Placki z cukinii
Pamiętacie przepis na placki ziemniaczane??
Te placki z cukinii są tak samo dobre i tak samo łatwo się je przyrządza jak te ziemniaczane.
Świetnie smakują jako dodatek do sosów/ gulaszy czy po prostu podane z jogurtem naturalnym.
Do placków przed smażeniem można dodać posiekane zioła, takie jak: natka pietruszki, szczypiorek .
Placki z cukinii:
– 500 g cukinii obranej i pozbawionej nasion ( jeśli cukinia jest młoda to nie wymaga obierania )
– 1 jajko
– 1/2 średniej wielkości cebuli
– 3 łyżki mąki pszennej
– sól, pieprz
– olej do smażenia
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy solą – około 1/3 łyżeczki i odstawiamy na kilka minut, żeby cukinia puściła soki.
Po tym czasie odlewamy nadmiar wody i lekko odciskamy cukinię.
Do miski ze startą cukinią wbijamy jajko i dodajemy mąkę.
Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach bezpośrednio do miski.
Masę solimy i pieprzymy. Całość mieszamy.
Jeśli masa będzie bardzo rzadka dodajemy jeszcze jedną łyżkę mąki.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, a następnie nakładamy masę z cukinii – po 1 czubatej łyżce na jeden placek.
Smażymy na rumiano z obu stron.
Gotowe, usmażone placki przekładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
primipiatti_u
To prawda, dlatego tak ważne jest odlanie wody ze startej cukinii, bo ta tylko potęguje wchłanianie oleju i wtedy placki nie dość, że są bardzo tłuste, to jeszcze są wiotkie niczym kapcie ?
Czarek
Placki z cukinii są przepyszne. Tylko tyle, że trzeba uważać, żeby za bardzo nie nasiąkły olejem
green goodies
Uwielbiam placuszki z cukinii, a Twoje wyglądają bardzo apetycznie 🙂
primipiatti_u
Polecam, bo są naprawdę smaczne ☺️
KOLORgotowania
Z chęcią tez zrobię. Wyglądają super ?