Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką
To ciasto ze śliwkami i kruszonką często gości u nas na stole.
Czasami zmieniam tylko owoce – zamiast śliwek daję jeżyny, wiśnie czy jabłka w cynamonie.
Ciasto jest proste w przygotowaniu i przede wszystkim nie jest czasochłonne.
Można zrobić bezmleczną wersję tego ciasta – zamieniając masło np. na margarynę bezmleczną.
Ciasto ze śliwkami i kruszonką:
– 1 kostka masła (200g)
– 4 jajka (o temperaturze pokojowej )
– 1 szklanka cukru pudru
– 1 i 1/2 szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
– 50 g masła
– 1/2 szklanki mąki
– 2 łyżki cukru
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
– śliwki
– cukier puder
Masło wyciągamy z lodówki 30 minut przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta.
W tym czasie myjemy i kroimy śliwki na połówki lub ćwiartki.
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką, jasną i puszystą masę – ok. 5 minut.
Następnie do masy dodajemy po jednym jajku – cały czas miksując.
Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy małymi partiami mąkę i proszek do pieczenia ( ja dawałam w trzech turach mąkę i cały czas miksowałam).
Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy o wymiarach 29cm x 24 cm.
Na ciasto układamy wypestkowane i pokrojone śliwki.
Przygotowujemy kruszonkę:
Masło rozcieramy palcami razem z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia do momentu uzyskania konsystencji plasteliny lub mokrego piasku.
Ciasto posypujemy przygotowaną kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 50-60 minut ( po 50 minutach najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto już się upiekło).
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂