Chłodnik z botwinki


Chłodniki są świetną alternatywą w upalne dni.

I choć za botwinką nie przepadam jakoś specjalnie, tak chłodnik z botwinki to obowiązkowa pozycja w moim menu w letnie, bardzo gorące dni.

Polecam spróbować taki chłodnik 🙂

 

chłodnik z botwinki

 

Chłodnik z botwinki:

– 1 litr bulionu warzywnego, warzywno- drobiowego, ewentualnie rosołu 

– 1 spory pęczek botwinki 

– duży kubek kefiru lub jogurtu greckiego (400 ml)

– sok z 1/3 cytryny

– 1 łyżeczka octu winnego (ewentualnie pół łyżeczki tradycyjnego octu )

– sól, pieprz 

Dodatkowo:

– jajka

– ogórek gruntowy, rzodkiewki, szczypiorek, koperek 
Botwinkę myjemy. Liście drobno siekamy, zaś buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę. 

Do gotującego bulionu dodajemy pokrojone buraczki – bez liści – gotujemy na średnim ogniu około 5 minut. 

Następnie dodajemy posiekane liście i gotujemy jeszcze  2 min. 

Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny i ocet. Zestawiamy z ognia do przestudzenia. 

Gdy wywar całkowicie ostygnie dodajemy kefir lub jogurt grecki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Odstawiamy do lodówki na min. 30 min. 

W międzyczasie gotujemy na twardo jajka i kroimy w drobną kostkę warzywa ( u mnie był to ogórek i rzodkiewka). 

Do głębokich talerzy/miseczek wlewamy chłodnik, dodajemy pokrojone warzywa i na wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki jajka.

Smacznego 🙂

3 Komentarzy

mama z wadą serca
2017-06-26

Kolejny raz już trafiam na przepis na chłodnik. Jak widze każdy robi go trochę w swoim stylu. Idealna zupa na nadchodzace upały.

Gosia B
2017-06-26

Wyglada obłednie. Robie ale gdy jestem sama domownicy nie lubią

Bookendorfina Izabela Pycio
2017-06-24

Ukochany, ulubiony, najsmaczniejszy, po prostu zachwycamy się nim, obowiązkowo do przygotowania. :)
Bookendorfina

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe