babeczki z truskawkami i białą czekoladą
wypieki

Babeczki z truskawkami i białą czekoladą

Kolejna propozycja na proste i pyszne babeczki.

Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a smak zachwyci nie tylko dzieci.

Zamiast truskawek można użyć innych, słodkich owoców sezonowych tj. maliny czy czereśnie.

 

babeczki z truskawkami i białą czekoladą

 

Babeczki z truskawkami i białą czekoladą:

( przepis na 12 babeczek)

– 2 szklanki mąki

– 1/2 szklanki drobnego cukru

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 jajka

– niepełna szklanka mleka ( dałam mleko bez laktozy)

– 1/2 szklanki oleju

– 150g truskawek – umytych i odszypułkowanych

– 1/2 tabliczki białej czekolady ( 50g)

 

Umyte truskawki dzielimy na ćwiartki, zaś białą czekoladę siekamy na drobne kawałki.

Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.

Dodajemy cukier i dobrze mieszamy suche składniki.

Do drugiej miski wbijamy jajka, wlewamy olej i mleko – mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Następnie przelewamy masę do miski z suchymi składnikami.

Mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką TYLKO do połączenia się składników.

Do masy dodajemy pokrojone truskawki i posiekaną czekoladę – chwilę mieszamy i napełniamy każdy otwór w formie na babeczki.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 st około 25 minut.

 

Smacznego 🙂

 

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.