placki z cukinii
Drugie dania

Placki z cukinii

Pamiętacie przepis na placki ziemniaczane??

Te placki z cukinii są tak samo dobre i tak samo łatwo się je przyrządza jak te ziemniaczane.

Świetnie smakują jako dodatek do sosów/ gulaszy czy po prostu podane z jogurtem naturalnym.

Do placków przed smażeniem można dodać posiekane zioła, takie jak: natka pietruszki, szczypiorek .

 

placki z cukinii

 

Placki z cukinii:

– 500 g cukinii obranej i pozbawionej nasion ( jeśli cukinia jest młoda to nie wymaga obierania )

– 1 jajko

– 1/2 średniej wielkości cebuli

– 3 łyżki mąki pszennej

– sól, pieprz

– olej do smażenia

 

Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy solą – około 1/3 łyżeczki i odstawiamy na kilka minut, żeby cukinia puściła soki.

Po tym czasie odlewamy nadmiar wody i lekko odciskamy cukinię.

Do miski ze startą cukinią wbijamy jajko i dodajemy mąkę.

Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach bezpośrednio do miski.

Masę solimy i pieprzymy. Całość mieszamy.

Jeśli masa będzie bardzo rzadka dodajemy jeszcze jedną łyżkę mąki.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, a następnie nakładamy masę z cukinii – po 1 czubatej łyżce na jeden placek.

Smażymy na rumiano z obu stron.

Gotowe, usmażone placki przekładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

 

Smacznego 🙂

 

5 komentarzy

  • primipiatti_u

    To prawda, dlatego tak ważne jest odlanie wody ze startej cukinii, bo ta tylko potęguje wchłanianie oleju i wtedy placki nie dość, że są bardzo tłuste, to jeszcze są wiotkie niczym kapcie ?

  • Czarek

    Placki z cukinii są przepyszne. Tylko tyle, że trzeba uważać, żeby za bardzo nie nasiąkły olejem

  • green goodies

    Uwielbiam placuszki z cukinii, a Twoje wyglądają bardzo apetycznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.