Zupa szparagowa


Powoli czas szparagowy dobiega końca i tym samym chciałam Was zaprosić dzisiaj na zupę szparagową, ale nie zupę krem.

Prosta i smaczna zupa, którą można zabielać śmietaną – ja ze względu na mojego Alergika tego nie robię.

 

 

zupa szparagowa

Zupa szparagowa:

– 1 litr bulionu drobiowego

– 4 większe ziemniaki

– 1 pietruszka

– 1 marchewka

– mały kawałek selera

– 1/2 pęczka szparagów

– 1 duży ząbek czosnku

– koperek

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– 1 mały filet z kurczaka

 

Do zimnego bulionu wrzucamy umyty i oczyszczony z błonek filet z kurczaka – zagotowujemy.

W międzyczasie obieramy warzywa.

Marchewkę i pietruszkę kroimy w półksiężyce, zaś ziemniaki w większą kostkę.

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce – można je obrać, ale nie jest to konieczne. Następnie kroimy szparagi w drobne talarki, zostawiając całe główki.

Gdy bulion zacznie się gotować wrzucamy pokrojone warzywa z wyjątkiem szparagów i gotujemy na średnim ogniu około 20 min.

W połowie czasu gotowania warzyw wrzucamy czosnek.

Pod koniec gotowania wrzucamy szparagi – gotujemy jeszcze 2 minuty.

Doprawiamy solą, pieprzem.

Dorzucamy posiekany koperek. Całość mieszamy.

 

Zupę można zabielić śmietaną 18%.

 

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Zupa krem z białych warzyw
August 23, 2018
Omlet z zielonymi szparagami
June 30, 2018
Kremowa zupa chrzanowa
March 26, 2018
Zupa brokułowa
May 22, 2017
placki ziemniaczane
March 17, 2017
Kluski śląskie 
March 01, 2017
Zupa pieczarkowa
January 04, 2017
Ziemniaki pieczone z tymiankiem
December 17, 2016
Grillowane szparagi z boczkiem i cheddarem
December 11, 2016

2 Komentarzy

primipiatti_u
2017-07-01

Wypróbuj koniecznie - tez długo nie mogłam się do niej przekonać, aż w ubiegłym roku nagle spalił mi się blender i powstała normalna zupa - nie krem - i posmakowała nam bardzo ☺️

Ania (ksiazkowepodrozeanny.blogspot.com)
2017-07-01

Zupa szparagowa zawsze kojarzyła mi się z zupą krem, dlatego nigdy jej nie przyrządzalam, bo za zblendowanymi zupami nie przepadam.
A tu proszę, przepis, który bez problemu mogę wypróbować w domowym zaciszu :) Rewelacyjna :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe