Zupa szparagowa
Powoli czas szparagowy dobiega końca i tym samym chciałam Was zaprosić dzisiaj na zupę szparagową, ale nie zupę krem.
Prosta i smaczna zupa, którą można zabielać śmietaną – ja ze względu na mojego Alergika tego nie robię.
Zupa szparagowa:
– 1 litr bulionu drobiowego
– 4 większe ziemniaki
– 1 pietruszka
– 1 marchewka
– mały kawałek selera
– 1/2 pęczka szparagów
– 1 duży ząbek czosnku
– koperek
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– 1 mały filet z kurczaka
Do zimnego bulionu wrzucamy umyty i oczyszczony z błonek filet z kurczaka – zagotowujemy.
W międzyczasie obieramy warzywa.
Marchewkę i pietruszkę kroimy w półksiężyce, zaś ziemniaki w większą kostkę.
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce – można je obrać, ale nie jest to konieczne. Następnie kroimy szparagi w drobne talarki, zostawiając całe główki.
Gdy bulion zacznie się gotować wrzucamy pokrojone warzywa z wyjątkiem szparagów i gotujemy na średnim ogniu około 20 min.
W połowie czasu gotowania warzyw wrzucamy czosnek.
Pod koniec gotowania wrzucamy szparagi – gotujemy jeszcze 2 minuty.
Doprawiamy solą, pieprzem.
Dorzucamy posiekany koperek. Całość mieszamy.
Zupę można zabielić śmietaną 18%.
Smacznego 🙂
2 komentarze
primipiatti_u
Wypróbuj koniecznie – tez długo nie mogłam się do niej przekonać, aż w ubiegłym roku nagle spalił mi się blender i powstała normalna zupa – nie krem – i posmakowała nam bardzo ☺️
Ania (ksiazkowepodrozeanny.blogspot.com)
Zupa szparagowa zawsze kojarzyła mi się z zupą krem, dlatego nigdy jej nie przyrządzalam, bo za zblendowanymi zupami nie przepadam.
A tu proszę, przepis, który bez problemu mogę wypróbować w domowym zaciszu 🙂 Rewelacyjna 🙂