Wariacje na temat ogórków, czyli sałatka szwedzka
Prosta sałatka z ogórków tzw. szwedzka.
Jedna z lepszych sałatek na zimę.
Pasuje do każdego obiadu.
Jeśli chodzi o przetwory, to właśnie ta sałatka co roku jest pozycją obowiązkową do zrobienia 🙂
Spróbujcie koniecznie.
Sałatka szwedzka :
– 3 kg ogórków
– 1 i 1/2 kg cebuli
– 1/2 kg marchwi
– 1//2 kg papryki czerwonej
– 1/2 główki czosnku
– 2 czubate łyżki soli
– 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu (można pominąć )
– kilka goździków (opcjonalnie)
Zalewa:
– 1 szklanka octu
– 1 szklanka oleju
– 1 szklanka cukru
Ogórki myjemy – nie obieramy, a następnie kroimy w talarki.
Cebulę kroimy w piórka.
W dużej misce mieszamy ogórki z cebulą i solą – całość mieszamy i odstawiamy na minimum 1 godzinę.
W międzyczasie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach marchew.
Paprykę kroimy w słupki.
Do garnka wlewamy składniki zalewy – podgrzewamy do czasu, aż cukier rozpuści się. Odstawiamy do przestygnięcia.
Czosnek obieramy, później, gdy wymieszamy ogórki z resztą warzyw dodamy go przeciśniętego przez praskę.
Z ogórków zlewamy powstały sok.
Następnie do ogórków dodajemy pozostałe warzywa, mielony pieprz i przeciskamy przez praskę czosnek.
Całość mieszamy i wlewamy zimną zalewę.
Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce.
Na koniec sałatkę wkładamy do czystych i wyparzonych słoików.
Do każdego słoika na wierzch sałatki układamy po 2 goździki ( dodanie goździków zapobiega powstawaniu pleśni ).
Pasteryzujemy na sucho lub mokro.
* przy pasteryzacji na sucho warzywa zachowują swoją kruchość, zaś przy pasteryzacji na mokro warzywa stają się miękkie.
Smacznego 🙂
2 komentarze
primipiatti_u
Bez wody
Jaga
I ani kropli wody do zalewy¿