wypieki

Jogurtowa babka z wiśniami

Lato to taki czas, gdy piekę dużo, ale są to przeważnie ciasta z owocami – bardzo rzadko z masami, bo te ciężko jest zabrać ze sobą na piknik lub przejażdżkę rowerową.

Wiśnie są mi wyjątkowo bliskie – uwielbiam je. W sokach, dżemach, świeże – każde.

Dlatego nie mogłam się oprzeć i musiałam coś z nimi upiec.

Tym razem padło na jogurtową babkę z wiśniami – świeżymi, ale śmiało można dodać takie z kompotu, czy mrożone.

 

 

babka jogurtowa z wiśniami

Jogurtowa babka z wiśniami:

– 1 i 1/2 szklanki mąki

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 1/2 szklanki cukru ( można użyć cukru trzcinowego)

– szczypta soli

– 2 łyżki cukru waniliowego ( można dodać również 1 łyżeczkę pasty waniliowej )

– 1/2 kostki masła ( 100g )

– 1 jajko

– 1 niepełny kubeczek jogurtu naturalnego – gęstego ( ok. 125 g)

– wydrylowane wiśnie – niepełna szklanka

– opcjonalnie 2 łyżki cukru trzcinowego

 

Masło, jajko i jogurt powinny mieć temperaturę zbliżoną do pokojowej – polecam wyciągnąć z lodówki na min. 30 minut przed pieczeniem, aby uniknąć zakalca.

Do wysokiej miski dajemy masło i cukier – ucieramy mikserem na jasną, gładką masę.

Następnie do masy dodajemy jajko, jogurt i cukier waniliowy – cały czas miksujemy.

Do miski przesiewamy mąkę, sodę i sól – miksujemy na mniejszych obrotach około 2 minut.

Wysoką formę do babki natłuszczamy i oprószamy mąką.

Do tak przygotowanej blachy wlewamy masę jogurtową.

Na wierzch masy układamy wiśnie i na koniec posypujemy 2 łyżkami cukru trzcinowego.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni, około 35-40 minut ( ciasto powinno się delikatnie zrumienić – można też sprawdzić patyczkiem, czy wbity w ciasto po wyciągnięciu jest suchy).

Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia w formie do pieczenia.

Po wyjęciu ciasta z formy można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego 🙂

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *