Nalewka malinowa


Nalewka malinowa jest idealnym, rozgrzewającym trunkiem na zimowe wieczory.

Słodka, o delikatnym malinowym smaku – częściej wybierana przez kobiety.

Sam proces przygotowania jest bardzo prosty, ale najważniejsza jest kolejność dodawania odpowiedniego alkoholu – zbyt szybkie dodanie spirytusu spowoduje, że maliny nie uwolnią więcej smaku.

 nalewka malinowa

Nalewka malinowa:

– 1kg malin

– 1 litr wódki 40 %

– 1 kg cukru

– 250 ml spirytusu 95%

 

Do dużego słoja wsypujemy maliny i zalewamy je wódką.

Odstawiamy na 14 dni.

Następnie zlewamy powstałą “wytrawną ” nalewkę do innego słoja, a maliny zasypujemy cukrem i ponownie odstawiamy na minimum tydzień.

Pamiętajmy o potrząsaniu słoja co jakiś czas, tak by cukier oblepił maliny i się rozpuścił.

Po tym czasie zlewamy sok z malin do słoja z “wytrawną” nalewką.

Na koniec dodajemy spirytus – całość mieszamy.

Można delektować się od razu przygotowaną nalewką, ale najlepiej smakuje po tygodniu, gdy smaki “przegryzą się”.

 

*Jeśli nalewka nie jest klarowna można ją przefiltrować – ja do tego używam jednorazowych, papierowych filtrów do kawy.

** Nie wyrzucajcie malin – przełóżcie je do mniejszego słoika i odstawcie w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki – świetnie nadadzą się do ciast czy deserów.

 

 

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Sok z malin na zimę
September 07, 2017
Tarta oreo z owocami
December 22, 2016
Crumble malinowo-jabłkowe
December 14, 2016

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe