Sok z czerwonej porzeczki


Co roku staram się przygotować kilkanaście słoiczków z sokiem z czerwonych porzeczek, dlaczego??

Nie tylko ze względu na smak, który “przywołuje” lato, ale przede wszystkim, taki sok jest bombą witaminową.

Pamiętam mój pierwszy sok z czerwonej porzeczki – chciałam zrobić taki 100% sok, bez rozcieńczania go wodą itd i wiecie co wyszło???

Galaretka 🙂

Czerwona porzeczka ma mnóstwo pektyny w sobie – naturalnej roślinnej żelatyny – warto o tym pamiętać robiąc przetwory – bardzo łatwo wychodzi dżem 😉

 

sok z czerwonej porzeczki

Sok z czerwonej porzeczki :

– 1 kg czerwonej porzeczki

– 1 szklanka cukru

– 2 szklanki wody

 

Czerwoną porzeczkę myjemy i oddzielamy owoce od gałązek.

Następnie do garnka wsypujemy czerwoną porzeczkę i całość zasypujemy cukrem.

Odstawiamy na minimum 2 godziny ( można odstawić na całą noc w chłodne miejsce ).

Po tym czasie wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.

Gotujemy na średnim ogniu ok. 15 min i przelewamy sok przez sito do czystych i wyparzonych słoików.

Szczelnie zakręcamy.

Można pasteryzować.

 

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Ogórki z curry -do słoików na zimę
August 04, 2017
Wariacje na temat ogórków, czyli sałatka szwedzka
July 31, 2017
Syrop miętowy do rozcieńczania 
July 04, 2017
Syrop z kwiatów czarnego bzu
June 19, 2017
Sok truskawkowy
December 14, 2016
Sok rabarbarowo – truskawkowy
December 14, 2016
Puree z dyni
December 11, 2016
Domowy Przecier Pomidorowy
December 11, 2016
Marynowane pomidorki koktajlowe
December 11, 2016

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe