajka, to polecam dodać dodatkowo 1 czubatą łyżkę mąki kokosowej ( ta mąka bardzo mocno chłonie wilgoć)

  • primipiatti_u

    Super ☺️ bardzo się cieszę, bo wiem ile znaczy dobry i bezpieczny tort dla Alergika ☺️

  • Paulina

    Biszkopt przecięłam na pół, nawilżyłam wodą z cytryną, przełożyłam dżemem truskawkowym i domowym kremem czekoladowo-daktylowym i mój mały alergik miał pyszny tort na pierwsze urodziny:)

  • primipiatti_u

    Wyjdzie, ale będzie bardzo sypki i łatwo będzie się rozpadać – cieżko też taki biszkopt pokroić, który jest bez mąki ziemniaczanej.

  • Agnieszka

    Czy bez mąki ziemniaczanej wyjdzie? Np tylko szklanka mąki kokosowej + np. łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia?

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *