sok z czerwonej porzeczki
przetwory

Sok z czerwonej porzeczki

Co roku staram się przygotować kilkanaście słoiczków z sokiem z czerwonych porzeczek, dlaczego??

Nie tylko ze względu na smak, który “przywołuje” lato, ale przede wszystkim, taki sok jest bombą witaminową.

Pamiętam mój pierwszy sok z czerwonej porzeczki – chciałam zrobić taki 100% sok, bez rozcieńczania go wodą itd i wiecie co wyszło???

Galaretka 🙂

Czerwona porzeczka ma mnóstwo pektyny w sobie – naturalnej roślinnej żelatyny – warto o tym pamiętać robiąc przetwory – bardzo łatwo wychodzi dżem 😉

 

sok z czerwonej porzeczki

Sok z czerwonej porzeczki :

– 1 kg czerwonej porzeczki

– 1 szklanka cukru

– 2 szklanki wody

 

Czerwoną porzeczkę myjemy i oddzielamy owoce od gałązek.

Następnie do garnka wsypujemy czerwoną porzeczkę i całość zasypujemy cukrem.

Odstawiamy na minimum 2 godziny ( można odstawić na całą noc w chłodne miejsce ).

Po tym czasie wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.

Gotujemy na średnim ogniu ok. 15 min i przelewamy sok przez sito do czystych i wyparzonych słoików.

Szczelnie zakręcamy.

Można pasteryzować.

 

Smacznego 🙂

2 komentarze

  • Alina

    Skorzystałam z przepisu, sok jest przepyszny i zawiera nie taką dużą dawkę cukru jak to nie raz w przepisach się spotyka. Ja od siebie dodałam jeszcze trochę soku z cytryny. Nie pasteryzowałam słoiczków. Mam nadzieję, że przetrzyma się bez problemu. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.