Kompot ze śliwek
Uwielbiamy taki kompot ze śliwek.
Pamiętam jak mama zawsze w piwnicy gromadziła dziesiątki słoików, a zimą co chwilę wyciągaliśmy po jednym i można było cieszyć się smakiem lata.
I ja również chętnie przywołuję lato w zimie, właśnie przez takie przetwory.
Kompot jest bardzo prosty do przygotowania.
Jeśli lubicie korzenne nuty, to polecam do każdego słoika wrzucić po 2 goździki lub po 2 centymetrowym kawałku cynamonu.
Skusicie się???
Kompot ze śliwek:
– 2 kg śliwek
– cukier – po 3 łyżki na każdy litrowy słoik
– woda
Śliwki dokładnie myjemy.
Przecinamy na połówki i pozbywamy się pestki.
Tak przygotowane owoce wkładamy do czystych i wyparzonych słoików.
Do każdego słoja wsypujemy po 3 łyżki cukru, a następnie wlewamy wrzącą wodę – tak by zakryła wszystkie śliwki.
Dobrze zakręcamy słoiki i pasteryzujemy *.
Smacznego 🙂
* ja preferuję pasteryzację na sucho tj. w nagrzanym piekarniku do 110 stopni układam słoiki obok siebie, ale uwaga nie mogą się dotykać ! i pozostawiam na 40-50 min. Po upływie czasu pozostawiam słoiki w piekarniku do wystudzenia – i gotowe.