zupa szparagowa
zupy

Zupa szparagowa

Powoli czas szparagowy dobiega końca i tym samym chciałam Was zaprosić dzisiaj na zupę szparagową, ale nie zupę krem.

Prosta i smaczna zupa, którą można zabielać śmietaną – ja ze względu na mojego Alergika tego nie robię.

 

 

zupa szparagowa

Zupa szparagowa:

– 1 litr bulionu drobiowego

– 4 większe ziemniaki

– 1 pietruszka

– 1 marchewka

– mały kawałek selera

– 1/2 pęczka szparagów

– 1 duży ząbek czosnku

– koperek

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– 1 mały filet z kurczaka

 

Do zimnego bulionu wrzucamy umyty i oczyszczony z błonek filet z kurczaka – zagotowujemy.

W międzyczasie obieramy warzywa.

Marchewkę i pietruszkę kroimy w półksiężyce, zaś ziemniaki w większą kostkę.

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce – można je obrać, ale nie jest to konieczne. Następnie kroimy szparagi w drobne talarki, zostawiając całe główki.

Gdy bulion zacznie się gotować wrzucamy pokrojone warzywa z wyjątkiem szparagów i gotujemy na średnim ogniu około 20 min.

W połowie czasu gotowania warzyw wrzucamy czosnek.

Pod koniec gotowania wrzucamy szparagi – gotujemy jeszcze 2 minuty.

Doprawiamy solą, pieprzem.

Dorzucamy posiekany koperek. Całość mieszamy.

 

Zupę można zabielić śmietaną 18%.

 

Smacznego 🙂

2 komentarze

  • primipiatti_u

    Wypróbuj koniecznie – tez długo nie mogłam się do niej przekonać, aż w ubiegłym roku nagle spalił mi się blender i powstała normalna zupa – nie krem – i posmakowała nam bardzo ☺️

  • Ania (ksiazkowepodrozeanny.blogspot.com)

    Zupa szparagowa zawsze kojarzyła mi się z zupą krem, dlatego nigdy jej nie przyrządzalam, bo za zblendowanymi zupami nie przepadam.
    A tu proszę, przepis, który bez problemu mogę wypróbować w domowym zaciszu 🙂 Rewelacyjna 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.