przetwory

Wariacje na temat ogórków, czyli sałatka szwedzka

Prosta sałatka z ogórków tzw. szwedzka.

Jedna z lepszych sałatek na zimę.

Pasuje do każdego obiadu.

Jeśli chodzi o przetwory, to właśnie ta sałatka co roku jest pozycją obowiązkową do zrobienia 🙂

Spróbujcie koniecznie.

 

sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka :

– 3 kg ogórków

– 1 i 1/2 kg cebuli

– 1/2 kg marchwi

– 1//2 kg papryki czerwonej

– 1/2 główki czosnku

– 2 czubate łyżki soli

– 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu (można pominąć )

– kilka goździków (opcjonalnie)

 

Zalewa:

– 1 szklanka octu

– 1 szklanka oleju

– 1 szklanka cukru

 

Ogórki myjemy – nie obieramy, a następnie kroimy w talarki.

Cebulę kroimy w piórka.

W dużej misce mieszamy ogórki z cebulą  i solą – całość mieszamy i odstawiamy na minimum 1 godzinę.

W międzyczasie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach marchew.

Paprykę kroimy w słupki.

Do garnka wlewamy składniki zalewy – podgrzewamy do czasu, aż cukier rozpuści się. Odstawiamy do przestygnięcia.

Czosnek obieramy, później, gdy wymieszamy ogórki z resztą warzyw dodamy go przeciśniętego przez praskę.

Z ogórków zlewamy powstały sok.

Następnie do ogórków dodajemy pozostałe warzywa, mielony pieprz i przeciskamy przez praskę czosnek.

Całość mieszamy i wlewamy zimną zalewę.

Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce.

Na koniec sałatkę wkładamy do czystych i wyparzonych słoików.

Do każdego słoika na wierzch sałatki układamy po 2 goździki ( dodanie goździków zapobiega powstawaniu pleśni ).

Pasteryzujemy na sucho lub mokro.

 

* przy pasteryzacji na sucho warzywa zachowują swoją kruchość, zaś przy pasteryzacji na mokro warzywa stają się miękkie.

 

Smacznego 🙂

 

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *