Cztery sposoby na wykorzystanie serka Almette
Nie raz przekonałam się, że z serka kanapkowego można wyczarować fajne danie, o czym mogliście poczytać chociażby tu – rolada szpinakowo – łososiowa – czy też stworzyć bardzo prosty i pyszny deser w postaci przekładanego ciasta bez pieczenia.
Almette stworzyło nowe smaki, bardzo wiosenne i zarazem bardzo smakowite.
Pierwszy z nich przypadnie do gustu tym, którzy lubią chrupiące rzodkiewki. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do wytrawnych naleśników, tortilli, różnego rodzaju przystawek tj. koreczki, roladki.
Drugi, nieco kontrowersyjny z nazwy – twarożek ze szpinakiem i czosnkiem, który po pierwszym spróbowaniu okazał się moim faworytem, w szczególności do roladek z cukinii.
Dzisiaj chciałabym przybliżyć Wam, aż cztery nowe przepisy – dzieło ambasadora Almette – chefa Davida Gaboriaud, który stworzył pyszne i proste przepisy z wykorzystaniem nowych serków Almette.
Po więcej przepisów zapraszam na www.almette.pl
Dania prezentowane na zdjęciach przygotował David Gaboriaud.
1. Grzanki z wędzonym łososiem i serkiem Almette z rzodkiewkami:
– 4 kromki bagietki
– 4 łyżki serka Almette z rzodkiewkami
– 4 plastry łososia wędzonego
– 2 rzodkiewki
– kilka listków świeżej kolendry
– 1 cytryna
Piklowana cebula:
– 1 czerwona cebula
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru
– 50 ml wody
– 50 ml octu z jabłek
Przygotowanie:
Bagietki opiekamy na grillu.
Piklowana cebula : w rondelku mieszamy wodę z octem, cukrem i solą – doprowadzamy do wrzenia.
Cebulę kroimy na bardzo cienkie plastry i przekładamy do miseczki.
Zalewamy cebulę gorącą zalewą, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Rzodkiewkę myjemy i kroimy na cienkie plasterki.
Każdą kromkę smarujemy serkiem Almette z rzodkiewkami.
Następnie układamy warstwowo: plasterki rzodkiewki, po jednym plastrze łososia wędzonego, kilka plasterków piklowanej cebuli, a na wierzch dajemy listki kolendry.
Podajemy z cytryną pokrojoną w ćwiartki.
2. Frittata z szynką dojrzewającą i serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem:
– 4 jajka
– 2 łyżki serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem
– 2 plastry szynki długo dojrzewającej (np. Serrano czy parmeńska)
– 2 łyżki posiekanej cebulki dymki
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżeczka masła klarowanego
– sól, pieprz
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160st.
Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na rozgrzanej patelni ( koniecznie z metalową rączką, żeby móc włożyć później ją do piekarnika) dajemy masło klarowane i gdy tylko się rozpuści wlewamy masę jajeczną – smażymy na średnim ogniu, do czasu, aż wierzch zacznie się ścinać.
Dodajemy dwie łyżki serka Almette i plastry szynki.
Następnie, wstawiamy patelnię do nagrzanego piekarnika na górną półkę – tak by nasza frittata ładnie się zrumieniła – i zapiekamy, aż góra się zetnie ( max 10 min).
Na koniec, gotową frittatę posypujemy natką pietruszki i cebulką dymką.
3. Angielskie scones pieczone, podane z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz jajkiem w koszulce:
Scones:
– 250 g mąki pszennej typ 450
– 125 ml mleka
– 1 jajko + 1 żółtko do posmarowania
– 50 g roztopionego masła
– 1 łyżka cukru
– szczypta soli
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
– 4 pieczarki brązowe (portobello),
– kilka listków szpinaku,
– 2 jajka,
– 1 łyżka octu białego.
Scones :
W misce mieszamy mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia.
Ubijamy jajko z mlekiem i roztopionym masłem.
Następnie mieszamy z mąką.
Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 30 min, żeby ciasto odpoczęło.
Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości piłeczki golfowej, delikatnie je spłaszczając.
Przy pomocy pędzelka smarujemy bułeczki żółtkiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st przez około 20 – 25min lub do momentu, kiedy będą złociste.
Odstawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie, kroimy pieczarki w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości masła klarowanego.
Jajka wbijamy do dwóch oddzielnych miseczek.
Do rondelka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
Do gotującej wody wlewamy łyżkę octu, mieszamy.
Następnie zmniejszamy moc palnika i przy użyciu łyżki robimy wir.
Do wiru wlewamy jajko i gotujemy je 2 minuty.
Łyżką cedzakową wyciągamy jajko i przekładamy na ręcznik papierowy.
Czynność powtarzamy z drugim jajkiem.
Scones kroimy na dwie części.
Jedną część smarujemy serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem.
Na serek układamy warstwowo liście szpinaku, smażone pieczarki i jajko w koszulce.
Podajemy od razu.
4. Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi:
– 1/2 selera,
– 1/2 białej części pora,
– 1 szalotka,
– 80 ml białego wytrawnego wina,
– 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem,
– 20 g masła
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki orzechy włoskie prażone,
– 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
– woda lub bulion,
– sól, pieprz.
Seler obieramy i kroimy w drobną kostkę wielkości ok. 0,5 x 0,5 cm.
Por i szalotkę drobno siekamy.
Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni.
Pokrojonego pora i szalotkę dusimy na maśle klarowanym ok. 2-3 minut. Dodajemy seler i dusimy kolejne 3 minuty.
Wlewamy białe wino i poczekamy aż wyparuje.
Następnie dolewamy stopniowo wodę lub bulion i gotujemy, aż seler będzie al dente.
Na koniec dodajemy masło i serek Almette i mieszamy aż się rozpuszczą.
Gotowe risotto posypujemy orzechami włoskimi prażonymi oraz posiekanym szczypiorkiem.
5 komentarzy
Bookendorfina Izabela Pycio
Serek, którego odmiany zawsze znajdą miejsce na półce naszej lodówki, pomysłów na jego nie tylko kanapkowe wykorzystanie jest bardzo wiele, Twoje propozycje również bardzo chętnie wykorzystamy. 🙂
Bookendorfina
Kosmetyczne eksperymenty
Super pomysły
primipiatti_u
Ja tez, dlatego nie boję się eksperymentować z nimi ☺️
Marlena
Wszystko wygląda apetycznie. Uwielbiam serki nawet bardziej niż wędlinę. 🙂
Gosia Yoga
Dziękuję, być może z któregoś skorzystam 🙂