napoje i koktajle,  przetwory

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu od wielu lat gości w moim domu.

Dlaczego??

Jest świetną alternatywą dla lemoniady w upalne dni.

Wystarczy wlać odrobinę syropu i rozcieńczyć go z zimną wodą ( najlepiej gazową) i otrzymamy niezwykle aromatyczny, słodki napój.

Oprócz napoju, można go użyć do nasączania ciast, jako dodatek do herbaty, czy zrobić domowe lody.

Zróbcie koniecznie, póki bez jeszcze kwitnie 🙂

 

Ważna wskazówka: kwiaty najlepiej zbierać w słoneczny dzień. Nie należy wytrzepywać z kwiatów owadów/paproszków , ponieważ przez potrząsanie pozbędziemy się cennego pyłku. Bezpieczniej jest rozłożyć baldachimy na ręczniku papierowym na ok. 20 min – wszelkie żyjątka powinny w tym czasie sobie pójść ;).

 

syrop z kwiatów czarnego bzu

 

Syrop z kwiatów czarnego bzu:

– 30 baldachimów kwiatów czarnego bzu

– 1 litr wody

– 3 szklanki cukru

– 2 cytryny

 

W wysokim garnku zagotowujemy wodę z cukrem. Gotujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru.

W międzyczasie cytryny myjemy, sparzamy i kroimy w plasterki.

Kwiaty rozkładamy na ręczniku papierowym i odcinamy zielone łodygi.

Po zagotowaniu wody, do garnka wrzucamy pokrojone cytryny i kwiaty. Nie gotujemy już.

Garnek odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przenosimy go w chłodne miejsce – najlepiej do lodówki – na min. 24 godziny.

Po tym czasie, przecedzamy przez gazę lub pieluchę tetrową nasz syrop – dobrze wyciskając sok z kwiatów i cytryn.

Przecedzony syrop przelewamy do czystych, wyparzonych słoików/butelek.

Można pasteryzować.

 

* nie pasteryzowany syrop powinien być przechowywany w lodówce

 

Smacznego 🙂

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *