wypieki

Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką

To ciasto ze śliwkami i kruszonką często gości  u nas na stole.

Czasami zmieniam tylko owoce – zamiast śliwek daję jeżyny, wiśnie czy jabłka w cynamonie.

Ciasto jest proste w przygotowaniu i przede wszystkim nie jest czasochłonne.

Można zrobić bezmleczną wersję tego ciasta – zamieniając masło np. na margarynę bezmleczną.

 

 

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką:

– 1 kostka masła (200g)

– 4 jajka (o temperaturze pokojowej )

– 1 szklanka cukru pudru

– 1 i 1/2 szklanki mąki

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:

– 50 g masła

– 1/2 szklanki mąki

– 2 łyżki cukru

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

– śliwki

– cukier puder

 

Masło wyciągamy z lodówki 30 minut przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta.

W tym czasie myjemy i kroimy śliwki na połówki lub ćwiartki.

Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką, jasną i puszystą masę – ok. 5 minut.

Następnie do masy dodajemy po jednym jajku – cały czas miksując.

Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy małymi partiami mąkę i proszek do pieczenia ( ja dawałam w trzech turach mąkę i cały czas miksowałam).

Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy o wymiarach 29cm x 24 cm.

Na ciasto układamy wypestkowane i pokrojone śliwki.

Przygotowujemy kruszonkę:

Masło rozcieramy palcami razem z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia do momentu uzyskania konsystencji plasteliny lub mokrego piasku.

Ciasto posypujemy przygotowaną kruszonką.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 50-60 minut ( po 50 minutach najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto już się upiekło).

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *