Nalewka malinowa
Nalewka malinowa jest idealnym, rozgrzewającym trunkiem na zimowe wieczory.
Słodka, o delikatnym malinowym smaku – częściej wybierana przez kobiety.
Sam proces przygotowania jest bardzo prosty, ale najważniejsza jest kolejność dodawania odpowiedniego alkoholu – zbyt szybkie dodanie spirytusu spowoduje, że maliny nie uwolnią więcej smaku.
Nalewka malinowa:
– 1kg malin
– 1 litr wódki 40 %
– 1 kg cukru
– 250 ml spirytusu 95%
Do dużego słoja wsypujemy maliny i zalewamy je wódką.
Odstawiamy na 14 dni.
Następnie zlewamy powstałą „wytrawną ” nalewkę do innego słoja, a maliny zasypujemy cukrem i ponownie odstawiamy na minimum tydzień.
Pamiętajmy o potrząsaniu słoja co jakiś czas, tak by cukier oblepił maliny i się rozpuścił.
Po tym czasie zlewamy sok z malin do słoja z „wytrawną” nalewką.
Na koniec dodajemy spirytus – całość mieszamy.
Można delektować się od razu przygotowaną nalewką, ale najlepiej smakuje po tygodniu, gdy smaki „przegryzą się”.
*Jeśli nalewka nie jest klarowna można ją przefiltrować – ja do tego używam jednorazowych, papierowych filtrów do kawy.
** Nie wyrzucajcie malin – przełóżcie je do mniejszego słoika i odstawcie w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki – świetnie nadadzą się do ciast czy deserów.