
Sok z czerwonej porzeczki
Co roku staram się przygotować kilkanaście słoiczków z sokiem z czerwonych porzeczek, dlaczego??
Nie tylko ze względu na smak, który „przywołuje” lato, ale przede wszystkim, taki sok jest bombą witaminową.
Pamiętam mój pierwszy sok z czerwonej porzeczki – chciałam zrobić taki 100% sok, bez rozcieńczania go wodą itd i wiecie co wyszło???
Galaretka 🙂
Czerwona porzeczka ma mnóstwo pektyny w sobie – naturalnej roślinnej żelatyny – warto o tym pamiętać robiąc przetwory – bardzo łatwo wychodzi dżem 😉
Sok z czerwonej porzeczki :
– 1 kg czerwonej porzeczki
– 1 szklanka cukru
– 2 szklanki wody
Czerwoną porzeczkę myjemy i oddzielamy owoce od gałązek.
Następnie do garnka wsypujemy czerwoną porzeczkę i całość zasypujemy cukrem.
Odstawiamy na minimum 2 godziny ( można odstawić na całą noc w chłodne miejsce ).
Po tym czasie wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy na średnim ogniu ok. 15 min i przelewamy sok przez sito do czystych i wyparzonych słoików.
Szczelnie zakręcamy.
Można pasteryzować.
Smacznego 🙂


2 komentarze
Misia
Ile wody należy dodać do gotowania?
Alina
Skorzystałam z przepisu, sok jest przepyszny i zawiera nie taką dużą dawkę cukru jak to nie raz w przepisach się spotyka. Ja od siebie dodałam jeszcze trochę soku z cytryny. Nie pasteryzowałam słoiczków. Mam nadzieję, że przetrzyma się bez problemu. Pozdrawiam 🙂