Jogurtowa babka z wiśniami
Lato to taki czas, gdy piekę dużo, ale są to przeważnie ciasta z owocami – bardzo rzadko z masami, bo te ciężko jest zabrać ze sobą na piknik lub przejażdżkę rowerową.
Wiśnie są mi wyjątkowo bliskie – uwielbiam je. W sokach, dżemach, świeże – każde.
Dlatego nie mogłam się oprzeć i musiałam coś z nimi upiec.
Tym razem padło na jogurtową babkę z wiśniami – świeżymi, ale śmiało można dodać takie z kompotu, czy mrożone.
Jogurtowa babka z wiśniami:
– 1 i 1/2 szklanki mąki
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/2 szklanki cukru ( można użyć cukru trzcinowego)
– szczypta soli
– 2 łyżki cukru waniliowego ( można dodać również 1 łyżeczkę pasty waniliowej )
– 1/2 kostki masła ( 100g )
– 1 jajko
– 1 niepełny kubeczek jogurtu naturalnego – gęstego ( ok. 125 g)
– wydrylowane wiśnie – niepełna szklanka
– opcjonalnie 2 łyżki cukru trzcinowego
Masło, jajko i jogurt powinny mieć temperaturę zbliżoną do pokojowej – polecam wyciągnąć z lodówki na min. 30 minut przed pieczeniem, aby uniknąć zakalca.
Do wysokiej miski dajemy masło i cukier – ucieramy mikserem na jasną, gładką masę.
Następnie do masy dodajemy jajko, jogurt i cukier waniliowy – cały czas miksujemy.
Do miski przesiewamy mąkę, sodę i sól – miksujemy na mniejszych obrotach około 2 minut.
Wysoką formę do babki natłuszczamy i oprószamy mąką.
Do tak przygotowanej blachy wlewamy masę jogurtową.
Na wierzch masy układamy wiśnie i na koniec posypujemy 2 łyżkami cukru trzcinowego.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni, około 35-40 minut ( ciasto powinno się delikatnie zrumienić – można też sprawdzić patyczkiem, czy wbity w ciasto po wyciągnięciu jest suchy).
Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia w formie do pieczenia.
Po wyjęciu ciasta z formy można posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
2 komentarze
primipiatti_u
☺️☺️☺️
Monika
Wygląda apetycznie ! Mniam 😀 Już chce się robić!