Ciasto z agrestem
Agrest nigdy nie był moim faworytem. Jak byłam mała wręcz go niecierpiałam.
Na szczęście dorosłam do niego, do jego kwaskowatego smaku i teraz nie wyobrażam sobie lata bez ciasta z agrestem.
To jest pyszne, słodycz ciasta świetnie równoważy się z kwaśnym agrestem.
Spróbujcie koniecznie.
Ciasto z agrestem:
Ciasto:
– 2 niepełne szklanki mąki
– 2/3 kostki masła ( ok. 120 g)
– 2 żółtka z dużych jajek
– 1 łyżka śmietany 18% ( ewentualnie jogurtu naturalnego)
– 4 łyżki drobnego cukru
– 1 czubata łyżka cukru waniliowego ( najlepiej użyjcie domowego )
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
– 2 białka
– 3 łyżki cukru drobnego
– 1 opakowanie budyniu waniliowego
– ok. 200 g agrestu ( dałam pół na pół zielony z czerwonym )
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy – można składniki zmiksować przy użyciu malaksera.
Z powstałego ciasta odkrawamy 1/4 część, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowywania ciasta.
Blachę o wymiarach 23 cm x 29cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
Na przygotowaną blachę wykładamy ciasto – ciężko się je rozwałkowuje, lepiej delikatnie rozłożyć je palcami.
Następnie ubijamy pianę z białek razem z cukrem.
Gdy piana będzie biała, gęsta i sztywna wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy silikonową szpatułką lub drewnianą łyżką – nie miksujemy.
Pianę wykładamy na ciasto, a na pianę układamy owoce.
Na koniec pozostałą część ciasta wykładamy z zamrażarki i ścieramy ją na tarce bezpośrednio do blachy.
Blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni.
Pieczemy ok. 45-50 minut.
Po upieczeniu i przestudzeniu można ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
3 komentarze
primipiatti_u
Jakie to przewrotne, za dzieciaka coś się lubi, a w dorosłym życiu już niekoniecznie ? mam tak z wieloma produktami
Agnieszka z Instrukcję Poproszę
Mój mąż uwielbia takie ciasta 🙂
Olga
Wygląda bardzo smacznie. A co do agrestu to u mnie zupełnie odwrotnie. Jako dziecko go uwielbiałam a teraz już niekoniecenie. Pozostała mi jedak miłość do czarnych porzeczek.