Bez kategorii

Cztery sposoby na wykorzystanie serka Almette

Nie raz przekonałam się, że z serka kanapkowego można wyczarować fajne danie, o czym mogliście poczytać chociażby tu – rolada szpinakowo – łososiowa – czy też stworzyć bardzo prosty i pyszny deser w postaci przekładanego ciasta bez pieczenia.

Almette stworzyło nowe smaki, bardzo wiosenne i zarazem bardzo smakowite.

Pierwszy z nich przypadnie do gustu tym, którzy lubią chrupiące rzodkiewki. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do wytrawnych naleśników, tortilli,  różnego rodzaju przystawek tj. koreczki, roladki.

Drugi, nieco kontrowersyjny z nazwy – twarożek ze szpinakiem i czosnkiem, który po pierwszym spróbowaniu okazał się moim faworytem, w szczególności do roladek z cukinii.

 

Dzisiaj chciałabym przybliżyć Wam, aż cztery nowe przepisy – dzieło ambasadora Almette – chefa Davida Gaboriaud, który stworzył pyszne i proste przepisy z wykorzystaniem nowych serków Almette.

 

 

Po więcej przepisów zapraszam na www.almette.pl

almette

 

 

Dania prezentowane na zdjęciach przygotował David Gaboriaud.

1. Grzanki z wędzonym łososiem i serkiem Almette z rzodkiewkami:

– 4 kromki bagietki

– 4 łyżki serka Almette z rzodkiewkami

– 4 plastry łososia wędzonego

– 2 rzodkiewki

– kilka listków świeżej kolendry

– 1 cytryna

Piklowana cebula:

– 1 czerwona cebula

– 1 łyżeczka soli

– 1 łyżeczka cukru

– 50 ml wody

– 50 ml octu z jabłek

 

Przygotowanie:

Bagietki opiekamy na grillu.

Piklowana cebula : w rondelku mieszamy wodę z octem, cukrem i solą – doprowadzamy do wrzenia.

Cebulę kroimy na bardzo cienkie plastry i przekładamy do miseczki.

Zalewamy cebulę gorącą zalewą, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Rzodkiewkę myjemy i kroimy na cienkie plasterki.

Każdą kromkę smarujemy serkiem Almette z rzodkiewkami.

Następnie układamy warstwowo: plasterki rzodkiewki, po jednym plastrze łososia wędzonego, kilka plasterków piklowanej cebuli, a na wierzch dajemy listki kolendry.

Podajemy z cytryną pokrojoną w ćwiartki.

 

grzanka z serkiem i łososiem

 

 

2. Frittata z szynką dojrzewającą i serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem:

– 4 jajka

– 2 łyżki serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem

– 2 plastry szynki długo dojrzewającej (np. Serrano czy parmeńska)

– 2 łyżki posiekanej cebulki dymki

– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

– 1 łyżeczka masła klarowanego

– sól, pieprz

 

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160st.

Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem.  Doprawiamy solą i pieprzem.

Na rozgrzanej patelni ( koniecznie z metalową rączką, żeby móc włożyć później ją do piekarnika) dajemy masło klarowane i gdy tylko się rozpuści wlewamy masę jajeczną – smażymy na średnim ogniu, do czasu, aż wierzch zacznie się ścinać.

Dodajemy dwie łyżki serka Almette i plastry szynki.

Następnie,  wstawiamy patelnię do nagrzanego piekarnika na górną półkę – tak by nasza frittata ładnie się zrumieniła – i zapiekamy, aż góra się zetnie ( max 10 min).

Na koniec, gotową frittatę posypujemy natką pietruszki i cebulką dymką.

 

 

frittata z serkiem

 

3. Angielskie scones pieczone, podane z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz jajkiem w koszulce:

Scones:

– 250 g mąki pszennej typ 450

– 125 ml mleka

– 1 jajko + 1 żółtko do posmarowania

– 50 g roztopionego masła

– 1 łyżka cukru

– szczypta soli

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

– 4 pieczarki brązowe (portobello),

– kilka listków szpinaku,

– 2 jajka,

– 1 łyżka octu białego.

 

Scones :

W misce mieszamy mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia.

Ubijamy jajko z mlekiem i roztopionym masłem.

Następnie mieszamy z mąką.

Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 30 min, żeby ciasto odpoczęło.

Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości piłeczki golfowej, delikatnie je spłaszczając.

Przy pomocy pędzelka smarujemy bułeczki żółtkiem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st przez około 20 – 25min lub do momentu, kiedy będą złociste.

Odstawiamy do ostygnięcia.

W międzyczasie, kroimy pieczarki w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości masła klarowanego.

Jajka wbijamy do dwóch oddzielnych miseczek.

Do rondelka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.

Do gotującej wody wlewamy łyżkę octu, mieszamy.

Następnie zmniejszamy moc palnika i przy użyciu łyżki robimy wir.

Do wiru wlewamy jajko i gotujemy je 2 minuty.

Łyżką cedzakową wyciągamy jajko i przekładamy na ręcznik papierowy.

Czynność powtarzamy z drugim jajkiem.

Scones kroimy na dwie części.

Jedną część smarujemy serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem.

Na serek układamy warstwowo liście szpinaku, smażone pieczarki i jajko w koszulce.

Podajemy od razu.

 

scones z serkiem

 

 

4. Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi:

– 1/2 selera,

– 1/2 białej części pora,

– 1 szalotka,

– 80 ml białego wytrawnego wina,

– 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem,

– 20 g masła

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 2 łyżki orzechy włoskie prażone,

– 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,

– woda lub bulion,

– sól, pieprz.

 

Seler obieramy  i kroimy w drobną kostkę wielkości ok. 0,5 x 0,5 cm.

Por i szalotkę drobno siekamy.

Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni.

Pokrojonego pora i szalotkę dusimy na maśle klarowanym ok. 2-3 minut. Dodajemy seler i dusimy kolejne 3 minuty.

Wlewamy białe wino i poczekamy aż wyparuje.

Następnie dolewamy stopniowo wodę lub bulion i gotujemy, aż seler będzie al dente.

Na koniec dodajemy masło i serek Almette i mieszamy aż się rozpuszczą.

  Gotowe risotto posypujemy orzechami włoskimi prażonymi oraz posiekanym szczypiorkiem.

 

risotto z selera

5 komentarzy

  • Bookendorfina Izabela Pycio

    Serek, którego odmiany zawsze znajdą miejsce na półce naszej lodówki, pomysłów na jego nie tylko kanapkowe wykorzystanie jest bardzo wiele, Twoje propozycje również bardzo chętnie wykorzystamy. 🙂
    Bookendorfina

  • Marlena

    Wszystko wygląda apetycznie. Uwielbiam serki nawet bardziej niż wędlinę. 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *